To quiz της ημέρας: Έχετε αναλογιστεί ποτέ τι σημαίνει το σύμβολο της ειρήνης και πώς δημιουργήθηκε;

Το σύμβολο της ειρήνης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με τη μορφή κύκλου με διχαλωτό σχήμα που γνωρίζουμε μέχρι και σήμερα, στις 21 Φεβρουαρίου του 1958, από έναν Βρετανό καλλιτέχνη και σχεδιαστή, τον Gerald Holtom, ως ένα σύμβολο της εκστρατείας για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό και αργότερα τη δεκαετία του εξήντα. έγινε ένα αντιμιλιταριστικό σύμβολο.

Αποκρυπτογραφώντας το σύμβολο

Ο κύκλος δεν είναι τίποτα άλλο από την επικάλυψη των γραμμάτων N και D* (Nuclear Disarmament- Πυρηνικός Αφοπλισμός) από το σηματοφόρο αλφάβητο που χρησιμοποιείται επίσης στο ναυτικό κώδικα μηνυμάτων με τις σημαίες στο χέρι.**

Αργότερα, σε επιστολή του ο Gerald Holtom προς τον Hugh Brock, εξήγησε την προέλευση της ιδέας, δίνοντας μια πιο προσωπική και βαθιά έννοια:

«Ήμουν εγώ ο ίδιος σε κατάσταση απόγνωσης!! Βαθιά απόγνωση!! Ζωγράφισα τον εαυτό μου: η αναπαράσταση ενός ατόμου σε απόγνωση, με τις παλάμες ανοιχτές από μέσα προς τα έξω όπως οι
αγρότες του Goya *** μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα. Του έδωσα τη μορφή γραμμής, και έχω κάνει έναν κύκλο γύρω του »

Το σύμβολο, λόγω της απλότητας και της η δυνατότητας επανάληψης του (εύκολης αντιγραφής) έχει μια τεράστια επιτυχία όλα αυτά τα χρόνια, αν και ήταν σε μεγάλο βαθμό άγνωστη η προέλευσή του.

Μέρος της επιτυχίας είναι πιθανόν να οφείλεται στις πολλές εσφαλμένες ερμηνείες που του έχουν δοθεί. Η πιο κοινή είναι ότι το σύμβολο αυτό είναι σαν μια εξαιρετικά στυλιζαρισμένη αναπαράσταση μιας σεξουαλικής σχέσης. Αυτή η ερμηνεία έρχεται σε αντίθεση ανάμεσα στο «πόλεμος-μίσος θάνατος και ειρήνη-αγάπη– ζωή» και στο σύνθημα «κάντε έρωτα και όχι πόλεμο».

Μια άλλη ερμηνεία είναι αυτή που παρουσιάζει το σύμβολο ως την αναπαράσταση ενός βομβαρδιστικού Β-52 του Ψυχρού Πολέμου και στη συνέχεια εξαιρετικό αντιμιλιταριστικό σύμβολο της δεκαετίας του εξήντα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο tsemperlidou.gr

Tags

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ