Guardian: Το Βερολίνο αρνείται μια έντιμη παράδοση στην Αθήνα - "Τελειωμένος" ο Τσίπρας αν δεχθεί μια "Καρχηδονιακή ειρήνη"

"Η Γερμανία αρνείται στην Ελλάδα μια τιμητική παράδοση για χάρη της λιτότητας», γράφει το σημερινό άρθρο του βρετανικού Guardian στο οποίο αναφέρεται πως ουσιαστικά ο «Τσίπρας έχει το ηθικό και το πνευματικό προβάδισμα μπαίνοντας στις συζητήσεις της Παρασκευής στις Βρυξέλλες». 

Το σχετικό δημοσίευμα υποστηρίζει ότι, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να διαπραγματευτεί μία νέα συμφωνία με τα αιτήματά της, όπως παρουσιάζονται στο κείμενο, να φαίνονται λογικά. Ο "Guardian" υποστηρίζει ακόμη πως «μια διαφορετική τακτική ως προς το χρέος της Ελλάδας θα έπρεπε να έχει ακολουθηθεί εδώ και καιρό. Όμως η απάντηση της Γερμανίας ήταν απλή: Μείνετε στο υπάρχον πρόγραμμα ότι και να θέλουν οι ψηφοφόροι». Η βρετανική εφημερίδα εμψυχώνει επίσης τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον συμβουλεύει όχι απλά να μην κάνει πίσω αλλά και να σκληρύνει την στάση του. "Θα πρέπει να αρνηθεί τις διακοσμητικές υποχωρήσεις που θα του δοθούν και να πει πως η συμφωνία δεν γίνεται αποδεκτή από τον ελληνικό λαό. Πολιτικά δεν είναι και μεγάλο ρίσκο. Εάν όμως δεχθεί μία Καρχηδονιακή ειρήνη τότε είναι τελειωμένος».

Το άρθρο συνοδεύεται από τη γνωστή γελοιογραφία στην οποία ο Αλέξης Τσίπρας παίρνει τη σφεντόνα του και βάζει στόχο την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ που εμφανίζεται ως Κύκλωπας. Ο Guardian, αναφερόμενος στη χθεσινή απόρριψη του ελληνικού αιτήματος από το Βερολίνο, δείχνει τις προθέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού απέναντι στους Γερμανούς. Στο επίμαχο δημοσίευμα, ο Α. Τσίπρας παίρνει ρεβάνς για λογαριασμό του ελληνικού λαού.

Le Figaro
Αποτιμώντας το κόστος ανά ευρωπαική χώρα που θα είχε η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, η γαλλική συντηρητική εφημερίδα αναφέρεται στα χρήματα που θα έβγαζαν από την τσέπη τους οι Γάλλοι πολίτες. "Μία έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ θα κόστιζε χίλια ευρώ σε κάθε Γάλλο πολίτη. Η Γερμανία όμως θα ήταν η χώρα που επιβαρυνόταν περισσότερο”.

Liberation
Η γαλλική εφημερίδα κάνει λόγο για «συνάντηση τελευταίας ευκαιρίας» σήμερα στο Eurogroup.

Tagespiegel 
«Όχι, όχι, όχι, όχι, όχι». Το πρωτοσέλιδο της γερμανικής εφημερίδας Tagespiegel προκαλεί αίσθηση σήμερα για το "Nein" του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο ελληνικό αίτημα. Ως άλλος Δίας πάνω σε ένα βουνό από ευρώ που θέλει να διαφυλάξει ο υπ. Οικονομικών κατακεραυνώνει όσους προσπαθούν να ανέβουν στο βουνό...

Le Monde
Βρυξέλλες και Βερολίνο εμφανίζονται διχάζονται απέναντι στην ελληνική πρόταση.

Bloomberg
Το αμερικανικό πρακτορείο υποστηρίζει ότι, με την παρούσα πολιτική λιτότητας, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεπληρώσει το χρέος της, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη η αλλαγή στην ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική . Σε άλλο δημοσίευμά του, υπό τον τίτλο:«Η Ελλάδα σέρνεται πίσω από την αλαζονική Γερμανία», το πρακτορείο αναλύει τα γεγονότα του τελευταίου 24ωρου. «Η Ελλάδα φαίνεται να... σέρνεται προς τους πιστωτές της και να ζητά παράταση της τρέχουσας διάσωσης - κάτι που αρνούνταν να κάνει τις προηγούμενες εβδομάδες - όμως η Γερμανία απορρίπτει το αίτημα της αλαζονικά», αναφέρει χαρακτηριστικά και υπογραμμίζει πως το Βερολίνο πιστεύει ότι η κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα προσπαθεί να ξεφύγει από το πρόγραμμα ζητώντας παράταση για ένα από τα νομικά έγγραφα που το πλαισιώνουν, αντί για ολόκληρο το πακέτο. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Γερμανία θα συμφωνήσει με την Ελλάδα αλλά θα αναγκάσει τον Έλληνα πρωθυπουργό να αναιρέσει πολλές από τις κόκκινες γραμμές του.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ