Αυτές είναι οι 4 Topwomen της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών - Και γένους θηλυκού η ναυτιλία!

Μπορεί η Ναυτιλία να είναι γένους θηλυκού, μπορεί στο πέρασμα των χρόνων καπετάνισσες να διέπρεψαν ακόμη και σε ναυμαχίες, όμως ο κλάδος ήταν καθαρά ανδροκρατούμενος.

'Όμως ο χρόνος κύλησε το τιμόνι ναυτιλιακών εταιρειών πέρασε σε γυναικεία χέρια που αποδεικνύονται εξίσου στιβαρά με τα ανδρικά.

Η επιχειρηματική ναυτοσύνη των γυναικών αποτυπώθηκε πριν από λίγες ημέρες στη διάρκεια των εκλογών για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών. Τέσσερις καραβοκύρισσες είναι πλέον μέλη του «συνδικαλιστικού» οργάνου της ελληνικής πλοιοκτησίας.

Του Μηνά Τσαμόπουλου - Newmoney.gr

Η κάθε μία έχει τη δική της πετυχημένη ιστορία στην άκρως και πολύ σκληρά ανταγωνιστική παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία. Πρόκειται, κατά αλβφαβητική σειρά, για την Λασκαρίνα Καρασταμάτη, την Ιωάννα Προκοπίου, την Μελίνα Τραυλού και την Αγγελική Φράγκου.

Μέχρι πρόσφατα η μόνη γυναίκα στο Δ.Σ. της ΕΕΕ ήταν η Μελίνα Τραυλού η οποία σε αυτή τη θητεία εξελέγη αναπληρωτής Ταμίας.

Το πρώτο γυναικείο μέλος του Δ.Σ. στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών ήταν η Χριστίνα Ωνάση στο τέλος της δεκαετία του 1970 ενώ για αρκετά χρόνια σημαντικές θέσεις στο Δ.Σ. κρατούσε η Άννα Δρακοπούλου.

Τα άνοιγμα προς τις γυναίκες είναι εμφανές και προοιωνίζει ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή τα επόμενα χρόνια αφού μεγάλα εφοπλιστικά τζάκια έχουν ως διαδόχους τις κόρες των πλοιοκτητών.

Καρασταμάτη Λασκαρίνα

Η Λασκαρίνα Καρασταμάτη μαζί με τα ξαδέλφια της Βασίλη Χατζηελευθεριάδη και Κωστή Κέρτσικοφ, είναι επικεφαλής του...πειραιώτικου ναυτιλιακού ομίλου Eletosn με όλα τα πλοία σύγχρονα και με υψωμένη τη γαλανόλευκη σημαία.

Σε μία εποχή που η Ελλάδα αναζητά στήριξη από τα... παιδιά της και έχει σε εξέλιξη πρόγραμμα προσέλκυσης πλοίων, ελληνικών συμφερόντων, στο ελληνικό νηολόγιο και στην ελληνική σημαία, η ναυτιλιακή εταιρεία Eletson δηλώνει παρούσα με όλο της τον στόλο «ντυμένο» στα γαλανόλευκα και την πλειοψηφία των ναυτικών που ταξιδεύουν μαζί της να είναι Έλληνες. Μια επιλογή την οποία ακολουθεί απαρέγκλιτα για πέντε δεκαετίες. Η Λασκαρίνα Καρασταμάτη είναι πρόεδρος της Eletson Marine Gas και αντιπρόεδρος της Eletson Corporation. O στόλος αποτελείται συνολικά από 31 πλοία εκ των οποίων 25 είναι δεξαμενόπλοια και έξι μεταφοράς φυσικού αερίου, τα αποκαλούμενα LPG.

Η Eletson είναι μία από τις ελληνικές εταιρείες που στηρίζει την επιτυχία της στα θεμέλια της οικογενειακής παράδοσης. Διατηρεί πάντοτε την επιχειρησιακή της βάση στο κέντρο του Πειραιά, down town, ενώ έχει γραφεία σε Λονδίνο και ΗΠΑ.

Ιωάννα Γ.Προκοπίου

Η Ιωάννα Προκοπίου είναι μια από τις τέσσερις κόρες του 67χρονου Γιώργου Προκοπίου ενός εκ των ισχυρότερων Ελλήνων εφοπλιστών. Ασχολείται με το ξηρό φορτίο και κατ' επέκταση με τον στόλο που απαρτίζεται από φορτηγά πλοία. Δραστηριοποιείται στην εταιρεία του Ομίλου, την Dynacom.

Ο Όμιλος έχει 54 πλοία στην Dynacom Tankers, 29 φορτηγά και 10 LNG carriers, στα συμπεριλαμβάνονται τέσσερα υπό ναυπήγηση στην Dynagas. Στον όμιλο εργάζονται σε στεριά και θάλασσα 5.000 άτομα.

Η Ιωάννα είναι παντρεμένη εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια με τον Γιάννη Καϊρη ο οποίος ασχολείται με τη ναυτιλία αλλά δεν εργάζεται στον Όμιλο Προκοπίου «Τρέχει» τη δική του εταιρεία την Kairis Brothers.

Μελπομένη (Μελίνα) Τραυλού

Η Μελίνα Τραυλού είναι διευθύνουσα σύμβουλος της "Neptune Lines Shipping & Managing Enterprises S.A", την οποία ίδρυσε το 1975 ο αείμνηστος Νίκος Τραυλός, και είναι ηγέτιδα εταιρεία στον κλάδο θαλασσίων μεταφορών. Εξυπηρετεί περισσότερα από 31 λιμάνια σε 18 χώρες της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας και διαχειρίζεται στόλο από 18 πλοία μεταφοράς αυτοκινήτων ο οποίος έχει έναν από τους μικρότερους μέσους όρους ηλικίας. Τα 2013 μετέφερε 800.000 χιλιάδες οχήματα και το 2014 στόχευσε στα 900.000.

Φράγκου Αγγελική

Στα 49 της χρόνια η Αγγελική Φράγκου ελέγχει τέσσερις ναυτιλιακές εταιρείες εισηγμένες στο αμερικανικό χρηματιστήριο με στόλο από συνολικά 137 πλοία, φορτηγά, δεξαμενόπλοια και μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων ενώ έχει 14 πλοία υπό ναυπήγηση. Είναι επικεφαλής σε τέσσερις ναυτιλιακές εταιρείες και έχει έντονη δραστηριότητα στην Wall Street.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ