Πρωτοφανής κλοπή σε τραπεζικούς λογαριασμούς! 1 δισ. δολ. σε 2 χρόνια η λεία των χάκερ!

Στο στόχαστρο των κυβερνοεπιθέσεων βρέθηκαν την τελευταία διετία σχεδόν 100 τράπεζες και χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, όπως αναφέρει στη σχετική της έκθεση η Kapersky Lab. Στα εν λόγω ιδρύματα σημειώθηκε μία πρωτοφανής ηλεκτρονική κλοπή, καθώς αφαιρέθηκε σχεδόν 1 δισ. δολάρια. 

Πρόκειται για μία επίθεση, η οποία ξεκίνησε το 2013 και συνεχίζει απτόητη. Υπεύθυνη φέρεται να είναι διεθνής σπείρα χάκερ από τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Κίνα. Οι επιθέσεις παρατηρήθηκαν σε 30 χώρες και στράφηκαν κατά χρηματοπιστωτικών οργανισμών σε ΗΠΑ, Γερμανία, Καναδά, Κίνα, Ρωσία και Ουκρανία. Σημειωτέον πως το 2013 είχε παρατηρηθεί μία ξαφνική αύξηση του αριθμού των «κλοπών».

Ωστόσο, το σκηνικό άλλαξε σε σημαντικό βαθμό το 2014. O αριθμός των επιθέσεων μειώθηκε, όπως και ο αριθμός των προσβληθέντων χρηστών, καθώς και η ποσότητα υφαρπαγής δεδομένων από πιστωτικά ιδρύματα. Ειδικότερα, το 2014 οι επιθέσεις εναντίον τραπεζών, ηλεκτρονικών συστημάτων πληρωμών και ηλεκτρονικών καταστημάτων αντιστοιχούσε στο 28,73% επί των συνολικών. Το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο κατά 2,72% από το αντίστοιχο του 2013. Συγκεκριμένα, οι επιθέσεις εις βάρος τραπεζών αντιπροσωπεύουν το 16,27% των συνολικών, ενώ στα ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών παρατηρήθηκε αύξηση από 2,74% το 2013 σε 5,14% πέρυσι.

Το παρελθόν έτος η εταιρεία Kaspersky Lab ανίχνευσε 22,9 εκατομμύρια επιθέσεις σχετικές με κακόβουλο χρηματοπιστωτικό λογισμικό εναντίον 2,7 εκατομμυρίων χρηστών. Σε σύγκριση με το 2013 υπήρξε, δηλαδή, μείωση 19,23% στις επιθέσεις και 29,77% στους χρήστες. Ο δε αριθμός των επιθέσεων, που αφορούσε κακόβουλο λογισμικό συναφές με το ψηφιακό νόμισμα BITCOIN τριπλασιάσθηκε από τις 360.065 επιθέσεις το 2013 στις 1.204.987 το 2014. Η αλλαγή του μοντέλου των κυβερνοεπιθέσεων οφείλεται σε τρεις λόγους, κατά την Kapersky Lab. Πρώτον ότι το διεθνές σύστημα απονομής της δικαιοσύνης λειτουργεί αποτελεσματικότερα και προσάγει ενόχους ηλεκτρονικών κλοπών. Δεύτερον, ότι το κέντρο βάρους των χάκερ μετατοπίζεται σε οργανισμούς, που χρησιμοποιούν οικονομικές πληροφορίες και εργαλεία πληρωμών, όπως ξενοδοχεία και πολυκαταστήματα. Τρίτον, τέλος, ότι το ηλεκτρονικό έγκλημα στρέφεται σε λίγες και στοχευμένες επιθέσεις.

Ψάχνουν τρύπες στα συστήματα

Οι επιθέσεις με στόχο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αποδεικνύουν ακόμα μία φορά ότι οι χάκερ εντοπίζουν τις εκάστοτε αδυναμίες τους. «Οι εγκληματίες θα εκμεταλλευθούν κάθε αδυναμία σε κάθε σύστημα» παρατηρεί ο διευθυντής του κέντρου δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος της Ιντερπόλ, Σαντζάι Βιρμάνι. Η Κaspersky Lab συνεργάζεται με την Ιντερπόλ και τη Γιουροπόλ στις έρευνες.

Οι μέθοδοι της σπείρας των χάκερ σηματοδοτούν μία νέα φάση στην πορεία της ηλεκτρονικής κλοπής, «όπου οι κακόβουλοι χρήστες κλέβουν απευθείας χρήματα από τις τράπεζες, αποφεύγοντας να επιτεθούν στους τελικούς χρήστες». Συγκεκριμένα, οι εγκληματίες χρησιμοποιούν ιούς για να μολύνουν εταιρικά δίκτυα με κακόβουλο λογισμικό, στο οποίο εμπεριέχεται οπτική παρακολούθηση. Με τον λογισμικό της παρακολούθησης μπορούν να δουν και να βιντεοσκοπήσουν καθετί που συμβαίνει στις οθόνες των υπαλλήλων. Στη συνέχεια μεταβιβάζουν χρήματα από τους λογαριασμούς των τραπεζών στους δικούς τους ή έχουν τη δυνατότητα ακόμα και να δώσουν εντολή στις Αυτόματες Ταμειακές Μηχανές να διαθέσουν ρευστό σε προκαθορισμένη χρονική στιγμή.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ