Good News: Η παραλία Θεσσαλονίκης στους 40 φιναλίστ για το Mies van der Rohe (φωτό)

Ενα «δικό μας» έργο, αυτό της ανάπλασης της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης, έργο των αρχιτεκτόνων Πρόδρομου Νικηφορίδη και Μπερνάρντ Κουόμο, μπήκε στη λίστα των 40 υποψηφιοτήτων για το φετινό Mies van der Rohe, το βραβείο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Σύγχρονη Αρχιτεκτονική. 

Οι αρχικές υποψηφιότητες ήταν 420 και η ελληνική υποψηφιότητα «προκρίθηκε» στις 40 καλύτερες, δείγμα της εξαιρετικής δουλειάς που έγινε στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

«Η Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης είναι ένας γραμμικός τόπος με περιορισμένο σχετικά βάθος και μεγάλο μήκος, γεγονός που του προσδίδει με ακρίβεια τα χαρακτηριστικά του "μετώπου", του λεπτού φλοιού, που απλώνεται πάνω στο δύσκολο και προκλητικό όριο μεταξύ στεριάς και θάλασσας, μεταξύ φυσικού και κατασκευασμένου τοπίου» εξηγούν οι ίδιοι οι αρχιτέκτονες.

Η πρόταση έχει αποσπάσει ήδη το βραβείο της Διεθνούς Ενωσης Αρχιτεκτονικής για «δημόσιους χώρους φιλικούς και προσβάσιμους σε όλους», ενώ έχει βραβευτεί από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων ως το καλύτερο έργο διαμόρφωσης δημόσιου χώρου της τελευταίας τετραετίας. Οι πέντε φιναλίστ θα ανακοινωθούν στο τέλος Φεβρουαρίου στο Λονδίνο, ενώ η 17η τελετή απονομής του ευρωπαϊκού αρχιτεκτονικού βραβείου θα γίνει στις 8 Μαΐου στη Βαρκελώνη.

Η νέα Παραλία παραδόθηκε στους πολίτες τον Δεκέμβριο του 2013, ύστερα από 2,5 χρόνια εργασιών. Πρόκειται για ένα παραλιακό μέτωπο ενωμένο και μεταμορφωμένο με πάρκα, που εκτείνεται σε μήκος 5 χιλιομέτρων. Τα πάρκα είναι συνολικά επτά με τις ονομασίες: Κήπος των Γλυπτών, Κήπος της Μεσογείου, Κήπος του Φωκά, Κήπος των Εποχών, Κήπος της Άμμου, Κήπος του Απογευματινού Ήλιου και Κήπος του Αλέξανδρου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ