Γιατί o Γιούνκερ επηρέασε την απόφαση για ΠτΔ & πως η Ντόρα έγινε η εκλεκτή του Καμμένου!

Το τηλεφώνημα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, οι δεύτερες σκέψεις σε πολλούς εντός ΣΥΡΙΖΑ για μια επιλογή που θα «εκφράζει το πλειοψηφικό ρεύμα εντός της κοινωνίας» και οι, για μια ακόμη φορά γεμάτες πλατείες, ανάγκασαν χθες το Μαξίμου να αναβάλει την ανακοίνωση του εκλεκτού για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Έτσι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος χθες το πρωί είχε προϊδεάσει για δημοσιοποίηση του ονόματος, εξερχόμενος χθες το βράδυ του Μεγάρου Μαξίμου, δήλωσε ότι οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν την Τρίτη μετά το σημερινό Eurogroup και μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Είχε προηγηθεί η τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα- Γιούνκερ και επαφές του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργό Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένο (ο οποίος έριξε στο τραπέζι το όνομα της Ντ. Μπακογιάννη), τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνη (ζήτησε να υπάρξουν και δεύτερες σκέψεις προς την κατεύθυνση της ‘‘ταύτισης’’ του προσώπου που θα προταθεί για ΠτΔ με την ευρεία αποδοχή μιας κυβέρνησης της Αριστεράς από τον κόσμο), τον γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Βίτσα και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Ν. Φίλη.

Ωστόσο εκείνο που προβληματίζει περισσότερο το Μαξίμου είναι το γεγονός ότι ο κ. Γιούνκερ δεν είδε από την πρώτη στιγμή με καλό μάτι την αποχώρηση του Δ. Αβραμόπουλου από το χαρτοφυλάκιο Εσωτερικών και Μετανάστευσης και η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν ήθελε πριν το Eurogroup να χάσει την όποια στήριξη απολαμβάνει από τον πρόεδρο της Κομισιόν. Δευτερευόντως η χώρα είναι κάτι παραπάνω από πιθανό ότι θα χάσει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο, ενώ σε περίπτωση που τη θέση του κ. Αβραμόπουλου στην Ε.Ε. καταλάβει ο κ. Παπαδημούλης, θα χαθεί και η αντιπροεδρία στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αξιωματούχος της Ε.Ε. έλεγε χθες ότι «Ο πρόεδρος Γιούνκερ καταβάλλει μια ύστατη προσπάθεια σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση», επιβεβαιώνοντας την τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν.
Σύμφωνα πάντως με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος πρώτη επιλογή του Μαξίμου παραμένει ο Δ. Αβραμόπουλος, απλά όπως λέει «η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προχωρά βήμα-βήμα και με εξαιρετικά προσεκτικές κινήσεις σταθμίζοντας όλες τις παραμέτρους οι οποίες αλλάζουν από μέρα σε μέρα». 

Πηγή: Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ