Μ. Τζαβέλλας: ''Ο Ερωτόκριτος για εμένα είναι ένας φόρος τιμής στη πατρίδα μου τη Κρήτη!''

Είναι ένας άνθρωπος γεμάτος αγάπη γι' αυτό που κάνει αλλά και για την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κρήτη.  Θέλοντας να αποδώσει έναν φόρο τιμής στη Μεγαλόνησο αποφάσισε να σκηνοθετήσει ένα από τα πιο κλασσικά love story, τον ''Ερωτόκριτο.'' Ο Μενέλαος Τζαβέλλας, μιλά στο eirinika.gr  για την απόφαση του να εγκαταλείψει την τηλεόραση & για την αγαπημένη του Νέλλη Γκίνη η οποία και πρωταγωνιστεί στον ''Ερωτόκριτο'' ενώ  εξομολογείται τις καλύτερες και τις χειρότερες στιγμές και συνεργασίες της τηλεοπτικής και της σκηνοθετικής του καριέρας!

Δείτε τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του Μενέλαου Τζαβέλλα στο eirinika.gr:

  • Με το να γίνω σκηνοθέτης ήθελα να κάνω τα όνειρα μου πραγματικότητα, να εκφράσω τα συναισθήματά μου για τους ανθρώπους και τη ζωή
  • Η πρόθεσή μου είναι να ενεργοποιήσω τον θεατή με εικόνες, ήχους, και φυσικά με διάλογο. Θέλω να τον αφυπνίσω από τη χειμερία νάρκη του, για να δει τα πράγματα που συμβαίνουν από διαφορετική οπτική γωνία. 
  • Ο Ερωτόκριτος για έμενα είναι ένας φόρος τιμής στη  πατρίδα μου την Κρήτη.
  • Η τηλεόραση αλλάζει και οι τηλεθεατές μπορούν να καθορίσουν εάν θέλουν να είναι περισσότερο καθρέφτης της κοινωνίας ή μύθος. 
  • Η Νελλη Γκίνη είναι αναμφίβολα η καλύτερη συνεργασία μου. Μια μοναδική ηθοποιός και ένας μοναδικός άνθρωπος.​
  • Με την Ρούλα Κορομηλά έμαθα τηλεοραση, ήταν μια μοναδική δασκάλα... Όλες οι συνεργασίες μου είναι ξεχωριστές για εμένα αλλά πάντα θα ξεχώριζα Μαρία Χούκλη στην ΕΡΤ, μια δασκάλα και μια πραγματική κυρία με ήθος και αρχές
  • Η τηλεόραση μου έδωσε πολλά κι εγώ της έδωσα τα πιο όμορφα μου χρόνια με τόσο αγάπη, ήταν άλλωστε μια σχέση που κράτησε 16 χρόνια!

Ειρήνη Νικολοπούλου: Πρόσφατα έκανε πρεμιέρα η νέα σας παράσταση, ''Ερωτόκριτος'', με την Νέλλη Γκίνη. Πείτε μας λίγα λόγια για το θεατρικό αυτό έργο.

Μενέλαος Τζαβέλλας: Ο ''Ερωτόκριτος''' , το σημαντικότερο έργο του Β. Κορνάρου, ένα έμμετρο επικό ερωτικό δράμα, θεωρείται από τα κορυφαία έργα της εποχής και αποτελεί κλασικό λυρικό έργο εξαιρετικής ομορφιάς περιλαμβάνοντας πλήθος κρητικών ιδιωματισμών. 

Η έμμετρη μυθιστορία γράφτηκε στην Κρήτη τον 17ο αιώνα και αποτελείται από 10.012 ιαμβικούς δεκαπεντασύλλαβους ομοιοκατάληκτους στίχους στην Κρητική διάλεκτο από τους οποίους οι 12 τελευταίοι αναφέρονται στον ίδιο τον ποιητή.

Θέμα του ο έρωτας ανάμεσα σε δύο νέους, τον Ερωτόκριτο και την Αρετούσα ενώ θίγει θέματα τιμής, φιλίας, γεναιότητας, κουράγιου, πίστης... Ένα από τα σημαντικότερα έργα της Κρητικής λογοτεχνίας που πέρασε στην λαϊκή παράδοση και παραμένει επίκαιρο και δημοφιλές χάρη στο περιεχόμενό του και στις μουσικες μελοποιήσεις του.

Οι στίχοι του Κορνάρου επιλέχθηκαν και επανατοποθετήθηκαν με ανακατανομή ή αναδιάταξη ώστε να δημιουργηθεί μία παράσταση μιάμισης ώρας για πέντε εώς έξι ηθοποιούς επικεντρωμένη στην ερωτική ιστορία του έργου και όχι στο επικό στοιχείο που συμπυκνώθηκε στα απολύτως απαραίτητα για την εξέλιξη της ιστορίας.

Ε.Ν: Υπήρξε κάτι που σας δυσκόλεψε κατά την προετοιμασία σας;

Μ.Τ: Για το έργο δημιουργήθηκαν διάλογοι θεατρικοί ανάμεσα στους ήρωες και ενσωματώθηκαν γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του Ερωτόκριτου.

Το έργο ουσιαστικά διασπάται σε στίχους και ξανασυντίθεται με επιλογή κάποιων εξ αυτών ώστε να εκπληρωθούν όλα τα παραπάνω χωρίς όμως να αλλάξει η δομή, η πλοκή αλλά η ανάπτυξη της πρωτότυπης ιστορίας του Ερωτόκριτου. Δεν ήταν πολύ εύκολο όλο αυτό άλλα η Τζένη Κουκίδου και η Σίσσυ Καπετάνου έκαναν πολύ καλή δουλειά στο κείμενο με πολύ σεβασμό και αγάπη. 

Ε.Ν: Έχετε σπουδάσει Αγιογραφία, Ιστορία της Τέχνης, ζωγραφική και φυσικά σκηνοθεσία Τηλεόρασης και Κινηματογράφου. Το κομμάτι της σκηνοθεσίας ήταν πάντα η μεγάλη σας αγάπη ή απλά προέκυψε;

Μ.Τ: Με το να γίνω σκηνοθέτης ήθελα να κάνω τα όνειρα μου πραγματικότητα, να εκφράσω τα συναισθήματά μου για τους ανθρώπους και τη ζωή.  Η συμβουλή του πατέρα μου ήταν: "Εάν θέλεις να γίνεις σκηνοθέτης πρέπει να έχεις υπομονή, ποτέ να μην τα παρατήσεις". Όνειρο ζωής δεν ήταν, στόχος ζωής όμως ναι.

Η σκηνοθεσία είτε στο θέατρο, είτε στον κινηματογράφο είτε τηλεόραση αποτελεί τρόπο έκφρασης των συναισθημάτων μου! Πάντα ήταν η μεγάλη μου αγάπη και αυτό που ήθελα να κάνω από τα 15 μου...

Να δημιουργώ εικόνες, να ζω σε έναν κόσμο μαγικό... έναν δικό μου όμορφο κόσμο... Όποτε το θεωρώ αναγκαίο, εκφράζω τις θέσεις μου δημοσίως .Η πρόθεσή μου είναι να ενεργοποιήσω τον θεατή με εικόνες, ήχους, και φυσικά με διάλογο. Θέλω να τον αφυπνίσω από τη χειμερία νάρκη του, για να δει τα πράγματα που συμβαίνουν από διαφορετική οπτική γωνία. 

Ε.Ν: Ο ''Ερωτόκριτος'' πρόκειται για το σημαντικότερο έργο του Κρητικού Ποιητή Βιτσέντζο Κορνάρο, τι σας ώθησε να σκηνοθετήσετε ένα κλασσικό αλλά σίγουρα αγαπημένο love story;

Μ.Τ: Ο Ερωτόκριτος για έμενα είναι ένας φόρος τιμής στη  πατρίδα μου την Κρήτη. Η αγάπη μου για το νησί μου με έκανε να θέλω να μάθω το έργο του Β. Κορνάρου, ένα έργο μαγικό, το κορυφαίο έργο του αναγεννησιακού δημιουργού, που δεν είναι άλλο από τον ''Ερωτόκριτο'', ένα έργο γραμμένο στην κρητική διάλεκτο.

Ο τρόπος που ο Κορνάρος κατακτάει αυτόν τον κόσμο, ο οποίος προϋποθέτει ιδιοσυγκρασία κλασικού, η γαλήνη που πετυχαίνει με έναν αδιάπτωτο έλεγχο του αφηγηματικού λόγου και του τόνου, η ειρωνεία αυτή καθ' εαυτή, θυμίζουν περισσότερο την ξέγνοιαστη αίσθηση ζωής του Ariosto, παρά τα βάσανα και τις τύψεις του Tasso. Γράφοντας με απόλυτη επίγνωση των πράξεών του και διαλέγοντας ένα δρόμο απατηλά εύκολο, με γλωσσικό όργανο παρθενικά βαπτισμένο στο κριτικό ιδίωμα, ο Κορνάρος εξασφάλισε στη νεοελληνική λογοτεχνία ένα αριστούργημα αντιπροσωπευτικό σε πανευρωπαϊκή κλίμακα

Με το δικό μας ζευγάρι, τον Ερωτόκριτο και την Αρετούσα, τους ήρωες του "Ερωτόκριτου"  υπάρχει μια- μικρή μεν αλλά υπαρκτή- κοινωνική ανισότητα κι αυτή είναι που προκαλεί όλα τους τα προβλήματα.

Αναγεννημένη και καθαγιασμένη από τον έρωτά της - άλλωστε κι η ίδια στο "Τραγούδι" της ήδη έχει καταλάβει πως "για με ξαναγεννήθηκε η φύσις των πραγμάτων"- ο δικός μας Ερωτόκριτος μιλά για την αγάπη των 2 νέων με όλα τα προβλήματα μιας αγάπης.


 
Ε.Ν: Έχετε εργαστεί και στην τηλεόραση ως εικονολήπτης και διεθυντής παραγωγής και μάλιστα από πολύ νεαρή ηλικία. Μια ενδεχόμενη επιστροφή σε αυτή, είναι στα άμεσα σχέδια σας;

Μ.Τ: Η τηλεόραση αλλάζει και οι τηλεθεατές μπορούν να καθορίσουν εάν θέλουν να είναι περισσότερο καθρέφτης της κοινωνίας ή μύθος. Η τηλεόραση τέλειωσε πια για μένα -τουλάχιστον με τη μορφή που την έκανα έως τώρα, έχοντας τον γενικότερο έλεγχο της όποιας δουλειάς. Ιδανική τηλεόραση για μένα είναι εκείνη που έχει και ενημέρωση και ψυχαγωγία, αρκεί να μπορούμε να διακρίνουμε το τι αποτελεί ψυχαγωγία.

Ε.Ν: Ποια είναι η καλύτερη και ποια η χειρότερη στιγμή της καριέρας σας;

Μ.Τ: Η χειρότερη στιγμή της καριέρας μου ήταν με πήραν τηλέφωνο και μου είπαν ότι ο πατέρας μου δεν ζει πια. Ήμουν στο Μέγαρο Μαξίμου σε ζωντανή μετάδοση για τον ΑΝΤ1 και δεν μπόρεσα να κάνω τίποτα.  Η καλύτερη στιγμή είναι αυτή που ζω τώρα. Η σκηνοθεσία του Ερωτόκριτου με μοναδικούς συνεργάτες και μοναδικές στιγμές.

Η Νελλη Γκίνη είναι αναμφίβολα η καλύτερη συνεργασία μου. Μια μοναδική ηθοποιός και ένας μοναδικός άνθρωπος. Την αγαπώ πολύ και την θεωρώ πολύ δικό μου άνθρωπο. Το ίδιο ισχύει και για τον  Κωσταντίνο Σερεπίσο, τον  Β. σκηνοθέτη στον Ερωτόκριτο αλλά και για τον Μάκη Καρρά που φτιάχνει τα μοναδικά κουστούμια. Πολλά άτομα σε αυτή την παράσταση ήταν πάντα κοντά μου και θα ήθελα να τους πω ένα ευχαριστώ από καρδιάς.

Ε.Ν: Έχετε συνεργαστεί με πολλά και ''ηχηρά'' ονόματα στον χώρο της τηλεόρασης και των τεχνών όπως η Ρ. Κορομηλά, ο Ν. Χατζηνικολάου, ο Τ. Κουίκ, η Ε. Μενεγάκη, η Ε. Μελέτη, ο Μ. Τριανταφυλόπουλος και ο Α. Παπαχελάς . Ποια συνεργασία σας ξεχωρίζετε και γιατί;

Μ.Τ: Μου θυμίζετε πολλές και όμορφες στιγμές και μοναδικές συνεργασίες! Με την Ρούλα έμαθα τηλεοραση, ήταν μια μοναδική δασκάλα... Όλες οι συνεργασίες μου είναι ξεχωριστές για εμένα αλλά πάντα θα ξεχώριζα Μαρία Χούκλη στην ΕΡΤ, μια δασκάλα και μια πραγματική κυρία με ήθος και αρχές... Η τηλεόραση μου έδωσε πολλά κι εγώ της έδωσα τα πιο όμορφα μου χρόνια με τόσο αγάπη, ήταν άλλωστε μια σχέση που κράτησε 16 χρόνια! Λένε ''ποτέ μην λες ποτέ'' αλλά εγώ θα πω ότι πήρα και έδωσα πολλά και δεν έχω κάτι άλλο!

Επιμέλεια: Ειρήνη Νικολοπούλου

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ