To απόλυτο Made in Greece του Πολιτισμού: 4 Έλληνες χορευτές στο 2ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων στη Στέγη από σήμερα!

Προβληματιζόμενοι πάνω στον ρόλο του θεατή και εστιάζοντας στην ευθύνη του καλλιτέχνη, 4 νέοι χορογράφοι δοκιμάζουν τα όρια του χορού, τα διευρύνουν και τα επανατοποθετούν, παρουσιάζοντας τη δουλειά τους στο 2ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων, που πραγματοποιείται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, από τις 14 έως τις 17 Φεβρουαρίου.

Με ξεχωριστό καλλιτεχνικό λόγο, αισθητική και τεχνική, οι ανερχόμενοι χορογράφοι Άρτεμις Λαμπίρη και Λία Τσολάκη, με βάση τους την Ελλάδα, και ο Κυριάκος Χατζηιωάννου και η Γεωργία Βαρδαρού, με αφετηρία την Ελβετία και το Βέλγιο αντίστοιχα, μέσα από τις δημιουργίες τους, σκιαγραφούν μια αντιπροσωπευτική εικόνα των νέων τάσεων της ελληνικής χορογραφικής σκηνής και συνδιαλέγονται αδιάλειπτα με τα πιο πρόσφατα ιδιώματα της διεθνούς χορογραφικής σφαίρας.

Προικισμένοι με λαμπρές γνώσεις και επαγγελματικές εμπειρίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, πειραματίζονται με διαφορετικές ετερόκλητες μεθόδους και μεικτές τεχνικές, βάζοντας στόχο τη συνεχή ανανέωση του χορογραφικού θεάματος και του χορευτικού λόγου. Η δυναμική καλλιτεχνική τους έρευνα συνοδεύεται από έναν εξίσου ισχυρό κοινωνικό προβληματισμό. Με ποικίλες προσεγγίσεις, άλλοτε αφαιρετικές, άλλοτε συμβολικές και άλλοτε  μαχητικές, θέτουν υπό συζήτηση την έννοια του ατόμου και τις κοινωνικές δομές.
Το φεστιβάλ πραγματοποιείται σε σύλληψη και καλλιτεχνική διεύθυνση της Κάτιας Αρφαρά και οργάνωση παραγωγής της Ρένας Ανδρεαδάκη.
 


Γεωργία Βαρδαρού - «Phenomena».
Αναλυτικό πρόγραμμα
14 και 15 Φεβρουαρίου
Γεωργία Βαρδαρού - «Phenomena»: Μικρή Σκηνή, στις 19:00

Σε ένα λιτό και αφαιρετικό χορο - εικαστικό περιβάλλον, η παραγωγή «Phenomena», με διακρίσεις και σημαντική πορεία στα ευρωπαϊκά φεστιβάλ, αποτελεί μια ερευνητική (συν)εργασία και μελέτη πάνω στην προσωπική ταυτότητα. Πώς μπορεί να αναδειχθεί η μοναδικότητα του ατόμου σε ένα κοινωνικό περιβάλλον, σε μια οργανωμένη ομαδική δομή; Οι τρεις χορεύτριες της παράστασης απαντούν στο ερώτημα με μέθοδο, μέσα από πειραματισμούς σχεδόν αυτοσχεδιαστικούς, υπό τους ήχους των συνθέσεων του Philip Glass.

Σύλληψη - χορογραφία: Γεωργία Βαρδαρού, χορεύουν: Stav Yeini, Γεωργία Βαρδαρού, Eleanor Campbell, δημιουργία: Stav Yeini, Γεωργία Βαρδαρού, Eun Kyung Lee, σχεδιασμός φωτισμών: Salva Sanchis, μουσική: Tyondai Braxton, Rubric Remix (Rework Philip Glass) & Beck, NYC:73-78 (Rework Philip Glass), γενική επιμέλεια: Marc Vanruxt, τεχνική επιμέλεια: Stanislav Dobak.
Άρτεμις Λαμπίρη - «Μe on top»: Μικρή Σκηνή, στις 21:30
Με θέμα τον ρόλο της εξουσίας και την εξουσία των ρόλων, το έργο «Μe on top», μέσα από την επιλογή της ταυτόχρονης παρουσίασης πέντε αλληλοσυνδεόμενων ιστοριών, αναζητεί τις διαστάσεις των διαφορετικών σχέσεων ελέγχου και των μεταβολών, που υφίστανται τα άτομα μέσα σε αυτές. Σε ένα λιτό και αφαιρετικό, αλλά ζεστό σκηνικό περιβάλλον, μια μητέρα, ένα παιδί, ένας φίλος, ένας σύντροφος και ένα αφεντικό πλέκουν μια ιστορία, που γίνεται οικουμενική.


Άρτεμις Λαμπίρη  - «Μe on top».
Χορογραφία: Άρτεμις Λαμπίρη, πρωτότυπη μουσική: Αλέξανδρος Καραδήμος, Δημήτρης Τάσαινας, φωτισμοί: Μιχάλης Κλουκίνας,
κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα. Ερμηνευτές - χορευτές: Κάντυ Καρρά, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Κωνσταντίνος Ρίζος, Ιωάννα Τουμπακάρη, Αχιλλέας Χαρίσκος.
16 και 17 Φεβρουαρίου

Κυριάκος Χατζηιωάννου - «Or who owns the world»: Μικρή Σκηνή, στις 19:00
Συνδυάζοντας το παρελθόν με το παρόν, το βίντεο με τη ζωντανή περφόρμανς, την κίνηση με τον λόγο, τον χορό με το θέατρο και το σινεμά, η παράσταση  «Or who owns the world» παράγει έναν δυνατό σκηνικό διάλογο δράσεων και καλλιτεχνικών μέσων. Ρεαλισμός και φαντασία συνδυάζονται σε ένα οπτικό αποτέλεσμα, που θυμίζει τη δομή ενός τηλεοπτικού δελτίου ειδήσεων και καλεί το βλέμμα να παρακολουθήσει την πολυδιάσπαση της εικόνας.

BRIGITTE FÄSSLER
Κυριάκος Χατζηιωάννου - «Or who owns the world».
Σύλληψη - σκηνοθεσία: Κυριάκος Χατζηιωάννου. Από και με τους: Léonard Bertholet, Κυριάκο Χατζηιωάννου, Dominique Cardito, Νάνσυ Σταματοπούλου, Jacob Bussmann, Jost von Harlessem. Μουσική: Falk Rössler, βίντεο - σχεδιασμός φωτισμών: Jost von Harlessem, βίντεο περφόρμανς: Anna Schmidt, Malte Scholz, δραματουργία: Κυριάκος Χατζηιωάννου, Jost von Harlessem, Falk Rössler, επιμέλεια κίνησης: Νάνσυ Σταματοπούλου, καλλιτεχνική συνεργάτις: Dominique Cardito, σχεδιασμός γραφικών: Άντα Τσάνη, διεύθυνση παραγωγής: stranger in company.
Λία Τσολάκη - «αROUND»: Μικρή Σκηνή, στις 21:30
Το «αROUND» δίνει μια νέα οπτική του προβληματισμού γύρω από την έννοια του κυκλικού. Δράση και σκέψη τοποθετούνται στο θεματικό πλαίσιο του παιχνιδιού. Χορευτικές προτάσεις, που θυμίζουν παιδικές ομαδικές δραστηριότητες, αλλά και κυκλικές φράσεις, όπως τα μουσικά ρεφρέν, βάζουν τους χορευτές σε έναν ρυθμό, που μοιάζει να φωτογραφίζει στιγμιότυπα του κύκλου της ζωής.

Σύλληψη - σκηνοθεσία: Λία Τσολάκη, χορογραφία: Λία Τσολάκη, σε συνεργασία με τους χορευτές, πρωτότυπη μουσική: Χρύσανθος Χριστοδούλου, σκηνικά: Kenny MacLellan, κοστούμια: Δάφνη Ηλιοπούλου, φωτισμοί: Λίνος Μεϊτάνης, υπεύθυνη παραγωγής: Ρένα Ανδρεαδάκη. Χορευτές: Ιωάννα Αποστόλου, Κατερίνα Λιόντου, Έλενα Σταυροπούλου, Γιάννης Νικολαΐδης, Ηλίας Χατζηγεωργίου.
 


Λία Τσολάκη - «αROUND».
Παράλληλες εκδηλώσεις
Σάββατο 14 και Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου: συζήτηση με τους χορογράφους. Συντονισμός: Χριστιάνα Γαλανοπούλου (ιστορικός τέχνης, καλλιτεχνική διευθύντρια του MIRfestival).
Πληροφορίες
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών: Λεωφόρος Συγγρού 107 - 109, Αθήνα, τηλ.: 210 9005800. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 10 ευρώ, μειωμένο και ανέργων: 5 ευρώ.

Πηγή: naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ