Story of the day: Γιατί οι Ασιάτες δεν πίνουν αλκοόλ; Όλη η αλήθεια!

Ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους είναι αυτός της διαφοράς μεταξύ Ασιατών και Δυτικών στην κατανάλωση οινοπνεύματος. Είναι όμως μύθος ή πραγματικότητα;

Πριν από μερικά χρόνια όταν βρέθηκα στη Σεούλ μια από τις συνήθειες των Κορεατών που μου έκανε εντύπωση ήταν η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Μας πως είναι δυνατόν αφού οι Ασιάτες δεν αντέχουν το αλκοόλ ήξερα. Η αλήθεια είναι λίγο διαφορετική και για να την βρούμε θα πρέπει να κατανοήσουμε με ποιο τρόπο ο οργανισμός μας μεταβολίζει το αλκοόλ.

Η αιθανόλη που περιέχεται σε ένα ποτό απορροφάται κατά 20% από το στομάχι και κατά 80% από το λεπτό έντερο ενώ ο μεταβολισμός γίνεται στο συκώτι. Εκεί, σημαντικό ρόλο  έχουν δύο ένζυμα καθώς η αιθανόλη οξειδώνεται από το ένζυμο ADH και γίνεται ακεταλδεΰδη, η οποία με τη σειρά της οξειδώνεται από το ένζυμο ALDH και γίνεται οξικό οξύ.

Ίσως να ακούγονται «κινέζικα» όλα αυτά αλλά στα ένζυμα ADH και ALDH βρίσκεται το κλειδί του μεταβολισμού των Ασιατών, καθώς ο οργανισμός τους αντί για το ADH διαθέτει ένα αλληλόμορφο, το ADH1B*2, το οποίο κάνει ταχύτερη διάσπαση της αιθανόλης σε ακεταλδεΰδη, ενώ το 50% του πληθυσμού αντί  για το ALDH2 που έχουμε εμείς οι Ευρωπαίοι, έχει το ALDH2*2 που δεν διασπά την ακεταλδεΰδη. Bingo, την μετατρέπουν αλλά δεν μπορούν να την απορροφήσουν.

Με απλά λόγια ένα μεγάλο μέρος του ασιατικού πληθυσμού, σχεδόν ένας στους δύο, δεν μπορεί να μεταβολίσει την αιθανόλη εμφανίζοντας συμπτώματα του συνδρόμου ακεταλδεΰδης όπως κοκκίνισμα, έξαψη, έμετος, εφίδρωση και υπόταση.

Καταλήγοντας, συμπεραίνουμε πως δεν υπάρχει κάποιο απαγορευτικό στην κατανάλωση αλκοόλ, απλά κάποιοι δεν το αντέχουν και πολύ έχοντας μεγαλύτερη ευαισθησία, και αυτό δεν είναι μύθος αλλά εξηγείται επιστημονικά.

Extratip: το αγαπημένο ποτό των Κορεατών είναι το soju ενώ των Ιαπώνων το sake προσφάτως δε και το whisky.

Πηγή: Fnl-guide.com - Χάρης Τζαννής

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ