«Ανάσα αξιοπρέπειας» για χιλιάδες Έλληνες στις πλατείες που αψήφησαν το κρύο - Πάνω από 10.000 στο Σύνταγμα (φωτό)

Νέες συγκεντρώσεις «ενάντια στους εκβιασμούς των δανειστών» πραγματοποιούνται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, με αφορμή την έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup. Στην Αθήνα η κεντρική συγκέντρωση είναι στο Σύνταγμα, όπου δίνουν το παρών χιλιάδες πολίτες, και στη Θεσσαλονίκη στον Λευκό Πύργο.

Κεντρικό σύνθημα της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα είναι «Ανάσα αξιοπρέπειας σε όλη την Ελλάδα» και οι διοργανωτές απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής μέσω του Facebook.

Ήδη έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 10.000 άτομα στο Σύνταγμα, στην πλατεία του Άγνωστου Στρατιώτη, ενώ κλειστή είναι η Λεωφόρος Αμαλίας, η Βασιλέως Γεωργίου και το κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος. Νέοι και ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά με τους γονείς τους, κρατώντας ελληνικές σημαίες φωνάζουν δυναμικά «Δεν υποχωρούμε, αν δεν δικαιωθούμε».Στην ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές αναφέρουν:

«Την Πέμπτη στείλαμε ένα πρώτο μαζικό μήνυμα απέναντι στους εκβιασμούς. Συνεχίζουμε. Να πάρουμε την σκυτάλη και να σηκώσουμε το γάντι! Ήρθε η ώρα να πάρει και ο λαός την υπόθεση της ανατροπής στις πλάτες του. Να υψώσουμε το ανάστημά μας και να στείλουμε ένα παλλαϊκό μήνυμα ενάντια στη λιτότητα και τα μνημόνια, υπέρ της δημοκρατίας και της προκοπής. Να μη μασήσουμε στους εκβιασμούς της ΤΡΟΙΚΑ και των υποστηρικτών τους στην Ελλάδα, ολιγαρχία, καναλάρχες».

«Ήρθε η ώρα» προσθέτουν «να φοβηθούν αυτοί και να ακούσουν δυνατά τη φωνή μας. Επιλέγουμε την αξιοπρέπεια και ζητάμε για εμάς και τους λαούς όλης της Ευρώπης μια μεγάλη ανάσα αλλαγής. Καλούμε όλους τους λαούς της Ευρώπης να δείξουν έμπρακτα την υποστήριξή τους στον αγώνα του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης για μια Ευρώπη της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης. Θα νικήσουμε».

Οι συγκεντρωμένοι κρατούν πανό με συνθήματα όπως «Η Ευρώπη ανήκει στους Έλληνες, «Ψηλά το κεφάλι, ούτε βήμα πίσω», «Σεισάχθεια», «Δεν χρωστάμε- Δεν πληρώνουμε». 

Μεταξύ των συνθημάτων που φωνάζουν οι συγκεντρωμένοι, είναι και «Μέρκελ, Σόιμπλε μασκαρά, πάρτε την τρόικα και φύγετε μακριά», «Όλοι μαζί να φύγουν οι ναζί», ενώ πολύ συχνά όλοι μαζί τραγουδούν τον Εθνικό Ύμνο.

Στο Σύνταγμα βρίσκονται και εκπρόσωποι του ισπανικού κόμματος των Podemos, αλλά και Κούρδοι και Σύριοι πρόσφυγες. 

Η συγκέντρωση οργανώθηκε μέσω των κοινωνικών δικτύων, με κεντρικό σύνθημα: «Ανάσα Αξιοπρέπειας! Δεν εκβιαζόμαστε! Δεν υποκύπτουμε! Δεν φοβόμαστε! Δεν κάνουμε πίσω! Νικάμε». 

Εκτός από την Αθήνα, ανάλογες συγκεντρώσεις οργανώθηκαν σε πολλές πόλεις σε όλη την επικράτεια, την Κύπρο, το Παρίσι, την Φρανκφούρτη έξω από το κτήριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και σε πολλές ακόμα ευρωπαϊκές πόλεις. 

Παρίσι

Λονδίνο

Βρυξέλλες

Ρώμη

Λισαβόνα

Νέα Υόρκη

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ