Στο έλεος του χιονιά ολόκληρη η Ελλάδα - Στα λευκά και πολλές περιοχές της Αττικής - Πού χρειάζονται αντιολισθητικές; (φωτό)

Σε κλοιό έντονης κακοκαιρίας βρίσκεται η χώρα από τη Δευτέρα. Χιόνια και τσουχτερό κρύο με κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα συνθέτουν το σκηνικό του καιρού για σήμερα, Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου.  

Αυτή την ώρα χιονίζει έντονα ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, ενώ στα λευκά έχουν ντυθεί όλα τα βόρεια προάστια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σήμερα αναμένουμε χιονοπτώσεις κατά τόπους πιο πυκνές, οι οποίες σταδιακά θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια. Ακόμη, αναμένουμε βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στις νοτιότερες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν 6 με 8 μποφόρ και στο Αιγαίο 9 με 10 μποφόρ. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά και κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για σήμερα:


Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με παροδικές χιονοπτώσεις κυρίως στα δυτικά και βελτίωση από το απόγευμα.
Άνεμοι: τα δυτικά βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 7 με 8 και στα θαλασσιά και παραθαλάσσια τμήματα 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -4 έως 5 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με παροδικές χιονοπτώσεις και βροχή ή χιονόνερο στα θαλασσιά και παραθαλάσσια τμήματα. Σταδιακή βελτίωση από τα βόρεια.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ και στο Ιόνιο 8 με 9 μποφόρ. Εξασθένηση των ανεμών από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: από 3 έως 8 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 6 με 8 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με χιόνι ή χιονόνερο. Οι χιονοπτώσεις που κατά τόπους θα είναι πιο πυκνές σταδιακά από το απόγευμα θα ασθενήσουν.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά και νοτιά 8 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -1 έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά. 
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 8 με 10 μποφόρ που από το μεσημέρι θα στραφούν σε βορείους βορειοδυτικούς με την ιδία ένταση.
Θερμοκρασία: από 7 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στα νοτιά και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά στα βόρεια.
Άνεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 7 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ. Στα νοτιά αρχικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 που βαθμιαία θα στραφούν σε βορείους βορειοδυτικούς 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 4 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική
Καιρός: νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά τόπους πιο πυκνές και στις νότιες παραθαλάσσιες περιοχές χιονόνερο. Εξασθένηση από το απόγευμα.
Ανεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά και νοτιά 8 με 9 και πρόσκαιρα 10 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 2 έως 04 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη

Θεσσαλονίκη
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα πρόσκαιρης χιονόπτωσης. Βελτίωση από το απόγευμα.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -2 έως 3 βαθμούς Κελσίου.

Πολλά τα προβλήματα από την κακοκαιρία - Πού χρειάζονται αλυσίδες


Την ίδια ώρα, πολλά είναι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τη Δευτέρα σε όλη τη χώρα λόγω της κακοκαιρίας που αναμένεται σήμερα να ενταθεί. Πιο αναλυτικά, προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων στην Αττική προκάλεσε η έντονη χιονόπτωση από το απόγευμα της Δευτέρας με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία στη λεωφόρο Πάρνηθος, από το τελεφερίκ μέχρι το καζίνο, η οποία διεξαγόταν με αντιολισθητικές αλυσίδες. 

Παράλληλα, η κυκλοφορία των αυτοκινήτων έχει διακοπεί στην περιφερειακή οδό Πεντέλης-Ν. Μάκρης, από το ύψος του στρατιωτικού νοσοκομείου Πεντέλης 414 μέχρι τη διασταύρωση Αγίου Πέτρου.

Μέχρι και αυτή την ώρα η πυροσβεστική έχει δεχτεί 60 κλήσεις για κοπές δέντρων και αφαίρεση αντικειμένων. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση κλειστά θα παραμείνουν σήμερα σχολεία στην Παλαιά και Νέα Πεντέλη. Πρόκειται για ένα Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο, αλλά και τέσσερις βρεφονηπιακούς σταθμούς. 

Έπειτα από ενημέρωση του Λιμενικού δεν θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια των πλοίων από Πειραιά- Ραφήνα και Λαύριο. 

Πραγματική μάχη με τα έντονα καιρικά φαινόμενα δόθηκε όλη νύχτα στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας για να κρατηθεί ανοιχτή. Οι έντονες χιονοπτώσεις, κυρίως στην περιοχή της Λοκρίδας, έκαναν τα πράγματα πολύ δύσκολα στη μάχη με το χιονιά, ωστόσο μέχρι τώρα η κυκλοφορία διεξάγεται χωρίς αλυσίδες.

Σύμφωνα με το LamiaReport.gr αυτήν την ώρα έχουμε σφοδρή χιονόπτωση από το Ακραίφνιο μέχρι τη Θήβα και οι αλατιέρες έχουν ρίξει αλάτι, ενώ οι χειριστές των μηχανημάτων δουλεύουν πυρετωδώς για να κρατήσουν την εθνική οδό ανοιχτή. 

Ο καιρός κατευθύνεται νότια προς την Αττική και καλό θα είναι όσοι ταξιδέψουν από και προς Αθήνα να έχουν μαζί τους τις αλυσίδες γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να χρειαστούν.

Επίσης, η κίνηση των οχημάτων στη λεωφόρο Χασιάς-Δερβενοχωρίων, στο ύψος της μονής Κλειστών και στο ρεύμα προς Δερβενοχώρια, διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα τη Δευτέρα διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών-Θηβών, από την περιοχή Φίχθι-Αγίας Σωτήρας έως την Οινόη, στο ρεύμα προς Θήβα και στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας-Θήβας από το 4ο χλμ στο ρεύμα προς Θήβα στην περιοχή της Μάνδρας.

Θεσσαλονίκη: Συνθήκες παγετού στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία με κλειστά σχολεία σε αρκετούς ορεινούς δήμους

Τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δε θα λειτουργήσουν σήμερα, στους δήμους Κοζάνης, Εορδαίας Κοζάνης και Φλώρινας, εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών και του παγετού, ενώ με μια ώρα καθυστέρηση θα ανοίξουν στους δήμους Καστοριάς και Άργους Ορεστικού Καστοριάς. Με καθυστέρηση θα λειτουργήσουν σήμερα και ορισμένα σχολεία στο Δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής.

Στους μηδέν βαθμούς Κελσίου με υγρασία 60% και συννεφιά με βόρειο άνεμο 4 μποφόρ είναι η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη, στο Κιλκίς, στην Κατερίνη, αλλά και στις Σέρρες. Στο νομό Θεσσαλονίκης, που χιόνιζε πυκνά χθες το μεσημέρι, εξαιτίας του παγετού, είναι κλειστή η επαρχιακή οδός Χορτιάτη - Αγ. Βασιλείου (διασταύρωση Αγ. Βασιλείου), ενώ στο Κιλκίς, από τις βροχοπτώσεις και την υπερχείλιση του Γαλλικού ποταμού, διακόπηκε η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Μανδρών - Γαλλικού.

Στους -6 βαθμούς Κελσίου με υγρασία 54% - 58%, αίθριο καιρό και βόρειο - βορειοανατολικό άνεμο, είναι η θερμοκρασία στην Έδεσσα, στον Πολύγυρο, στην Κατερίνη, στην Κοζάνη, στα Γρεβενά, αλλά και στη Φλώρινα.

Στην Φλώρινα, λόγω κατολίσθησης, διακόπηκε η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), από 18ο έως 30ο χλμ., ενώ εξαιτίας της πυκνής χιονόπτωσης, διακόπηκε η κίνηση των οχημάτων, στον ίδιο δρόμο, από το 22ο έως το 28ο χλμ., αλλά για τα οχήματα που κινούνται από Καστοριά προς Φλώρινα. Να σημειωθεί, ότι σ’ ολόκληρο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του νομού Φλώρινας, η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται με αλυσίδες, εκτός από τις πεδινές περιοχές του δήμου Αμυνταίου.

Στο νομό Ημαθίας, η κυκλοφορία διεξάγεται με αλυσίδες στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Βέροιας - Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), από 76ο έως 98ο χλμ., Βέροιας - χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου, από 4,5ο έως 26ο χλμ., Βέροιας - Δασκίου (μέσω Πολυδενδρίου), από 8,1ο έως 43ο χλμ., Νάουσας - Χιονοδρομικού Τριών - Πέντε Πηγαδιών, από 10ο έως 17ο χλμ., Νάουσας - Ροδοχωρίου από 1ο έως 14ο χλμ. και Νάουσας - χιονοδρομικού κέντρου Σελίου, από 10ο έως 17ο χλμ.

Στο νομό Χαλκιδικής, στις εθνικές οδούς Θεσσαλονίκης - Πολυγύρου, από 55ο έως 64ο χλμ. και Θεσσαλονίκης - Ιερισσού, από 75ο έως 90ο χλμ., στις παλιές εθνικές οδούς Θεσσαλονίκης - Ιερισσού (μέσω Χολομώντα) και Θεσσαλονίκης - Αρναίας (μέσω Χολομώντα), στις επαρχιακές οδούς Πολυγύρου - Ταξιάρχη (μέσω Τσουκαλά), Βαρβάρας - Ολυμπιάδας και στα οδικά δίκτυα Δάφνης - Καρυών και Καρυών - Αγ. Παύλου, στο Άγιο Όρος.

Πυκνές χιονοπτώσεις σημειώθηκαν στα χιονοδρομικά κέντρα Πισοδερίου, Καϊμακτσαλάν, Τριών - Πέντε Πηγαδιών, Βασιλίτσας, Περτουλίου και Πηλίου.

Aπαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών στην Εγνατία

Στο μεταξύ, με αποφάσεις των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ροδόπης και Ξάνθης, λόγω των θυελλωδών ανέμων, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας Οδού, μεταξύ του δυτικού ανισόπεδου κόμβου Κομοτηνής και του ανισόπεδου κόμβου Βαφέικων Ξάνθης.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν για όσο χρονικό διάστημα επικρατούν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή, ενώ η κυκλοφορία των παραπάνω οχημάτων θα διεξάγεται μέσω της Εθνικής Οδού Κομοτηνής - Πόρτο Λάγους - Ξάνθης.

Tags

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ