Γ. Βαρουφάκης: «Δεν σκίζω το Μνημόνιο, μη ζητάτε πιστή εφαρμογή - Δεν θα είμαι "yes man" ούτε "no man"»

Δέσμευση της Ελλάδας να τηρήσει το 70% των μεταρρυθμίσεων του μνημονίου και αίτημα να παγώσει το 30%. Διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ την περίοδο του προγράμματος γέφυρα. Τρόικα τέλος. Οι Έλληνες φορτώθηκαν ζημιές για να σωθούν οι τράπεζες.

 

Το τέλος της κρίσης δεν θα έρθει αν πούμε ένα ακόμα «ναι» στο πρόγραμμα. Αν το φάρμακο ήταν πικρό, αλλά αποτελεσματικό, θα το παίρναμε. Το φάρμακο όμως είναι τοξικό και αυτό το ξέρει και ο θεράπων γιατρός, αλλά δεν αλλάζει γιατί έχει δεσμεύσεις, δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στη Βουλή.

Εκανε λόγο για ένα «μικροπαρασιτισμό» που δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην ελληνική οικονομία. 
«Το πρόγραμμα προσαρμογής ήταν καταδικασμένο να αποτύχει», σημείωσε.

Ήταν «τοξική φαντασίωση» οι πανηγυρισμοί για το τεράστιο δάνειο που πήραμε. Σημείωσε ότι το δάνειο που πήραμε επέτρεψε στις ευρωπαϊκές τράπεζες το 2010-2011 να πουλήσουν τα ελληνικά ομόλογα στην ονομαστική τιμή. 

«Τότε κανείς δεν μιλούσε για αναδιάρθρωση, αλλά όταν ξεφορτώθηκαν οι τράπεζες δισεκατομμύρια δολάρια ομολόγων και τα φόρτωσαν στα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία και στις ελληνικές τράπεζες έγινε το PSI».

Το μόνο που ζητούμε είναι να ακουστούν οι απόψεις μας. Πριν καλά-καλά ορκιστούμε μας έβαλαν το μαχαίρι στο λαιμό «Υπογράψτε ή…».

Ούτε θα σκίσουμε το ισχύον πρόγραμμα ούτε εσείς θα απαιτήσετε την πιστή εφαρμογή, είναι η γραμμή σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ. Όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις, χρειάζεται μια περίοδος συζητήσεων (γι’ αυτό ζητάμε το πρόγραμμα-γέφυρα) για να γίνει η νέα συμφωνία.

Σε αυτό το διάστημα εμείς δεσμευόμαστε ότι:

• Δεν θα κάνουμε καμία κίνηση για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος κάτω από το 1,5% του ΑΕΠ.

• Θα προχωρήσουμε με τη βοήθεια του ΟΟΣΑ σχέδιο εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων. Το 70% των μεταρρυθμίσεων που υπάρχουν στο μνημόνιο μπορούμε να το εφαρμόσουμε. Σε αναστολή ή αφαίρεση το 30% αυτών που θεωρούμε απαράδεκτες.

• Τρόικα τέλος. Σε αυτό συμφωνούν όλοι.

Μετά το πρόγραμμα-γέφυρα θα συμφωνήσουμε για το νέο πρόγραμμα. «Η λαϊκή εντολή δεν μας δίνει το δικαίωμα να κάνουμε του κεφαλιού μας». Η δική μας εντολή έχει την ίδια αξία με αυτές των άλλων χωρών της Ευρώπης.

Στόχος μας στο Eurogroup είναι το συμφέρον όχι μόνο του μέσου Ελληνα αλλά και του μέσου Ευρωπαίου. Σε αυτό θα προσέλθω με τις εξής σκέψεις: ότι εκπροσωπώ το 100% του λαού. Θα έχω κατά νου τις προτροπές να μην κάνω πίσω αλλά και την ανάγκη να βρεθεί μια λύση.

Πάνω απ’ όλα θα θυμάμαι τη ρήση του Ανδρέα Παπανδρέου: τον yes man δεν τον εκτιμά ούτε αυτός στον οποίο λέει συνέχεια «ναι». 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ