Τσικνίστε με τα καλύτερα παϊδάκια της Αττικής όπως τα ψηφίσαν οι αναγνώστες στο Αθηνόραμα!‏

Το διαδικτυακό κρεατο-σαφάρι του «α» για τα καλύτερα παϊδάκια της Αττικής είχε πραγματικά πολλές συμμετοχές κι επίσης πολύ ψαχνό. Εσείς τα ξεκοκαλίσατε και τα επιλέξατε ως κορυφαία, εμείς τα ξανατσεκάραμε και αναμεταδίδουμε, για να δοκιμάσετε και τα υπόλοιπα της πρώτης δεκάδας. Ό,τι πρέπει ενόψει της Τσικνοπέμπτης.
 

Εντάξει, τι να πει κάποιος για τα ­παϊδάκια; Αυτονόητα δυνατό χαρτί στο οπλοστάσιο της σχάρας, από τις εμβληματικές ελληνικές λιχουδιές, είναι κανονικό κρεατοφαγικό δόγμα. Με το που φτάνουν στο τραπέζι ενστικτωδώς θέλεις να βάλεις χέρι. Βάλε, γιατί αν τα θέλεις κομψευόμενα­, με μαχαιροπίρουνο, χάνεις τη μισή χαρά­. Ψημένο σε δυνατή θράκα, το κρέας σχηματίζει εκείνη τη φοβερή κρούστα που κρατάει το ψαχνό ζουμερό, το λιπάκι λιώνει στο στόμα, το να τραγανίζεις το κοκαλάκι –η διάσημη κίνηση… φυσαρμόνικα– είναι σκέτη ζημιά. Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στη γαργαλιστική μυρωδιά μιας πιατέλας γεμάτης λαχταριστά πλευράκια (γιατί αυτά είναι τα καθαρά παϊδάκια ).


Τουλάχιστον αυτό δείχνουν οι 1.938 απαντήσεις στον online διαγωνισμό του «α», μέσω του οποίου σας καλέσαμε να δοκιμάσετε και να ψηφίσετε τα παϊδάκια της πρωτεύουσας και των περιχώρων που θεωρείτε κορυφαία. Άλλοι ψήφισαν Καλύβια, άλλοι Θησείο, άλλοι Πάρνηθα, άλλοι Άγιο Δημήτριο… Παρακάτω θα διαβάσετε για τις δέκα ταβέρνες που ξεχώρισαν σε αυτό το κρεατο-γαστρονομικό σαφάρι, με σειρά προτεραιότητας, ακριβώς όπως τις ανέδειξαν οι συμμετέχοντες. Τις ξανατσεκάραμε μία-μία. Οι σχάρες δουλεύουν στο φουλ και οι μαέστροι στέκονται με τη λαβίδα από πάνω…

1.ΡΕΜΟΥΤΣΙΚΟ (ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ) 


Ο Κώστας Δήμας μετέτρεψε από ανάγκη το 1982 το πατρικό του σπίτι με τους στάβλους στη Δάφνη σε ταβέρνα, η οποία με τα χρόνια απέκτησε φανατικούς οπαδούς. Ειδικά μετά την κριτική που δημοσίευσε εκείνα τα πρώτα χρόνια το «α» έγινε χαμός. Μπαίνοντας, φάτσα-κάρτα στην πόρτα, το ψυγείο με τα κρέατα και τα αραδιασμένα παϊδάκια σού δίνει το μήνυμα. Τα αρνίσια έρχονται πολύ περιποιημένα, με το λιπάκι τους να τραγανίζει όμορφα. Της προβατίνας ακόμη καλύτερα, με θεάρεστο λιπάκι και το ροζ –χάρη στο σωστό ψήσιμο– κρέας τους να θυμίζει μυρωδάτο μοσχάρι. 

Tip Τα τραγανά τυροπιτάκια με την πιπεράτη κοπανιστή, παρότι γυαλίζουν, δεν είναι καθόλου λαδερά. Ίσα ίσα είναι ξεροτηγανισμένα και θυμίζουν μαμά, όπως και τα εξίσου νόστιμα παστουρμαδοπιτάκια.
 
2.TO ΣΤΕΚΙ ΤΟΥ ΗΛΙΑ (ΘΗΣΕΙΟ ) 

Δεν είναι ένα. Είναι δύο, αμφότερα στον πεζόδρομο που συνδέει Θησείο και Πετράλωνα, παράλληλα με τις γραμμές του Ηλεκτρικού. Ο Ηλίας Κολόβης άνοιξε το στέκι του το ’81, στο κομμάτι που λέγεται Θεσσαλονίκης, και το ’92 επεκτάθηκε στη συνέχειά της, την Επταχάλκου. Πάντα­ οικογενειακή υπόθεση, με τον ίδιο και την κόρη του Σπυριδούλα από τη μία, σε ένα κηπάκι ανάμεσα στον μικρό και τον μεγάλο Άγιο Αθανάσιο, και τον Χρόνη και τη Μαρία, τα άλλα του παιδιά, από την άλλη, στο πλακόστρωτο κάτω από τις ελιές, τις μουριές και τις κουτσουπιές, με τους σερβιτόρους να κάνουν… ντρίμπλες όταν διασταυρώνονται με ποδηλάτες και περιπατητές με σκύλους την ώρα που φέρνουν παϊδάκι φοβερό, ζουμερό, με τραγανό λιπάκι, μπιφτέκι μυρωδάτο, σαν σπιτικό, χειροποίητες πατάτες και χοντρόκοκκη φάβα. 

Τip Η αρνίσια συκωταριά λαδορίγανη «λέει». Λιτή, απέριττη και πεντανόστιμη.
 
3.ΚΡΗΤΙΚΟΣ (ΚAΝΤΖΑ ) 

Η οικογένεια Δογιάκη έφερνε στην Κάντζα κόσμο από όλη την Αθήνα και προ αστικοποίησης των πέρα του Υμηττού περιοχών, όταν η ταβέρνα τους ήταν στη μέση του πουθενά. Στην υπερυψωμένη αυλή με τις γαρδένιες και τις καμέλιες το άρωμα εξοχής κάνει κρεσέντο, αλλά η τσίκνα τσίκνα: ο Νίκος Δογιάκης, που από πιτσιρίκι βρισκόταν δίπλα στον πατέρα του, πλέον έχει αναλάβει τα ηνία μαζί με τον αδερφό του Σταύρο. Βρίσκεται πάντα πάνω από τη σχάρα με την τσιμπίδα και ψήνει παϊδάκια- αστέρια με ευχάριστη λιπαρότητα και άρωμα μετρημένο. Μαέστρος… 

Τip Δοκίμασε την κόντρα με το λιπάκι της, που λιώνει στο ψήσιμο και τη γεμίζει νοστιμιά.

Όλη η συνέχεια εδώ - athinorama.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ