Α. Σαμαράς: ''Παρέλαβα χάος, παρέδωσα χώρα - Λάθος η αύξηση του κατώτατου μισθού''

Με τη φράση “παρέλαβα χάος, παρέδωσα χώρα”, που παρέπεμπε καθόλου τυχαία στην περίφημη ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, υπερασπίστηκε εαυτόν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς κατά την πρώτη συνεδρίαση της σαφώς συρρικνωμένης αριθμητικά συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας μετά την ήττα.

Ο κ.Σαμαράς χάραξε προκαταβολικά γραμμές άμυνας στην κριτική που θεωρείται βέβαιον ότι θα δεχθεί και επισήμως κατά την επόμενη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας (προαναγγέλθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί σε δυο εβδομάδες, στις 19 Φεβρουαρίου), καθώς και στις κατηγορίες ότι επενδύει στην καταστροφή της χώρας.

Εκτίμησε πάντως για μία ακόμη φορά ότι “σύντομα η παράταξη θα παίξει ρόλο” και απέδωσε μεταξύ άλλων την ήττα στο ότι δεν προβλήθηκε το έργο της απελθούσης κυβέρνησης από τα ΜΜΕ, λέγοντας “Έγιναν πολλά, προβλήθηκαν ελάχιστα, ενώ αυτές τις ημέρες την κωλοτούμπα την παρουσιάζουν ως θρίαμβο”. Αλλά και ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν “απίστευτες φήμες” αναφερόμενος σε πληροφορίες για δημοσκοπήσεις. Παρόλα αυτά, επανέλαβε, ότι η Ν.Δ υπέστη ελάχιστη μείωση δυνάμεων και θύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ μετά τη διακυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου έχασε 31 μονάδες.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ υποστήριξε την κυβερνητική του πολιτική και την εφαρμογή του μνημονίου, λέγοντας “Αυτά τα χρόνια είχαμε να διαλέξουμε ανάμεσα στο δύσκολο που αποφασίσαμε και το πιο οδυνηρό, που αποφύγαμε”. Εκτίμησε δε ότι ο κόσμος ψήφισε αντιμνημονιακά, προσπερνώντας έτσι το ερώτημα εάν η Ν.Δ έχασε προς το κέντρο, προσθέτοντας ότι η Ν.Δ έχανε ψήφους προς το ΣΥΡΙΖΑ που δεν εκφράζει το κέντρο και κέρδιζε από την κεντροαριστερά και από τα δεξιά της. “Το σύγχρονο πολιτικό αφήγημα βασίζεται σε άλλες γραμμές από τα παλαιά δεξιά, κέντρο ή αριστερά”, υποστήριξε μάλιστα και μίλησε για κεντροδεξιά με δύο τόνους, συντηρητικό όσον αφορά στα εθνικά θέματα και τα θέματα ασφάλειας και φιλελεύθερο όσον αφορά στη στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Ο κ.Σαμαράς δήλωσε ότι θα κάνει υπεύθυνη αντιπολίτευση, στηρίζοντας την κυβέρνηση σε όποια θετικά, αλλά θα σταθεί απέναντι στα αρνητικά.
Τάχθηκε κατά της αύξησης του κατώτατου μισθού, εκτιμώντας ότι δε θα οδηγήσει σε περισσότερο εισόδημα άρα σε μεγαλύτερη ζήτηση αλλά σε απολύσεις. Διαφώνησε επίσης με τη ματαίωση ιδιωτικοποιήσεων, προβλέποντας ότι θα επηρεάσει τα πάντα αρνητικά και κανένας επενδυτής δε θα εμπιστευθεί ξανά την Ελλάδα.

Αποποιήθηκε την κατηγορία της καταστροφολογίας και του φόβου, αλλά σχολίασε ότι Τσίπρας και Βαρουφάκης θυμίζουν Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου το 2010 και προέβλεψε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είτε θα πάει σε ρήξη και θα οδηγήσει τη χώρα στα βράχια είτε θα κάνει κωλοτούμπα, αλλά πολύ αργά την οποια δε θα μπορέσει να περάσει στο εσωτερικό. Χρέωσε όμως και όποια πιθανότητα επιτυχίας και διαπραγματευτική δυνατότητα στο ότι η προηγούμενη κυβέρνηση πέτυχε πρωτογενή πλεονάσματα και ισοσκελισμένους προϋπολογισμόυς, αλλά και τη συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους, την οποία εμμεσως συνέστησε στο ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχθεί.

Ο κ.Σαμαράς θέλησε να ταυτίσει προκαταβολικά όποια αμφισβήτηση του με αποδυνάμωση της Ν.Δ και της χώρας. “Κάποιοι χτυπούν εμένα όπως χτύπησαν προηγούμενους προέδρους της Ν.Δ και κάποιοι θέλουν τη Ν.Δ σε δίνη εσωτερικής αμφισβήτησης. Ξέρουν ότι η νέα κυβέρνηση θα περάσει δύσκολα και θελουν απέναντι τους μία αδύναμη αντιπολίτευση. Είναι επιδίωξη τους η διάλυση του πολιτικού συστήματος, συνειδητή επιλογή” είπε.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ