Ολοκληρώθηκε το τετ α τετ Βαρουφάκη - Ντράγκι - ''Εποικοδομητική η συνάντηση με Ντράγκι - Το πρόγραμμα διάσωσης τροφοδότησε την κρίση στην Ελλάδα''

Την πρώτη του επαφή με τον επικεφαλής του οργανισμού που δανείζει την Ελλάδα έκανε σήμερα το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στη Φρανκφούρτη.

Ο Ελληνας υπουργός πέρασε το κατώφλι της ΕΚΤ για το κρίσιμο τετ α τετ του με τον επικεφαλής της τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.  Το πρόγραμμα διάσωσης ήταν αυτό που τροφοδότησε την κρίση στην Ελλάδα, δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης, μετά την «εποικοδομητική» όπως την χαρακτήρισε, συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στην Φρανκφούρτη.

Ο κ. Βαρουφάκης πρόσθεσε ότι δεν γίνεται να συνεχιστεί η κατάσταση ως έχει και σύμφωνα με το Reuters ότι παρουσίασε στον Μάριο Ντράγκι το μήνυμα ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με τα παραδοσιακά εργαλεία (cannot be business as usual).

«Η Ελλάδα παρουσίασε το μήνυμά της» είπε ο κ. Βαρουφάκης αμέσως μετά την συνάντηση με τον κ. Ντράγκι. Επιπλέον στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε και το σχέδιο της ελληνικής πλευράς για την αντιμετώπιση της κρίσης.  Ο Guardian αναφέρει πως ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε στον κ.Ντράγκι πως το πρόγραμμα διάσωσης οδηγεί τη χώρα σε αποπληθωριστική κρίση.

Με μαύρο πουκάμισο και μία "ελαφρώς σκουριασμένη" Μερσεντές εμφανίστηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης στο αρχηγείο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη Φρανκφούρτη, όπου συναντήθηκε με τον Μάριο Ντράγκι.

Δηλώσεις δεν έκανε μπαίνοντας στην ΕΚΤ ο κ. Βαρουφάκης και σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών και ο επικεφαλής της ΕΚΤ δεν θα δώσουν συνέντευξη τύπου μετά την συνάντησή τους.

Στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης των κ. Βαρουφάκη - Ντράγκι θα βρεθεί το θέμα της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας. Ηδη, ο κ. Βαρουφάκης έχει ζητήσει από την Κομισιόν να αυξηθεί το όριο των εντόκων γραμματίων που εκδίδει η Ελλάδα στα 25 δισ. από 15 δισ. που ισχύει αυτή τη στιγμή.

Παράλληλα, σήμερα το βράδυ συνεδριάζει η ΕΚΤ για να αποφασίσει σχετικά με το αίτημα ανανέωσης του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας (ELA), μέσω του οποίου οι ελληνικές τράπεζες αντλούν ρευστότητα από την ΤτΕ και καλύπτουν τις ανάγκες τους. Το πρόγραμμα ELA έχει ισχύ δύο εβδομάδων και σήμερα θα πρέπει να αποφασιστεί εάν θα παραταθεί για ακόμα δύο εβδομάδες ή όχι. Στο πλαίσιο αυτό, οι κ. Βαρουφάκης και Ντράγκι αναμένεται να συζητήσουν και για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα La Repubblica, ο  κ. Βαρουφάκης δηλώνει πως η Ελλάδα έχει αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σχετικά με το σχέδιο ανταλλαγής κρατικού χρέους με ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης.

Ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει αισιόδοξος για την επίλυση του θέμα του ελληνικού χρέους και ότι εισέπραξε θετική ανταπόκριση κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του με χρηματοπιστωτικούς παράγοντες στο Λονδίνο τη Δευτέρα.

Εντονο ενδιαφέρον ξένων δημοσιογράφων για τον υπουργό Οικονομικών:

Ο Guardian παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό τις κινήσεις Βαρουφάκη. «Φεύγει τώρα από το κτίριο», γράφει:

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ