A. Τσίπρας: Δεν θέλω διχασμό ανάμεσα σε Βόρεια & Νότια Ευρώπη - Μ. Ρέντσι: Μήνυμα ελπίδας για όλους η νίκη Τσίπρα! (φωτό - βίντεο)

Με τον Ματέο Ρέντσι, συναντήθηκε στην Ιταλία ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός στη συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του, αναφέρθηκε στις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης…

"Εύχομαι από καρδιάς στον Αλέξη Τσίπρα καλή επιτυχία και δύναμη. Είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει όλοι να διαβάσουμε τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών. Η νίκη του είναι ένα μήνυμα ελπίδας που προέρχεται από τη δική μου γενιά και του Αλέξη", είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι σε κοινές δηλώσεις που έκανε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

"Η επιτυχία του είναι μια επιτυχία προς την ελπίδα κατά του φόβου και όχι μόνο".
"Είμαστε συνομήλικοι με τον Αλέξη, παρόλο που προερχόμαστε από εμπειρίες διαφορετικού είδους, εμπνεόμαστε από τις ίδιες ιδέες. Θέλουμε η πολιτική να ανακτήσει τη δυνατότητα να αλλάξει τα πράγματα, να προσεγγίσουμε τις νέες γενιές στα δημόσια. Αυτά μας ενώνουν πέρα από τα επιμέρους", είπε και συνέχισε:
"Ερχόμαστε τώρα στα σημερινά. Από την επόμενη βδομάδα ο Τσίπρας θα είναι μαζί μου στα ευρωπαϊκά συμβούλια. Πρέπει να υπάρχει ένας ισχυρός δεσμός με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Νομίζω ότι υπάρχουν οι συνθήκες για να βρούμε μια συνεννόηση από μέρους τους με τις ελληνικές αρχές. Στην Ελλάδα όπως και στην Ιταλία χρειάζονται μεταρρυθμίσεις. Να μεταρρυθμίσουμε τη δημόσια διοίκηση, να αποκτήσουμε ένα καλό φορολογικό σύστημα, να καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή, να είμαστε έτοιμοι να αφουγκραστούμε τους νεοτερισμούς που εμφανίζονται στην οικονομική πολιτική. Είμαστε ανοιχτοί και στη διμερή συνεργασία και στο διάλογο".

 
"Ήθελα να ολοκληρώσω με ένα αστείο που είναι πιο σοβαρό από ό,τι φαίνεται. Έχω περάσει χρόνο στην Ευρώπη με κατηγορίες ότι είναι ένας επικίνδυνος αριστερός (σσ. Τσίπρας) αλλά έχω περάσει εξίσου αρκετό χρόνο και εγώ ο ίδιος ότι είμαι ένας επικίνδυνος δεξιός. Ο ερχομός του Αλέξη είναι για μένα μια ευχή για την Ευρώπη γιατί θα αλλάξει η αντιμετώπιση από πλευράς του, γιατί θα πάψουν και μένα να με θεωρούν επικίνδυνο δεξιό", σημείωσε και προσέθεσε πως "παρ όλες τις φυσιολογικές διαφορές που μπορεί να υπάρχουν μεταξύ μας είμαι ευτυχής που ήρθε στη Ρώμη και που θα μπορέσω να εργαστώ μαζί του. Ξέρω πως Ελλάδα και Ιταλία είναι πολιτιστικές δυνάμεις και χάρη σε μας η Ευρώπη θα μπορέσει να ξαναβρεί τον εαυτό της και να γίνει εργαστήριο για το μέλλον".

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως είναι βέβαιος και χαρούμενος αν μπορεί να βοηθήσει ο κ. Ρέντσι την πολιτική του ταυτότητα ανάμεσα στο διάστημα δεξιάς και αριστεράς.
"Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τις αρχές στην Ευρώπη. Με το Ματέο ανήκουμε στη ίδια γενιά, η γενιά που βρέθηκε στο στόχαστρο στοχευμένων πολιτικών και υπέφερε, μια γενιά που αναγκάστηκε να μεταναστεύσει για να μπορέσει να ονειρευτεί ξανά και να ζήσει με αξιοπρέπεια. Έχουμε υποχρέωση σε αυτή τη γενιά να αγωνιστούμε για δικό της λογαριασμό για να ελπίσει ξανά ότι θα ζήσει ένα καλύτερο μέλλον. Αυτές είναι και κοινές αξίες που μας ενώνουν και η κοινή μας ευθύνη", είπε.

"Θέλουμε να επιστρέψει η ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή εκεί που επικρατούσαν πολιτικές που δίχαζαν την Ευρώπη, που έφερναν φόβο και αβεβαιότητα. Ήρθε η ώρα να φέρουμε ελπίδα και αισιοδοξία", υπογράμμισε.

Παράλληλα, τόνισε πως η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και θα δουλέψει προκειμένου να συμβάλει στην αναγκαία αλλαγή πολιτικής. "Σε ό,τι αφορά εμάς, πρέπει να έχουμε τον απαραίτητο χρόνο για να ετοιμάσουμε το δικό μας σχέδιο για την ανόρθωση της οικονομίας, το οποίο περιλαμβάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις γιατί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια την πλήρωσε η μεσαία τάξη, και όχι οι πλούσιοι", τόνισε.
"Υπάρχει ακόμα ένα πελατειακό κράτος που θέλουμε να αλλάξουμε, είναι η πρώτη μας δέσμευση. Δεσμευόμαστε σε αυτό το σχέδιο ανασυγκρότησης ότι δε θα δημιουργήσουμε νέα ελλείμματα αλλά θα αντιμετωπίσουμε τη κρίση σε πλαίσια δημοσιονομικής ισορροπίας", είπε μεταξύ άλλων και συμπλήρωσε: "Η καταστροφική πολιτική της λιτότητας έχει δημιουργήσει διχασμούς. Θέλουμε να δημιουργήσουμε τη συμμαχία δυνάμεων, μια συμμαχία της λογικής όπου θα επαναφέρει την Ευρώπη στη δημοκρατία και την αλληλεγγύη. Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για τη νέα γενιά".
Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Τσίπρας είπε ότι η συνάντηση ήταν όντως εποικοδομητική και δεν ήταν μια τυπική ρήση αυτό. "Μπορούμε να μιλάμε την ίδια γλώσσα όταν θέλουμε, τη γλώσσα της αλήθειας που ορίζεται από τις συνθήκες που βιώνουν οι πολίτες μας. Έχει έρθει η στιγμή για μια αναγκαία στροφή στη Ευρώπη. Οι μεταρρυθμίσεις θα κάνουν το κράτος πιο λειτουργικό. Παραμένω αισιόδοξος ότι θα έχουμε μεγαλύτερη δυνατότητα να πείσουμε τους εταίρους μας απέναντι στους παραλογισμούς".

"Είμαστε ανοικτοί και σε εναλλακτικές προτάσεις για ένα κοινό αγώνα ανάπτυξης Ελλάδας και Ιταλίας και όλων των χωρών της ΕΕ με κοινές αρχές".

Ρέντσι: Είμαι οπαδός της ελληνικής προσπάθειας

Ο κ. Ρέντσι συνέχισε λέγοντας πως είναι οπαδός της ελληνικής προσπάθειας, ενώ αναφέρθηκε σε δύο σημαντικά θέματα: Πρώτον, η κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη. Πρέπει να μιλήσουμε για την ανάπτυξη και όχι για τη λιτότητα. "Να προσέξουμε τους αριθμούς", είπε, και συνέχισε: Για αυτό πρέπει να μιλήσουμε για πολιτισμό, παιδεία, κοινωνική συνοχή και μεταρρυθμίσεις. Δεν είναι εύκολη μάχη αλλά την έχουμε αρχίσει και έχουμε δει τα πρώτα αποτελέσματα στην Ιταλία, με το σχέδιο Γιούνκερ, την οικονομική χαλάρωση. Ο κόσμος ζητά από την Ευρώπη να κοιτάξει προς την ανάπτυξη. Θέλουμε να συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο".
 

Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος, ο κ. Ρέντσι είπε πως "υπάρχει στην Ελλάδα μια κατάσταση επείγουσας ανάγκης, αλλά έχουμε εμπιστοσύνη στο διάλογο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, θα είναι εφικτό να λύσουμε τα πιο άμεσα προβλήματα χάρη στη μεσοπρόθεσμη στρατηγική για την οποία έχουμε μιλήσει".

Συνεχίζοντας, ερωτηθείς ο κ. Τσίπρας είπε πως στόχος της νέας κυβέρνησης είναι να καταθέσει τις ιδέες και τις προτάσεις βάσει των οποίων θα βρούμε μια κοινώς αποδεκτή και αμοιβαία επωφελής λύση. Αναφερόμενος στην τρόικα, είπε πως το πρόβλημα είναι πως εφήρμοσε μια πολιτική που τα έκανε όλα χειρότερα. Πήρε ένα χρέος από το 124% του ΑΕΠ και το πήγε στο 180%, αντί να βοηθήσει το φοροεισπρακτικό μηχανισμό, τον διέλυσε, συρρίκνωσε τις αξίες στο χρηματιστήριο, έδιωξε τις επενδύσεις αντί να τις φέρει και δημιούργησε ένα περιβάλλον κοινωνικού δράματος με ανέργους και φτωχούς.

"Απέναντι σε αυτό, καταθέτουμε προτάσεις, έχοντας ως στόχο η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις, να μην δημιουργήσουμε νέα ελλείμματα και να αναγκάσουμε στο διηνεκές τους φορολογουμένους να πληρώνουν νέα δάνεια για να ξεπληρώνουμε τα προηγούμενα", συμπλήρωσε και τόνισε πως "οι θέσεις αυτές είναι τεχνικά επεξεργασμένες, άρτια θα έλεγα και περιμένουμε πάνω σε αυτές τον αντίλογο των εταίρων, για να βρούμε μια κοινώς αποδεκτή λύση".
"Αυτή είναι η γραμμή μας και είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε", κατέληξε.

Τέλος, ο κ. Ρέντσι σημείωσε πως οι δύο άνδρες δεν συζήτησαν εις βάθος τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. "Ο υπουργός Οικονομικών τις έχει εξηγήσει", είπε και έσπευσε να συμπληρώσει ότι συζήτησαν σε ένα επίπεδο αρχών.
"Η Ιταλία θα είναι πάντοτε έτοιμη για συζήτηση, θέλουμε να γράψουμε μια νέα σελίδα στην Ευρώπη, να γυρίσει σε ένα κοινό ιδεώδες", κατέληξε.
Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ βρισκόταν στην Ρώμη, δέχθηκε συγχαρητήριο τηλεφώνημα από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, με τον οποίο πρόκειται να συναντηθεί το καλοκαίρι στα πλαίσιο της συνάντησης που διοργανώνει στην Ελλάδα το ίδρυμά του, «Clinton global iniciative».
Σχετικά με την συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπήρξε κάποια αναφορά στην τρόικα ενώ το κλίμα χαρακτηρίζεται και από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ιδιαίτερα θερμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ