Συνάντηση Ομπάμα-Μέρκελ στον Λευκό Οίκο με θέμα τον... Αλέξη Τσίπρα!

Η συνάντηση των δύο ηγετών αν και θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το Reuters στο πλαίσιο της G7 τον Ιούνιο (07-08/06) στη Γερμανία, αναμένεται να γίνει εκτενής κουβέντα και για την Ελλάδα παρότι δεν υπάρχει εντός της επίσημης ανακοίνωσης.

 

Μετά τη δημόσια παρέμβαση του Μπαράκ Ομπάμα υπέρ της Ελλάδας σε συνέντευξη του στο CNN, αλλά και το σημερινό «κρυφτόούλι» της Μέρκελ για το αν θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις 12 Φεβρουαρίου, η ανακοίνωση της άφιξης της Γερμανίδας Καγκελαρίου στον Λευκό Οίκο λαμβάνει άλλες διαστάσεις για την ατζέντα των συζητήσεων που θα έχει με τον πρόεδρο Ομπάμα.

Α.Μέρκελ: Ευπρόσδεκτος ο Τσίπρας

Σήμερα η γερμανίδα Καγκελάριος μπέρδεψε τους πάντες αναφορικά με τις προθέσεις της για το αν επιθυμεί να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής. Αρχικά ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας μιλώντας στο Bloomberg ξεκαθάριζε πως  η Άγκελα Μέρκελ δεν θέλει να έρθει σε άμεση επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με Γερμανό αξιωματούχο, ο στόχος της καγκελαρίου είναι να δείξει στον Τσίπρα πως είναι απομονωμένος στην Ευρώπη.
 Ωστόσο λίγες ώρες αργότερα εκπρόσωπος της καγκελαρίας σημείωνε πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι ευπρόσδεκτος στο Βερολίνο, αλλά πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ραντεβού και το πιθανότερο είναι να συναντηθούν στη Σύνοδο Κορυφής, όπου δεν αποκλείεται και μια διμερής συνάντηση.

Η παρέμβαση Ομπάμα υπέρ Ελλάδας

Ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα κράτησε εντελώς διαφορετική στάση. Σε παρέμβασή του που έκανε αίσθηση παγκόσμια δήλωσε στο CNN ότι δεν μπορείς «να στύβεις» άλλο τους λαούς με τη λιτότητα. Πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης, υπογράμμισε ο Αμερικανός ηγέτης.Βεβαίως, ο Πρόεδρος Ομπάμα πιστεύει ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα, όχι με συνθήκες λιτότητας, αλλά ανάπτυξης. Μίλησε για τη φοροδιαφυγή, και αναφέρθηκε στην αδυναμία συλλογής φόρων.

«Ελπίζω η Ελλάδα να παραμείνει στην  Ευρωζώνη, αυτή είναι η ελπίδα μου», είπε στο CNN ο κ. Ομπάμα.

Σημείωσε επίσης ότι από την αρχή βοηθήσαμε και ασχοληθήκαμε με την ελληνική κρίση. Και είναι σημαντικό ότι και η Γερμανία αναγνωρίζει ότι πρέπει να μείνει στο ευρώ.

Πάγια τακτική του Ομπάμα οι αιχμές εναντίον Μέρκελ

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τάσσεται κατά την Ανγκελα Μέρκελ και υπέρ της Ελλάδας. Ηδη από το 2012, κατά τη Σύνοδο των G8 ο Ομπάμα άσκησε πιέσεις προς τη Γερμανία για να χαλαρώσει την πολιτική της λιτότητας με πολιτικές που προωθούν την ανάπτυξη.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανησυχούσε τότε ότι η κρίση στην Ευρωζώνη αποτελεί απειλή για την εύθραυστη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, ενώ φοβόταν ότι θα αποτελέσει τροχοπέδη στην προσπάθειά του για επανεκλογή.
Όπως αναφέρουν αμερικανικά ΜΜΕ, σε εκείνη τη σύνοδο των G8 συζητήθηκαν τα δεδομένα και οι προοπτικές για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη, αναζητώντας πολιτικές που θα ισορροπούν μεταξύ της λιτότητας και της ανάπτυξης, αποφεύγοντας κινήσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο τη συνοχή της Ευρωζώνης.

Ομπάμα πάντα υπέρ της ανάπτυξης στην Ευρώπη και όχι της λιτότητας

Πριν από την σύνοδο της G8 στο Καμπ Ντέιβιντ (2012), ο οίκος αξιολόγησης Fitch προειδοποιούσε ότι οι μέρες της Ελλάδας στο ευρώ ίσως είναι μετρημένες, αυξάνει τους φόβους στην Ουάσινγκτον ότι η κρίση στην ευρωζώνη φαντάζει ως απειλή για την εύθραυστη ανάκαμψη της Αμερικής και τις πιθανότητες επανεκλογής του Μπαράκ Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές.
Οπως ανέφερε τότε η εφημερίδα Guardian, ο Ομπάμα θα καλωσόριζε τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ως έναν πιθανο σύμμαχο στις πιέσεις προς την Ευρώπη να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ, δίνοντας προτεραιότητα στην αναπτυξιακή πολιτική ως αντίβαρο σε αυτήν της Γερμανίδας Καγκελαρίου.
Επίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος περίμενε την υποστήριξη του Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος διεμήνυσε την Πέμπτη σε Μέρκελ και Ολάντ, ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης θα πρέπει να ξεκινήσουν μία σειρά από βήματα για να στηριχθεί το ενιαίο νόμισμα, εάν πρέπει να αποφευχθεί μία τεράστια κατάρρευση σε όλη την Γηραιά Ηπειρο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ