Eurobank: Αλλαγή ηγεσίας: Το δίδυμο Καραμούζη – Καραβία στο τιμόνι - ο Μεγάλου πηγαίνει στην Fairfax!

Στη θέση του προέδρου τοποθετείται ο Ν. Καραμούζης, ενώ CEO αναλαμβάνει ο Φ. Καραβίας. Μετακινείται στην Fairfax ο Χρ. Μεγάλου. Υποεκπροσωπείται το Δημόσιο, υποστηρίζει ο Γιάννης Δραγασάκης. Εχουμε εμπιστοσύνη στις προοπτικές της Eurobank, δηλώνει ο Prem Watsa.
Eurobank: Νέο ηγετικό δίδυμο με Καραμούζη – Καραβία - Τι λέει η επίσημη ανακοίνωση

Ο Νίκος Καραμούζης αναλαμβάνει τη θέση του προέδρου (μη εκτελεστικός) της Eurobank, ενώ ο Φωκίων Καραβίας τοποθετείται σε αυτή του διευθύνοντος συμβούλου. Ο Χρήστος Μεγάλου μετακινείται στο Fairfax και θα μετακομίσει στο Τορόντο του Καναδά.

Ν. Καραμούζης

Οι πληροφορίες για αλλαγές στο διοικητικό σχήμα της Eurobank κυκλοφορούσαν εδώ και ημέρες. Μόλις την Παρασκευή υπήρξε συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με τον Prem Watsa της Fairfax που μετέχει με 13,6% στην τράπεζα όντας επικεφαλής του σχήματος των cornerstone investors. Το δημόσιο κατέχει το 35%.

Στο συγκεκριμένο ραντεβού όπως έγινε εκ των υστέρων γνωστό από κυβερνητικές πηγές συμφωνήθηκε η ανάγκη να υπάρξει ανάπτυξη της τράπεζας και ανάκαμψη της μετοχικής της αξίας. Ο Watsa φέρεται να εξέφρασε την πρόθεσή του να συνεχίσει την επενδυτική του δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Φωκίων Καραβίας

Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Mega, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης δήλωσε πως η αλλαγή στη διοίκηση της Eurobank έγινε με πρωτοβουλία της τράπεζας, ενώ σημείωσε πως δεν ανησυχεί για απόσυρση της στήριξης ρευστότητας από την ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες. Όπως δήλωσε, η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα και ο Ντράγκι έχουν τον έλεγχο της ρευστότητας. Έτσι θα υπάρξουν όλες οι κινήσεις, ό,τι χρειαστεί, το είπε ο ίδιος, ώστε να μην διαταραχθεί η ομαλή πορεία των πραγμάτων.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το Δημόσιο υποεκπροσωπείται στην Eurobank.

Να σημειωθεί ότι ο Νίκος Καραμούζης, ο οποίος είχε αποχωρήσει από την Eurobank όταν η τράπεζα πέρασε εξ ολοκλήρου στον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Στο μεσοδιάστημα από την αποχώρησή του από την Eurobank μέχρι και σήμερα εργαζόταν σε υψηλόβαθμη θέση στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, έχοντας προηγουμένως περάσει από την Geniki Bank, ενώ εκείνος κατά τη θητεία του στην Eurobank συνέβαλε στην είσοδο του καναδικού fund Fairfax στην εγχώρια αγορά, μέσω της συμμετοχής του στην Eurobank Properties.

Η επίσημη ανακοίνωση

Συνεδρίασε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Eurobank Ergasias A.E. με θέμα την εκλογή νέων μελών Δ.Σ. και την ανασυγκρότηση αυτού, κατόπιν των παραιτήσεων που υπέβαλαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Παναγιώτης Θωμόπουλος και ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Χρήστος Μεγάλου.

Ο κ. Μεγάλου ανέφερε στην επιστολή παραίτησής του ότι αποφάσισε να αποδεχθεί πρόταση που του είχε γίνει για την ανάληψη θέσης συμβούλου στον όμιλο της Fairfax Financial, στο Τορόντο του Καναδά.

Το Δ.Σ. εξέλεξε ως νέο μη εκτελεστικό μέλος τον κ. Νίκο Καραμούζη με θητεία ίση με το υπόλοιπο της θητείας των παραιτηθέντων μελών. Στη συνέχεια το Δ.Σ. συγκροτήθηκε σε σώμα ορίζοντας τον κ. Νίκο Καραμούζη ως Πρόεδρό του και όρισε στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου τον μέχρι σήμερα Ανώτατο Γενικό Διευθυντή κ. Φωκίωνα Καραβία.

Κατά τα λοιπά η σύνθεση του Δ.Σ. παραμένει αμετάβλητη.

Ο νέος Πρόεδρος πρόκειται να αναλάβει την προεδρία της υπό σύσταση Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού, συνδράμοντας ενεργά στη διαμόρφωση των στρατηγικών επιλογών της Τράπεζας, να συμμετάσχει στις βασικές επιτροπές του Δ.Σ. και να εκπροσωπεί την Τράπεζα στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών,.

Το Δ.Σ. ευχαρίστησε τον κ. Θωμόπουλο για τις εξαιρετικές υπηρεσίες που προσέφερε στην Τράπεζα σε μια ιδιαίτερα απαιτητική περίοδο. Στον κ. Μεγάλου, πέραν των ευχαριστιών για το σημαντικό έργο του στη διάρκεια των 20 κρίσιμων τελευταίων μηνών, ευχήθηκε καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.

Ο κ. Prem Watsa, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Fairfax Financial Holdings Limited, μετόχου της Eurobank, δήλωσε για τις διοικητικές μεταβολές στην Τράπεζα: «Θα ήθελα να εξάρω τη σημαντική συμβολή του Χρήστου Μεγάλου στο να αποκτήσει η Eurobank πλειοψηφική ιδιωτική μετοχική βάση. Μέσα από τον καθοριστικό ρόλο του στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά σχεδόν 3 δισεκατομμύρια ευρώ το Μάιο του 2014, αλλά και την επιτυχημένη ολοκλήρωση της διαδικασίας των stress tests της ΕΚΤ, ο Χρήστος αφήνει μια σημαντική παρακαταθήκη στη Eurobank. Τον καλωσορίζουμε ως σύμβουλο του ομίλου μας στο Τορόντο.  Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που τα ηνία της Eurobank αναλαμβάνει ο Φωκίων Καραβίας ως Διευθύνων Σύμβουλος. Ο Φωκίων έχει αποδείξει τις εξαιρετικές ικανότητές του, τη διορατικότητα, το ήθος και την ομαδικότητά του στα 25 χρόνια εμπειρίας του στον τραπεζικό τομέα, σε ελληνικές και διεθνείς τράπεζες, από τα οποία τα 17 χρόνια στη Eurobank.

Καλωσορίζουμε επίσης το Νίκο Καραμούζη, ο οποίος έχει διατελέσει σε κορυφαίες διοικητικές θέσεις τα τελευταία 30 χρόνια και έχει συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας της Τράπεζας, οδηγώντας τον τομέα Wholesale στην κορυφαία θέση στην Ελλάδα.

Ο Νίκος και ο Φωκίων έχουν συνεργαστεί για περισσότερα από 12 χρόνια, διαθέτουν βαθιά γνώση του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα και έχουν αποδείξει την ικανότητά τους να συγκροτούν ομάδες υψηλού επαγγελματικού επιπέδου, να επιτυγχάνουν ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα και να δημιουργούν μετοχική αξία.

Έχουμε εμπιστοσύνη στις προοπτικές της Eurobank και στη δυνατότητά της να επιτύχει τους στόχους της. Πιστεύω ότι, υπό τη νέα ηγεσία της, μπορεί να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στον τραπεζικό τομέα στην Ελλάδα, σε όφελος της ελληνικής οικονομίας, των πελατών της Τράπεζας και των μετόχων της.»

Πηγή: euro2day.gr

Tags

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ