Την παρέμβαση των ΗΠΑ ζήτησε ο Γ. Βαρουφάκης - Σήμερα το απόγευμα το ραντεβού με τον Γάλλο ομόλογό του Μ. Σαπέν

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζακ Λιου είχε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Mega στην Ουάσινγκτον, Μιχάλη Ιγνατίου.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Βαρουφάκης ζήτησε την υποστήριξη και την παρέμβαση των Αμερικανών ενόψει των διαπραγματεύσεων με τους κοινοτικούς αξιωματούχους.

Υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου έκανε την Παρασκευή μία δήλωση η οποία φαντάζει ως προσπάθεια εμπλοκής των ΗΠΑ στην κρίση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές, καθώς συνέδεσε την οικονομική και δημοσιονομική αστάθεια της Ευρώπης με την κρίση χρέους στην Ελλάδα και είπε ότι αυτή η αστάθεια έχει επιπλοκές και επιπτώσεις τόσο στην αμερικανική όσο και στην παγκόσμια οικονομία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Έρνεστ είπε: «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στενά με την ΕΕ και με τους νέους πολιτικούς ηγέτες στην Ελλάδα, προκειμένου να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τις διαφορές ανάμεσά τους και να επαναφέρουμε την Ελλάδα, την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία στο μονοπάτι της ανάπτυξης και της ευημερίας, επειδή αυτό, τελικά, θα είναι προς το συμφέρον της αμερικανικής οικονομίας».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Έρικ Σουλτς, απαντώντας προχθές σε ερώτηση για το «ποιά είναι η αντίδραση του Λευκού Οίκου για τη θητεία του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας, μέχρι στιγμής, καθώς και για την επιθυμία και την προσπάθειά του να επαναδιαπραγματευθεί το πακέτο διάσωσης;», είχε δηλώσει: «Προσβλέπουμε να συνεργαστούμε με τον νέο πρωθυπουργό και τη νέα κυβέρνησή του».

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, «ο ελληνικός λαός έχει κάνει πολλά, άλλα δύσκολα, άλλα σημαντικά βήματα για να καλλιεργήσει το έδαφος της οικονομικής ανάκαμψης. Ως μακροχρόνια φίλη και σύμμαχος, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειές τους (των Ελλήνων) και εκείνες της διεθνούς κοινότητας για να ενισχυθούν τα θεμέλια της μακροπρόθεσμης ευημερίας στην Ελλάδα».

Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τόνισε ότι «συνεχίζουμε επίσης να συζητούμε τρόπους με τους οποίους η Ευρώπη θα μπορούσε να τονώσει τη ζήτηση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που λειτουργεί υποστηρικτικά των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και αλλού στην Ευρώπη. Γι' αυτό, είναι οπωσδήποτε μια κατάσταση την οποία παρακολουθούμε στενά».

Σε άλλη ερώτηση αν μπορεί να είναι «πιο συγκεκριμένος, για το αν θα υποστηρίζετε (ΗΠΑ) την επιθυμία της Ελλάδας να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους διάσωσής της ή θα έρθετε περισσότερο κάτω από την πλευρά (τη θέση) της Γερμανίας, η οποία είναι ο μεγάλος πιστωτής σε αυτό το πακέτο;», ο κ. Σουλτς ανέφερε:

«Λοιπόν, νομίζω ότι είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν καταστήσει σαφές ότι θέλουν να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, σεβόμενη τη δέσμευσή της για μεταρρυθμίσεις. Και έτσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις προσπάθειες αυτές».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ παίρνουν θέση υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς (σ' αυτό το ζήτημα), ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, επεσήμανε ότι «παραμένουμε (οι ΗΠΑ) σε επικοινωνία με το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με τα μέτρα που είναι αναγκαία για διασφάλιση ότι έχει επιτύχει η πρόοδος στην Ελλάδα και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση».

Το πρόγραμμα του Γ. Βαρουφάκη

Από τις Βρυξέλλες υποστηρίζουν πως η διαπραγμάτευση με τη νέα ελληνική κυβέρνηση δεν άρχισε καλά προσθέτοντας ότι οι διαφορές των δυο πλευρών είναι τεράστιες. 

Σε μια προσπάθεια να αποσπάσει στήριξη από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ο υπουργός των Οικονομικών επέσπευσε την αναχώρησή του για το Παρίσι όπου θα συναντηθεί σήμερα στις έξι το απόγευμα με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν. 

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών το νέο πρόγραμμα των επισκέψεων του κ. Βαρουφάκη έχει ως εξής:

- το Σάββατο αναχώρησε για το Παρίσι όπου σήμερα το απόγευμα στις 6 (ώρα Ελλάδας) - αντί της Δευτέρας που αρχικά είχε συμφωνηθεί - θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν.

- τη Δευτέρα στις 11 το πρωί (ώρα Βρετανίας) θα συναντηθεί στο Λονδίνο με τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών Τζόρτζ Όσμπορν έχοντας στο πλευρό του τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Κατά την παραμονή του στη βρετανική πρωτεύουσα θα έχει επαφές και με στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα στο Σίτι.

- την Τρίτη (όπως ίσχυε) θα μεταβεί στη Ρώμη, όπου ο ίδιος στις 11:30 (ώρα Ιταλίας) θα συναντήσει τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιέρ Πάολο Πάντοαν, ενώ την ίδια μέρα θα βρίσκεται εκεί και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να συναντήσει τον Ιταλό πρωθυπουργό Ρέντσι.

Στο ενδιάμεσο οι κινήσεις αποκλιμάκωσης της έντασης περιλαμβάνουν και μια δήλωση του πρωθυπουργού στο Bloomberg. Στη δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας διαμηνύει ότι δεν είναι στην πρόθεσή του να προχωρήσει σε ρήξη με τους δανειστές, αλλά να λάβει χρόνο, ώστε να καταθέσει το δικό του μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης σε μία προσπάθεια να περιορίσει τις όποιες αρνητικές εντυπώσεις δημιουργήθηκαν από την άρνηση της κυβέρνησης να δεχθεί στην Αθήνα την τρόικα και να ολοκληρώσει το μνημονιακό πρόγραμμα.

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Στεφάν Λε Φολ διευκρίνισε ότι αναμένεται να «συζητηθεί με σφαιρικό τρόπο» το «σύνολο των ζητημάτων» τα οποία εγείρει η ελληνική πλευρά, όπως αυτό «της ανάπτυξης» και «του χρέους», θέματα τα οποία «οπωσδήποτε πρέπει να εξεταστούν».

Η Γαλλία, συνέχισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της χώρας, είναι «διατεθειμένη να συζητήσει, να διαπραγματευθεί, να εμπλακεί σε έναν διάλογο ο οποίος θα επιτρέψει να εξευρεθούν λύσεις», παρότι σήμερα, όπως επισήμανε, «δεν γίνονται συζητήσεις που να αφορούν την διαγραφή του χρέους» της Ελλάδας.

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει ήδη τονίσει ότι «οι δεσμεύσεις οι οποίες έχουν αναληφθεί» από το ελληνικό κράτος «πρέπει να τηρηθούν».

Πηγή: ΜΕGA

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ