Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Εκτακτο Eurogroup ζητά ο Μ. Ντράγκι για να συνεχίστεί η ρευστότητα του ELA στις ελληνικές τράπεζες - Τι προειδοποιεί η ΕΚΤ

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση της Ελλάδας και των διαπραγματεύσεων με την τρόικα καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μάριο Ντράγκι ζητά από τους Ευρωπαίους τη σύγκλιση έκτακτου Eurogroup εντός της επόμενης εβδομάδας.

 

Ο λόγος είναι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέλει πολιτική απόφαση για την Ελλάδα προτού αποφασίσει αν θα συνεχίσει ο ELA να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες. Υπενθυμίζεται ότι η ΤτΕ έχει προσφύγει στον έκτακτο μηχανισμό στήριξης για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες και ο ELA είχε δώσει 2 εβδομάδων στήριξη μέχρι να λάβει νέα απόφαση.

Την επόμενη Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου η ΕΚΤ πρέπει να λάβει νέα απόφαση για το αν θα ανανεώσει την παροχή ρευστότητας, ωστόσο, μετά τις νέες εξελίξεις εκφράζονται φόβοι για τη διακοπή της στήριξης, ένα γεγονός που θα αποτελούσε εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα.

Μια χώρα μπορεί να υπαχθεί στον ELA, ο οποίος έχει έκτακτο και προσωρινό χαρακτήρα, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται αυτομάτως και ενεργοποίησή του. Ωστόσο, μπορεί να ενεργοποιηθεί κατά περίπτωση.

Αν μια τράπεζα χρεαστεί ρευστότητα, και δεν μπορεί να δανειστεί από την ΕΚΤ έναντι εγγυήσεων ή από τη διατραπεζική αγορά, μπορεί άμεσα να απευθυνθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και να λάβει ρευστότητα. 

Με βάση τα ενέχυρα που διαθέτουν, οι τράπεζες θα μπορούσαν να αντλήσουν μέσω ELA ρευστότητα της τάξεως των 40 δισ. ευρώ, ενώ τον Ιούνιο του 2012 είχαν αντλήσει ρευστότητα 145 δισ. ευρώ.

Με την τρύπα που έχει ανοίξει στις ελληνικές τράπεζες λόγω της εκροής καταθέσεων πιθανότατα να χρειαστούν στήριξη.

Νωρίτερα, προειδοποίηση προς τις ελληνικές τράπεζες έστειλε μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ, δηλώνοντας ότι αν δεν παραταθεί το ελληνικό πρόγραμμα μετά τα τέλη Φεβρουαρίου, δεν θα μπορέσει να συνεχιστεί ο δανεισμός τους.

Αυτά δήλωσε ο Ερκι Λικάνεν, σύμφωνα με το Reuters. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την Ελλάδα, μέρος του συνολικού ύψους 240 δισ. ευρώ πακέτου βοήθειας μαζί με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, και χωρίς παράταση η Αθήνα δεν θα δύναται να αντιμετωπίσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, κόβοντας παράλληλα τις ελληνικές τράπεζες από τη ρευστότητα της ΕΚΤ, εξηγεί το πρακτορείο στο δημοσίευμα.

Mία συμφωνία για παράταση του ελληνικού προγράμματος στήριξης της οικονομίας πρέπει να επιτευχθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου ειδάλλως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα μπορεί να συνεχίσει να δανείζει τις ελληνικές τράπεζες, δήλωσε σήμερα το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Έρκι Λικάνεν.

«Εμείς (η ΕΚΤ) έχουμε τους δικούς μας κανόνες και θα ενεργήσουμε βάσει αυτών... Στην παρούσα φάση, η παράταση του ελληνικού προγράμματος θα λήξει στα τέλη Φεβρουαρίου επομένως πρέπει να βρεθεί ένα είδος λύσης, ειδάλλως δε μπορούμε να συνεχίσουμε να δανείζουμε» επισήμανε ο Λικάνεν, που είναι επίσης διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας, μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο YLE.

«Δεν πιστεύω ότι μπορεί κανείς να κρυφτεί από τις πραγματικότητες της οικονομίας» τόνισε στη συνέντευξη που παραχώρησε.

Σε ερώτημα που του τέθηκε για το ενδεχόμενο ενός «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, ο τραπεζίτης απάντησε: «Μία σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους πραγματοποιήθηκε με τους ιδιώτες πιστωτές. Η ΕΚΤ δε μπορεί να χρηματοδοτήσει απευθείας ένα κράτος, κάτι που θα ισοδυναμούσε με διαγραφή μέρους τους χρέους σε αυτήν την περίπτωση» είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ