Μήπως το άγχος «μονοπωλεί» τα συναισθήματα σας; Πολύτιμα tips για να το καταπολεμήσετε!

Επαναστατήστε! Εσείς ή το άγχος;

Είναι θέμα γνώσης…
Το κλειδί της αντιμετώπισης του άγχους είναι να γνωρίζετε τι ακριβώς σας συμβαίνει. Όταν βρίσκεστε σε περίοδο κρίσης (απώλεια δουλειάς, χωρισμός, ασθένεια κλπ), είναι καλό να ξέρετε πόσο διαρκούν τα συμπτώματα που προκαλεί και να μην τρομάζετε, γιατί τότε θα επιδεινωθούν. Μία έντονη κατάσταση κρίσης που βιώνετε τώρα, η οποία δημιουργεί πάρα πολύ έντονο στρες και άγχος, έχει κύριο χαρακτηριστικό την απαισιόδοξη ερμηνεία όλων  των γεγονότων και καταστάσεων. Όμως πραγματικά δεν είναι έτσι. Γι’ αυτό δεν χρειάζεται να σπεύδετε σε υστερικές αντιδράσεις (π.χ. πανικό) και υπερβολές (π.χ. χρήση φαρμάκων). Να ξέρετε ότι  είναι κάτι που χαρακτηρίζει κάθε άνθρωπο σε ανάλογες καταστάσεις και που έχει διάρκεια δύο έως έξι εβδομάδων και να θυμάστε ότι κάθε κρίση που αντιμετωπίζουμε σήμερα,  περιπλέκεται ακόμα περισσότερο αν δεν έχει αντιμετωπιστεί επαρκώς μια προηγούμενη.  
 
Είναι θέμα στρατηγικής…
Αυτό που πρέπει να σκεφτείτε από τη στιγμή που διαπιστώνετε ότι έχετε πάρα πολύ έντονο στρες για κάτι που συμβαίνει σε επαγγελματικό, προσωπικό ή άλλο επίπεδο, και ότι έχετε υπερβεί τα όριά σας, είναι το κατά πόσο όλο αυτό που βιώνετε είναι επιλογή σας. Σε πολλές περιπτώσεις όπως π.χ. στη δουλειά ή στις προσωπικές σχέσεις, έχουμε κι εμείς –τουλάχιστον σε ένα μεγάλο ποσοστό- μερίδιο ευθύνης. Έχουμε κάνει μία επιλογή στη ζωή μας, η οποία μας προκαλεί συγκεκριμένα αισθήματα, μας αναγκάζει να υποστούμε συγκεκριμένα προγράμματα και… δεν μας αρέσει. Μήπως πρέπει να κάνουμε κάτι γι’ αυτό;
 
Είναι θέμα θάρρους…
Πολύ συχνά, οι άνθρωποι, για να αποφύγουν την αλλαγή και να μη βρεθούν σε κρίση υπομένουν καταστάσεις εξαιρετικά δυσάρεστες και αγχογόνες. Ωστόσο, κάθε αλλαγή εκτός από το ρίσκο εμπεριέχει και ευκαιρίες για νέα πράγματα, ενδεχομένως καλύτερα από αυτά που η (έτσι κι αλλιώς δυσάρεστη) ισορροπία που ζείτε μπορεί να δώσει. Από τη στιγμή που θα διαπιστώσετε και θα παραδεχτείτε στον εαυτό σας ότι αυτό που βιώνετε είναι και δική σας ευθύνη, αποφασίστε τι μπορείτε να αλλάξετε και σε πόσο χρόνο, έτσι ώστε να γίνει χωρίς πανικό. Μόνο και μόνο η απόφαση αυτή θα δημιουργήσει την αίσθηση του ελέγχου στη ζωής σας. Μην περιμένετε να φτάσετε σε κατάσταση απελπισίας. Ξεκινήστε από τώρα.

Πηγή: forma.gr

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ