Σταθάκης, Βαρουφάκης, Πανούσης, Αντωνοπούλου, Μπαλτάς, Παρασκευόπουλος & Κατρούγκαλος: Ιδού οι πανεπιστημιακοί της νέας κυβέρνησης!

Από τα πανεπιστημιακά έδρανα στους κυβερνητικούς στόχους

 

Μετά από αρκετές ώρες αναμονής και συζητήσεων ανακοινώθηκε η σύνθεση της νέας κυβέρνησης ή για την ακρίβεια της συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ.

Στην νέα αυτή κυβέρνηση πολλά ήταν τα πρόσωπα που υπήρξαν καθηγητές. 

Πιο αναλυτικά:

Γιώργος Σταθάκης

O Γιώργος Σταθάκης υπήρξε συνομιλητής του ΣΥΡΙΖΑ με τους εκπροσώπους των διεθνών κεφαλαίων. Μαζί με τον κ. Μηλιό συμμετείχαν σε ενημέρωση των funds στο εξωτερικό για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Με μακρά διαδρομή στην Αριστερά, ο Γιώργος Σταθάκης έχει σπουδάσει σε Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσης έχει παρουσία σε ερευνητικά κέντρα όπως στο Χάρβαρντ και στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Στην σημερινή κυβέρνηση ορίστηκε ως Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Γιάννης Βαρουφάκης

Σπούδασε Μαθηματικά και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ και του Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας κάνοντας τη διδακτορική του διατριβή στην οικονομική θεωρία, στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ, αργότερα, το 1985, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Νόργουιτς της Ανατολικής Αγγλίας για δύο χρόνια και το 1987 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Από το 1988 έως το 2000 δίδασκε οικονομική θεωρία και πολιτική φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

Από σήμερα είναι Υπουργός Οικονομικών

Γιάννης Πανούσης

Ο Γιάννης Πανούσης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 2 Αυγούστου του 1949. Βαπτίστηκε στην εκκλησία του Αϊ-Γιάννη στο Λουτράκι. Έλκει καταγωγή από την Αρκαδία (από τον πατέρα του Απόστολο Πανούση, δικηγόρο) και από την Κόρινθο (από τη μητέρα του η οποία ήταν γόνος πολιτικής οικογένειας, των Ηλιοπουλαίων). 

Πετυχαίνει στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά δεν ήταν αυτό που ήθελε. Αγαπούσε τη Φιλολογία και υπηρέτησε 19 έτη στη Νομική Σχολήτου Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (1978-1997). Δίδαξε κατασκευή της βίας και της εγκληματικότητας, ξενοφοβία και έγκλημα, εικόνα του εγκληματία κλπ.

Σήμερα ορίστηκε αναπληρωτής Υποπυργός Προστασίας του Πολίτη

Αντωνοπούλου Ράνια

Η Ράνια Αντωνοπούλου είναι καθηγήτρια στο Bard College, διευθύντρια του τμήματος έρευνας για την ισότητα των φύλων του Levy Economics Institute στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Εργασίας. Έχει δημοσιεύσει τις μελέτες της σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά όπως το Journal of Income Distribution, Feminist Economics Journal, Eastern Economic Review και σε βιβλία, και έχει παρουσιάσει τις εργασίες της σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και επιτροπές των Ηνωμένων Εθνών. Έχει διατελέσει καθηγήτρια Οικονομικής Επιστήμης στο New York University, επισκέπτρια καθηγήτρια στο Barnard College, Columbia University και εμπειρογνώμων στα Ηνωμένα Έθνη και στο Διεθνή Οργανισμό Εργασίας. Είναι απόφοιτη του τμήματος Οικονομικών Επιστημών και κάτοχος ΜΑ και PhD απο το Πανεπιστήμιο New School for Social Research, ΗΠΑ. 

Αριστείδης Μπαλτάς: Ποιος είναι ο νέος υπουργός Παιδείας  

Ο ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς» και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπήρξε ανάμεσα σε εκείνους που υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη δημιουργίας του κόμματος.

Ο κ. Μπαλτάς γεννήθηκε το 1943 στην Κέρκυρα και αφού σπούδασε μηχανολόγος ηλεκτρολόγος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, έκανε μεταπτυχιακό και διδακτορικό στη Θεωρητική Φυσική, στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού.

Ανακηρύχθηκε λέκτορας στον Τομέα Φυσικής του ΕΜΠ το 1982, επίκουρος καθηγητής φιλοσοφίας και μεθοδολογίας της φυσικής στο ίδιο Τμήμα δύο χρόνια αργότερα, το 1992 αναπληρωτής καθηγητής και το 2002 καθηγητής φιλοσοφίας των επιστημών.

Στο πλαίσιο των ερευνητικών ενδιαφερόντων του ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την επιστημολογία του Λουί Αλτουσέρ, καθώς και με την αγγλοσαξονική φιλοσοφία της επιστήμης, ενώ ενδιαφέρθηκε επίσης για τη φιλοσοφία της επιστήμης στο πλαίσιο μιας γενικότερης φιλοσοφικής θεώρησης του κόσμου και της γνώσης.

Εχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής για το βιβλίο του «Αντικείμενα και όψεις εαυτού», ενώ το 2010 του απονεμήθηκε το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας στη μνήμη των Βασίλη Ξανθόπουλου-Στέφανου Πνευματικού.

Ορίστηκε Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων

Ποιος είναι ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος είναι καθηγητής ποινικού δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από το 1980, ενώ, έχει διατελέσει και πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ.

Είναι κοσμήτορας της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Ο Νίκος Παρασκευόοπυλος έχει έντονη παρουσία στη νομική πράξη, καθώς, έχει συμμετάσχει σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, έχει αναπτύξει δραστηριότητα μεσολαβητή σε εξεγέρσεις κρατουμένων (1990,1996) και είχε την ευθύνη προγραμμάτων επανένταξης αποφυλακισμένων (1988-1997).

Απο σήμερα θα είναι Υπουργός Δικαιοσύνης 

Γιώργος Κατρούγκαλος

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος είναι συνταγματολόγος, καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Σπούδασε στη Νομική της Αθήνας και τη Σορβόννη.

Ηταν γραμματέας του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών της Νομικής Αθήνας και Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών Παρισιού. Eργάσθηκε ως ερευνητής σε ινστιτούτα της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ δίδαξε σε πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ινδίας. Συμμετείχε ως εμπειρογνώμονας στην διαδικασία κατάρτισης του Αλβανικού Συντάγματος και σε άλλες χώρες της Ασίας και της Ανατολικής Ευρώπης.

Εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Τρίτη Επιτροπή (Δικαιωμάτων) του ΟΗΕ και ήταν μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Υπουργείου Εξωτερικών για την κατάρτιση του Σχεδίου Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μέλος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, της UNICEF, της Ενωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων και ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του δημόσιου χρέους. Πέραν από την δικηγορική του συνηγορία υπέρ των δικαιωμάτων, συμμετέχει ενεργά στα μαζικά κινήματα κατά του μνημονίου και υπέρ των ελευθεριών.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ