48 ώρες στη Μονεμβασιά για να ζήσετε στον παραμυθένιο κόσμο της

Δείτε προτάσεις για ένα 48ωρο στη μαγευτική Μονεμβασιά

Δείτε προτάσεις για ένα 48ωρο στη μαγευτική Μονεμβασιά, από το arttravel.gr.

Ημέρα Πρώτη

10 πμ.



Check in στο Kinsterna Hotel & Spa, που από την άνοιξη του 2010 αποτελεί την πιο πολυτελή άφιξη στη Μονεμβασιά. Πολυτέλεια και φινέτσα στα 27 δωμάτια και σουίτες, γκουρμέ μεσογειακή κουζίνα με προϊόντα και κρασί του κτήματος στο εστιατόριο και μασάζ αρωματοθεραπείας στο μυστηριακό χώρο του Kinsterna Spa (Άγιος Στέφανος, τηλ.: 27320 66300, www.kinsternahotel.gr, από €180 το δίκλινο με πρωινό).
 
 
  
 
Το ξενοδοχείο Λικίνια άνοιξε τις πόρτες του τον Αύγουστο του 2011 και αποτελείται από τέσσερα δίπατα πετρόχτιστα κτίρια. Χειροποίητα έπιπλα από ξύλο καρυδιάς, παραδοσιακά τζάκια, στρώματα και λευκά είδη COCOMAT και καλλυντικά Molton Brown στα δωμάτια και τις σουίτες (Κάστρο Μονεμβάσιας, τηλ.: 27320 61939, www.likinia.gr, από €100 το δίκλινο με πρωινό).
 

 
 
Άκρως ατμοσφαιρικός ο ξενώνας Αρδάμης στο πιο πρώην κυβερνείο του κάστρου επί Ενετών και διοικητήριο επί Τουρκοκρατίας. Από τις παραμυθένιες επιλογές διαμονής ξεχωρίζουν ο 14 μέτρων πέτρινος πύργος με τα 7 ξύλινα παράθυρα που βλέπουν στο Μυρτώο πέλαγος και στο κάστρο καθώς και η σουίτα με το 800 χρόνων πηγάδι στο κέντρο της. Hot spot η πολυφωτογραφημένη βοτσαλωτή αυλή που αποτελεί το πιο αυθεντικό μπαλκόνι της Μεσογείου (Κάστρο Μονεμβασιάς, τηλ. 27320 61887, www.ardamis.gr, από €80 το δίκλινο με πρωινό).
 
 
  
 
Αφού ανακαινίστηκε ολοκληρωτικά το 2011, ο ξενώνας Κελλιά - όπου γεννήθηκε ο Γιάννης Ρίτσος – άνοιξε και πάλι τις πόρτες του για να ζήσετε μια αυθεντική εμπειρία διαμονής στο κάστρο. Πέτρα και σκούρο ξύλο συνθέτουν το σκηνικό στο εσωτερικό του στο οποίο ο Τάκης και η Μαρία θα σας καλωσορίσουν με κρασί και φρούτα εποχής (Κάστρο Μονεμβάσιας, τηλ.: 27320 61520, www.kelliaguesthouse.com, από €55 το δίκλινο με πρωινό).
 
 
 
 
11 πμ.

Εξερευνήστε την παλιά πόλη της Μονεμβασιάς, τον άψογα διατηρημένο μεσαιωνικό οικισμό. Μπαίνοντας από την μοναδική είσοδο αρχίζει το ταξίδι στο παρελθόν, που φτάνει ως τον 6ο αιώνα. Στα αριστερά βρίσκεται το σπίτι του Γιάννη Ρίτσου ενώ ακολουθώντας το κεντρικό καλντερίμι φτάνετε στην πλατεία με το παλιό κανόνι και την Εκκλησία του Ελκομένου Χριστού. Απέναντι, το ιστορικό διατηρητέο κτίριο του 16ου αιώνα (τζαμί) όπου στεγάζεται η Αρχαιολογική Συλλογή Μονεμβασίας, που περιλαμβάνει αρχιτεκτονικά γλυπτά και κεραμικά αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Ανεβαίνοντας για περίπου 15 λεπτά, φτάνετε στην επάνω πόλη, τον Γούλα όπως λέγεται, με την υπέροχη θέα στην πόλη, τα τείχη και τη θάλασσα. Λίγο πιο πάνω, στην άκρη του απόκρημνου βράχου δεσπόζει η εκκλησία της Αγίας Σοφίας, μια από τις 40 εκκλησίες του κάστρου. Χτίστηκε τον 12ο αιώνα και θεωρείται πιστό αντίγραφο της Αγίας Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη.
 


 
 
 
2 μμ.
Όλοι έρχονται για τη θέα από τις βεράντες του εστιατορίου Κανόνι αλλά και για τη σπεσιαλιτέ το μοσχάρι κοκκινιστό στο πήλινο, σκεπασμένο με λεπτοκομμένες πατάτες και τυρί ένταμ. Εκτός από πολύ καλά μαγειρευτά, θα βρείτε και ολόφρεσκα ψάρια (τηλ.: 27320 61387, από €15 το άτομο).
 
 
5 μμ.
Το πρώτο cafe που συναντάτε μπαίνοντας στο κάστρο είναι το Ενετικό. Hot spot η μεγάλη του βεράντα ιδίως τις απογευματινές ώρες. Σταθερή αξία και για κοκτέιλ το βράδυ συντροφιά με καλές jazz, rock και lounge μουσικές (τηλ.: 27320 61352).
 

 
 
7 μμ
Βόλτα στα καταστήματα για να προμηθευτείτε τοπικά καλούδια: τα περίφημα αμυγδαλωτά και σαμουσάδες (παραδοσιακό γλυκό με μέλι, φύλλο, σουσάμι, καρύδι και αμύγδαλο) από το Μορέως Ήδιστα, το διάσημο ζαχαροπλαστείο της οικογένειας Χαραμή (τηλ.: 27320 61040, www.amygdaloto.gr), αρωματικά φυτά και βότανα, αρωματικό τσάι και φυσικά καλλυντικά από τις Λίξες (τηλ.: 27320 61121) και τοπικά κρασιά, μελόκρασο και τσίπουρο από το Κελάρι (τηλ.: 27320 61695).
 
 
 
 
9 μμ.
Ρομαντικό δείπνο στο ολοκαίνουριο γκουρμέ εστιατόριο Χρυσόβουλο. Εδώ, από τον Αύγουστο του 2012 ο σεφ Μιχάλης Ντουνέτας παντρεύει την δημιουργικότητα με τις καλύτερες πρώτες ύλες της λακωνικής γης σε ένα πολύ προσεγμένο χώρο. Αρχίστε με κρέμα φάβας και γαρίδες και συνεχίστε με σιγοψημένο χοιρινό στο φούρνο γεμιστό με κεφαλοτύρι σε σάλτσα πορτοκαλιού. Φινάλε με σουφλέ σοκολάτας ή χλιαρή γαλατόπιτα με καραμελωμένους ξηρούς καρπούς. Σε διαφορετικό επίπεδο βρίσκονται οι τρεις, επίσης ολοκαίνουριες, exclusive σουίτες “Μόνη Έμβασις” (Κάστρο Μονεμβασιάς, τηλ.: 27320 62022, www.chrisovoulo.gr, από €25 το άτομο).
 

 
 


 
11 μμ.
Συνέχεια στο άκρως ατμοσφαιρικό μπαρ Χρυσόβουλο με το ομώνυμο signature κοκτέιλ του με βάση το τσίπουρο και το πικραμύγδαλο υπό τους ήχους διακριτικής τζαζ και μπλουζ (Κάστρο Μονεμβασιάς, τηλ.: 27320 62022).





Ημέρα Δεύτερη

10 πμ.



Μετά το δυναμωτικό πρωινό ακολουθήστε με τα πόδια μια από τις πολλές κοντινές διαδρομές με αφετηρία τη Μονεμβασιά. Για πολλούς, άλλωστε, αποτελεί τον παράδεισο της πεζοπορίας. Εμείς σας προτείνουμε τη διαδρομή διάρκειας περίπου 3 ωρών που ξεκινά από τον Άγιο Φωκά και καταλήγει στο επισκέψιμο Σπήλαιο της Καστανιάς, η οποία αποτελεί τμήμα του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε33. Μέσα από καταπράσινη ορεινή διαδρομή φτάνετε σε ένα από τα εντυπωσιακότερα σπήλαια της Ελλάδας, δίπλα στη Νεάπολη. Πραγματοποιούνται ξεναγήσεις ανά μια ώρα και θα δείτε σπάνιους σχηματισμούς από σταλαγμίτες και σταλακτίτες (τηλ.: 27343 60100, ωράριο Σα-Κυ: πρώτη ξενάγηση 10.30 πμ και τελευταία 2.30μμ., είσοδος €7).
 



2 μμ.
Αρνάκι λαδορίγανη και λαχανοντολμάδες στη σκιά του κάστρου, στη Ματούλα. Για πάνω από 60 χρόνια αποτελεί σταθερή αξία για μαγειρευτά με τη θάλασσα να απλώνεται στα πόδια μας. Σπεσιαλιτέ το κρασάτο χοιρινό με χυμό και φλούδες από πορτοκάλι (τηλ.: 27320 61660, www.matoula.gr, από €15 το άτομο).
 
 
 
 
5 μμ.
Μυρωδάτος cappuccino και αφράτο κέικ σοκολάτα στο café Έμβασις, ακριβώς στην είσοδο του κάστρου. Εκτός από τη θέα στη θάλασσα και το βράχο από την ταράτσα του θα σας κερδίσει και το ντεκόρ του με το σιδερένιο ποδήλατο που κρέμεται από το ταβάνι και τα κάγκελα από χοντρά κομμάτια ξύλου του πάνω ορόφου (τηλ.: 27320 61139).
 

 
 
7 μμ.
Βόλτα στη νέα πόλη της Μονεμβασιάς που βρίσκεται ακριβώς πριν τη γέφυρα. Είναι χτισμένη στη σκιά του βράχου σε απόσταση αναπνοής από την καστροπολιτεία και αποτελεί ζωντανό τουριστικό οικισμό. Αν συνεχίσετε για περίπου 6 χλμ προς τους Μολάους, θα συναντήσετε τον Άγιο Ιωάννη, το γραφικό χωριό με τα καφενεδάκια και τα φημισμένα τοπικά ζυμαρικά, τις γκόκλες αλλά και τις χορτόπιτες, τα σαΐτια.
 
 
 
 
9 μμ.
Επιστροφή για φαγητό στην ταβέρνα της Μαριάνθης και της Μάγδας που εδώ και τέσσερις δεκαετίες η σερβίρει παραδοσιακή κουζίνα πάνω στο καλντερίμι. Μη χάσετε τον πρωτότυπο μουσακά με μοσχάρι και φέτα, τις αρωματικές χορτόπιτες με άνηθο αλλά και τα φημισμένα κεφτεδάκια της Μαριάνθης (τηλ.: 27320 61271, www.marianthi-restaurant.gr, από € 15 το άτομο).
 

 
 
11 μμ.
Ντόπιο κρασί και ψαγμένες μουσικές στο cafe-bar Πορφυρό στο κεντρικό καλντερίμι με θέα πάνω από τις κεραμοσκεπές της Μονεμβάσιας. Πρόκειται για το cafe του Αρδάμη που λειτουργεί με νέα διεύθυνση. Είναι ανοιχτό από το πρωί για καφέ (τηλ.: 27320 61520).
 



 
 



Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ