Ιδού το πρώτο οικογενειακό ηλιακό αυτοκίνητο: Ονομάζεται Στέλλα και μπορεί να τροφοδοτήσει με ενέργεια όλο το σπίτι σας! (βίντεο-φωτό)

Ένας φοιτητής του Πολυτεχνείου, ο Martijn Lammers, μέλος της ομάδας πίσω από "το πρώτο οικογενειακό ηλιακό αυτοκίνητο στον κόσμο" υποστηρίζει οτι τα περισσότερα οχήματα θα τροφοδοτούνται από τον ήλιο στο μέλλον.

Πολύ σύντομα "οι άνθρωποι θα έχουν ένα ηλιακό αυτοκίνητο στο δρόμο τους," λέει ο Lammers στο βίντεο, που γυρίστηκε στο Αϊντχόβεν για την Ολλανδική Εβδομάδα Σχεδίασης του 2014. "Υπάρχει τόση πολλή ενέργεια από τον ήλιο που δεν χρησιμοποιείται", εξηγεί. "Είναι ακόμα μεγάλα τα έξοδα για  ένα ηλιακό αυτοκίνητο, αλλά μέσα σε 30 χρόνια θα μπορούσε να είναι ένας ρεαλιστικός τρόπος μεταφοράς."

 Ο Lammers είναι μέρος της Solar Team Eindhoven, μιας ομάδας φοιτητών από το University of Technology που σχεδίασε και κατασκεύασε ένα τετραθέσιο ηλιακό αυτοκίνητο και το οδήγησε  σε ολόκληρη την Αυστραλία από το Ντάργουιν μέχρι την Αδελαΐδα.


"Το 2013 μπήκαμε στην World Solar Challenge με ένα αυτοκίνητο που ονομάσαμε Στέλλα", εξηγεί ο Lammers. "Είναι το  πρώτο ηλιακό οικογενειακό αυτοκίνητο." Η Στέλλα κέρδισε στον διαγωνισμό cruiser class, μια κατηγορία για τα «πρακτικά» αυτοκίνητα.Οι συμμετέχοντες στον αγώνα μπορούσαν να «φορτίζουν»  τα οχήματά τους από το ηλεκτρικό δίκτυο μια φορά, με το υπόλοιπο της ενέργειας για ένα ταξίδι 3.000 χιλιομέτρων να  προέρχεται από τον ήλιο.

"Είναι  αρκετά σαν ένα κανονικό αυτοκίνητο", λέει ο Lammers. "Μπορεί να φτάσει μέχρι και 120 χιλιόμετρα την ώρα. Σε καλές συνθήκες ηλίου και με  φορτισμένη μπαταρία μπορεί να ταξιδέψει για περίπου 700 χιλιομέτρα. Χωράει τέσσερα άτομα. Είναι εκείνο το αυτοκίνητο που απλά μπαίνετε μέσα και φεύγετε , ακριβώς  όπως και το αυτοκίνητο που έχετε σπίτι. "


Ο Lammer ισχυρίζεται ότι, ακόμη και σε λιγότερο ηλιόλουστες περιοχές του κόσμου, ένα ηλιακό αυτοκίνητο όπως η Στέλλα θα ήταν και πάλι πρακτικό. "Η Στέλλα μπορεί να φορτίσει ακόμη και την ώρα της οδήγησης. Σε κλίματα  όπως της βόρειας Ευρώπης , το αυτοκίνητο θα μπορέσει να συλέξει περισσότερη ενέργεια για δέκα εώς δώδεκα μήνες του έτους από ό, τι θα θέλετε να χρησιμοποιήσετε σε μια κανονική καθημερινή μετακίνηση."


Και συνεχίζει: «Αυτό σημαίνει ότι η ενέργεια αυτή είναι θετική και θα μπορούσε να τροφοδοτήσει με ενέργεια το σπίτι σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε  το ηλιακό αυτοκίνητο ακόμη  και για να λειτουργήσει  το πλυντήριο ρούχων σας .»

Ο Μartjn Lammers

Πηγή: dezeen.com

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ