Στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας για 15 μέρες οι 4 ελληνικές τράπεζες - Ποιοι είναι οι κανονισμοί του ELA και τι περιμένει η ΤτΕ;

Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την Τετάρτη το αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος για ενεργοποίηση του έκτακτου μηχανισμού χρηματοδότησης (ELA) προς στήριξη των ελληνικών τραπεζών.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας είχε ζητήσει προ ημερών από τους τέσσερις συστημικούς ομίλους  (ETE, Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς) να υποβάλλουν προληπτικά το σχετικό αίτημα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενες προκλήσεις στο μέτωπο της ρευστότητας, λόγω και της προεκλογικής περιόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΤτΕ εξασφάλισε την έγκριση του δσ της Ευρωτράπεζας, η οποία δίνει τη δυνατότητα στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα να δανειστούν από τον ELA, σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο, με ενέχυρο κυρίως τίτλους που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Οι πιέσεις που δέχονται τα επίπεδα ρευστότητας των ελληνικών τραπεζικών ομίλων συνδέονται με τις εκροές καταθέσεων που έχουν σημειωθεί από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως σήμερα, με την αυξημένη συμμετοχή τους στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων του Δημοσίου και με την ανατίμηση του φράγκου έναντι του ευρώ, μετά την πρόσφατη σχετική απόφαση της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας.

Σημειώνεται ότι η έγκριση για τη χρήση του ELA θα ανακοινωθεί επίσημα την Πέμπτη από την ΕΚΤ και θα ισχύει για δύο εβδομάδες, μέχρι δηλαδή την επόμενη συνεδρίαση του δ.σ. της ευρωπαϊκής νομισματικής αρχής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ