G.R.R. Martin : « Το Υγρό Πυρ των Ελλήνων ήταν η έμπνευσή μου για την Υγρή Φωτιά στο Game Of Thrones!»

Όταν o Bronn και ο Tyrion ανατίναξαν το στόλο του Stannis με μία πράσινη έκρηξη τεραστίων διαστάσεων στο 9ο επεισόδιο της 2η season, είναι σίγουρο πως φάνηκε πολύ εντυπωσιακή. Αλλά στα Επτά Βασίλεια, όλο το σκηνικό της έκρηξης όπως γνωρίζουμε είναι ειδικά εφέ. 

Το βέβαιο είναι πως η συγκεκριμένη ουσία έχει μια μακρά ιστορία στο Westeros καθώς έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πτώση του Τρελού Βασιλιά. Τι είναι όμως αυτή η θανατηφόρα ουσία;

Την απάντηση την δίνει ο Scott Andrews όπου μελετά το Game Of Thrones και συγκεκριμένα τις πηγες από ονομασίες αλλά και κάποιων λέξεων - φράσεων που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας του.

O George Martin, έχει αναγνωρίσει σε συνεντεύξεις του πως δανείστηκε την ιδέα της '' Υγρής Φωτιάς - Wildfire- '' από το '' Υγρό Πυρ '' των Ελλήνων την περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Ήταν πολύ αποτελεσματικό καθώς μπορούσε να αποτρέψει και να καταστρέψει τα πλοία των εχθρών ενώ ήσουν εν πλω. Με το όπλο αυτό οι Έλληνες κατάφεραν αρκετές φορές να απωθήσουν τους αντιπάλους του Βυζαντίου.

Αυτό το ασυνήθιστο όπλο έχει κερδίσει πολέμους και ακύρωσε εξεγέρσεις για αιώνες μετά την ανακάλυψή του γύρω στο 672 μ.Χ. Ήταν τόσο δυνατό που οι Βυζαντινοί αυτοκράτορες πίστευαν πως η  ''συνταγή'' του ήταν ένα δώρο από τον Θεό. Μάλιστα είχαν απαγορεύσει την κατασκευή του έξω από την πρωτεύουσα. Οι περισσότεροι μελετητές συμφωνούν ότι πρωταρχικό συστατικό του ήταν το πετρέλαιο, και το ''Υγρό Πυρ'' ήταν στην πραγματικότητα μια πρώιμη μορφή της ναπάλμ.

Φυσικά, η «Υγρή Φωτιά» του Martin είναι κάτι φανταστικό, και για τον λόγο αυτό την έκανε και πιο καταστροφική. 

Συγκεκριμένα περιέγραψε την «Υγρή Φωτιά» σε συνέντευξη του το Μάρτη του 2012:

«Η Wildfire είναι μία μαγευτική δική μου εκδοχή του '' Υγρού Πυρ '' των Ελλήνων... Η διαφορά τους όμως είναι πως η δική μου είναι δέκα φορές πιο δυνατή. Είναι βασισμένη πάνω στο '' Υγρό Πυρ» αλλά είναι πιο καταστροφική καθώς η συνταγή της περιέχει και το μαγικό στοιχείο. Είναι πραγματικά πολύ δυσάρεστη και όταν καίγεται η φλόγα της είναι πράσινη, κάτι που την κάνει να φαίνεται πολύ εντυπωσιακή. Δεν είμαστε σίγουροι τί θα δούμε στην σειρά αλλά εγώ ανυπομονώ να δω το αποτέλεσμα. Ελπίζω να είναι αντάξιο των προσδοκιών μας. "

Δύο μήνες αργότερα, οι ελπίδες του απέδωσαν καρπούς καθώς το 9ο επεισόδιο της 2ης season με τίτλο «Blackwater», κατάφερε να κερδίσει δύο βραβεία ΕΜΜΥ και ένα Ουγκώ.

Πηγή: gameofthrones-grfans.com

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ