Από τα 900 στα 1.600 ανέβηκε ο μισθός του Κινέζου Πρωθυπουργού - αυξάνονται οι μισθοί μετά από 10 χρόνια!

Αύξηση στον μισθό των κυβερνητικών υπαλλήλων, ύστερα από σχεδόν μία δεκαετία, θα πραγματοποιήσει η Κίνα, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ανεβάζοντας τον μισθό του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ και άλλων έξι μελών της μόνιμης επιτροπής του πολιτικού γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος κατά 62%. Η τελευταία αύξηση των μισθών των κυβερνητικών υπαλλήλων στην Κίνα έλαβε χώρα το 2006.

Σύμφωνα με την εφημερίδα China Daily, η επίσημη ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε από το υπουργείο Ανθρωπίνων Πόρων και Κοινωνικής Ασφάλειας, ορίζοντας τον μισθό του κ. Σι στις 11.385 γουάν (1.584 ευρώ) από τις 7.020 γουάν (περίπου 900 ευρώ) που λαμβάνει σήμερα.

Χαμηλότερα στην πυραμίδα της κυβερνητικής ιεραρχίας, οι κατώτατοι κυβερνητικοί υπάλληλοι θα δουν τον μισθό τους να διπλασιάζεται και να φτάνει τα 1.320 γουάν (189 ευρώ). Μεγάλος αριθμός κυβερνητικών αξιωματούχων παραιτείται εξαιτίας των χαμηλών αποδοχών. Η εφημερίδα, ωστόσο, τονίζει ότι ο βασικός μισθός αποτελεί μόνο ένα τμήμα των αποδοχών των κρατικών υπαλλήλων, οι οποίοι, όπως αναφέρει το έντυπο, λαμβάνουν επιπρόσθετα επιδόματα ανάλογα με τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητές τους.

Η δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα στην Κίνα αποτελεί πηγή κύρους εδώ και χρόνια, ενώ η δωροδοκία και άλλες μορφές διαφθοράς είναι συχνές. Υστερα από την ανάληψη της εξουσίας από τον Κινέζο πρόεδρο Σι το 2013, έχουν πραγματοποιηθεί πολλές κινήσεις με στόχο την πάταξη της διαφθοράς στο εσωτερικό του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και την κυβέρνηση. Συγγενείς ηγετικών προσωπικοτήτων της Κίνας, ακόμη και του ίδιου του προέδρου, έχουν αξιοποιήσει τους φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού για να κρύψουν τον πλούτο τους, όπως αποκάλυψε μια γιγαντιαία έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2014 από το Διεθνές Κονσόρτιουμ Ερευνητικής Δημοσιογραφίας.

Το 2012 οι New York Times και το Bloomberg δημοσίευσαν μια έρευνα για τον τεράστιο πλούτο που έχει συγκεντρώσει στα χέρια της η οικογένεια Σι. Τον περασμένο χρόνο, το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Σινχουά ανέφερε ότι ο Σι και οι υπόλοιπες ηγετικές προσωπικότητες της Κίνας αποφάσισαν να μειώσουν τους μισθούς και τα έξοδα, όπως και τις υπόλοιπες διευκολύνσεις που προσφέρονται στις κρατικές επιχειρήσεις. Τον Δεκέμβριο του 2014 η εφημερίδα China Times δημοσίευσε άρθρο στο οποίο αναφερόταν πως οι μισθοί των κυβερνητικών υπαλλήλων θα μειωθούν κατά 30%.

Μειώνεται η ανάπτυξη

Την ίδια στιγμή, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας έχει επιβραδυνθεί, φτάνοντας το 7,4% το έτος 2014, αριθμός που προβλέπεται να μειωθεί ακόμη περισσότερο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Αν και συγκριτικά με τους ρυθμούς ανάπτυξης άλλων σημαντικών βιομηχανικών οικονομιών η Κίνα διατηρεί το προβάδισμα, η μείωση του ρυθμού είναι σημαντική. Το 2014 υπήρξε η χειρότερη χρονιά για τις επιδόσεις της κινεζικής οικονομίας από το 1990, όταν ο ρυθμός ανάπτυξης είχε φτάσει το 3,8%. Η δημοσίευση αυτών των στοιχείων ασκεί μεγαλύτερη πίεση στο Κομμουνιστικό Κόμμα, που επιχειρεί να αποτρέψει μια περαιτέρω επιβράδυνση αλλά και την απώλεια θέσεων εργασίας, στην προσπάθεια να ανακάμψει η οικονομία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ