Το γκάλοπ του Guardian: Οι εκλογές της Ελλάδας δημοψήφισμα για την Ευρώπη! Ενδιαφέρον έχουν τα ποσοστά των μικρών κομμάτων!

Με πέντε βασικά γραφήματα η βρετανική εφημερίδα προσπαθεί να διαβλέψει το ποσοστό που θα λάβει κάθε κόμμα το βράδυ των εκλογών, τις δυνατότητες που υπάρχουν για αυτοδυναμία, την επιλογή των Ελλήνων προς το ευρώ, την αύξηση της ανεργίας και του χρέους. Όπως αναφέρει, οι αριθμοί δείχνουν μια άλλη οπτική της πολιτικής και των εκλογών στην Ελλάδα.

Τα πρώτα δύο γραφήματα είναι και τα πλέον ενδιαφέροντα, αφού δείχνουν τα ποσοστά που έχουν λάβει όλα τα κόμματα από τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις. Οι αναλυτές του Guardian έφτιαξαν τον μέσο όρο όλων των γκάλοπ και βγάζουν, τελικά, μια Βουλή οκτώ κομμάτων, με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ (διαφορά 4% από τη ΝΔ), τρίτο το Ποτάμι και οριακά εντός Βουλής τους ΑΝΕΛ και το κόμμα Παπανδρέου.

Παράλληλα, με το δεύτερο γράφημα δείχνει τη συσχέτιση του συνολικού ποσοστού που θα λάβουν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής με την αυτοδυναμία που διεκδικούν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία. «Αν γίνει πρωθυπουργός ο Τσίπρας, θα είναι ο νεότερος πρωθυπουργός της χώρας, μόλις 40 ετών, όταν ο μέσος όρος από το 1974 είναι τα 64 χρόνια. Επιπλέον, θα γίνει ο έκτος πρωθυπουργός από το 2005, οπότε και έγινε καγκελάριος της Γερμανίας η Άνγκελα Μέρκελ. Η Ελλάδα κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων αλλαγών σε πρωθυπουργούς αυτή τη στιγμή στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Guardian, η πτώση των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης θα είναι αισθητή σε αυτές τις εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει πλέον το μεγαλύτερο μέρος της δυναμικής του, έτσι όπως αυτή χτίστηκε το 1980 και εντεύθεν, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που είδε το 17% του 2012 να ανεβαίνει στο 27% τους επόμενους μήνες και τώρα να βρίσκεται σταθερά μπροστά. Πτώση βλέπει για τη Χρυσή Αυγή, αλλά και τους ΑΝΕΛ, που αν μπουν στη Βουλή θα είναι με οριακό ποσοστό. Αντιθέτως, βλέπουν το Ποτάμι να λαμβάνει περίπου το 7% των ψηφοφόρων και το Κίνημα του Γ. Παπανδρέου επίσης να βρίσκεται σε ένα μεταίχμιο.

Οικονομία και όχι πολιτική

Όπως σημειώνει, όμως, το άρθρο, οι εκλογές έχουν εμπλακεί περισσότερο με την οικονομία και λιγότερο με την πολιτική. Οι φήμες περί Grexit ολοένα και περισσότερο φουντώνουν τη στιγμή που οι αναλυτές συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως το 2015 δεν είναι 2012 και οι πιθανότητες μετάδοσης της κρίσης μοιάζουν να είναι ελάχιστες.

Στο γράφημα για την υποστήριξη της Ελλάδας προς το ευρώ φαίνεται καθαρά πως πριν από τα χρόνια της κρίσης, μόλις το 50% ήθελε το κοινό νόμισμα. Στα κατοπινά, δύσκολα χρόνια το ποσοστό υπέρ του ευρώ αυξήθηκε στη χώρα μας.

Στα άλλα δύο γραφήματα αναδεικνύονται τα μεγαλύτερα δομικά προβλήματα της Ελλάδας: η ανεργία και το υψηλό χρέος. Δύο στοιχεία που την ταλανίζουν τα τελευταία πέντε χρόνια και οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Όπως σημειώνει το άρθρο πολλά από τα προβλήματα των Ελλήνων έμειναν εκτός μεταρρυθμίσεων. Η διαφθορά δεν αγγίχθηκε, η φοροδιαφυγή παραμένει ένας άλυτος γρίφος, ενώ δεν χτυπήθηκε μόνο η μεσαία τάξη, αλλά και ανώτερα στρώματα.

«Η Ελλάδα έχει πληρώσει βαρύ τίμημα από τη λιτότητα. Άντεξε έξι χρόνια ύφεσης, το ήμισυ των νέων είναι χωρίς δουλειά, ενώ 200.000 έφυγαν για κάποιο ξένο κράτος σε αναζήτηση ευκαιριών. Στο μεταξύ, οι τηλεοπτικές άδειες είναι τζάμπα, οι στρατιωτικές δαπάνες είναι από τις υψηλότερες χωρών του ΝΑΤΟ, το ασφαλιστικό είναι προβληματικό, ενώ στο χώρο της υγείας παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις. Κάπως έτσι δεν είναι έκπληξη ότι ο Αλέξης Τσίπρας λέει πως θα καταργήσει τη λιτότητα και ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει από τα μνημόνια που έθεσε η Τρόικα. Από την άλλη ο κ. Σόιμπλε λέει πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, ενώ τον σιγοντάρουν κι άλλοι Ευρωπαίοι πολιτκοί όπως ο Φιλανδός πρωθυπουργός Άλεξ Σταμπ », σημειώνει το άρθρο. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ