Ποια είναι η "Λίτσα"των εκβιαστών; "γέρος εφοπλιστής έχει τα λύτρα Παναγόπουλου & οι σχέσεις με Ιταλική Μαφία"

''Οι τρεις βαρυποινίτες ήθελαν τόσο πολύ να είναι κατηγορούμενοι μαζί στα δικαστήρια αλλά και πάνε στις φυλακές Δομοκού, παρ' ότι λένε πως είναι υψίστης ασφαλείας, για να μπορούν να συνεννοούνται από κοντά. Αυτοί που συνεργάζονται μαζί τους είναι άτομα που ξέρουν από παλιά, πριν μπουν στη φυλακή, άτομα που γνωρίζουν στη φυλακή και γκόμενες που τις έχουν επιπλέον να τους βοηθούν στις παρανομίες''.

''Υπό τις εντολές τους λειτουργούν και σωφρονιστικοί υπάλληλοι και αστυνομικοί, τους οποίους πάντα χρηματίζουν. Έχουν χρησιμοποιήσει άτομα από τον αναρχικό χώρο όπως οι "Πυρήνες" επειδή αυτοί είναι πιο εχέμυθοι από τους ποινικούς και είναι ιδεολόγοι και δεν πάνε για να τα 'κονομήσουν. Ουσιαστικά ένας από τους βαρυποινίτες έχει συνεργαστεί με δύο από τους "Πυρήνες" για την απόπειρα απόδρασης από τον Κορυδαλλό''.

Απόσπασμα μίας από τις ενδεικτικές εννέα συνολικά καταθέσεις -έκτασης περισσότερες από 50 σελίδες- που έχει δώσει τις τελευταίες ημέρες η 45χρονη με το όνομα «Λίτσα», στενή συγγενής γνωστού κρατούμενου μεγαλοποινικού που εμφανίζεται ως πρωταγωνιστής του κυκλώματος των 37 βομβιστών που αποκαλύφθηκε ύστερα από πολύμηνες έρευνες του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής.

Η 45χρονη αναλύει στις καταθέσεις της πώς κατασκεύαζε εκρηκτικούς μηχανισμούς σε τάπερ ύστερα από συμβουλές των ποινικών. Για να συμπληρώσει αμέσως μετά: «Συνολικά έχω πάρει περίπου 70 κιλά εκρηκτικά, ζελατοδυναμίτιδα, λιγότερα όχι, παραπάνω πιθανόν. Πυροκροτητές και φυτίλια έχω πάρει πάρα πολλά, κουτί ολόκληρο με πυροκροτητές καθώς και χύμα, δεν θυμάμαι ακριβώς πόσους. Φυτίλια δεν μπορώ να υπολογίσω, ήταν πολλά μέτρα. Και για τα εκρηκτικά δεν έγραφα σημειώσεις γιατί φοβόμουν να μη με πιάσουν».

Παράλληλα νέα στοιχεία από τη δικογραφία της υπόθεσης αποκαλύπτει «Το Βήμα».

Πρώτον: Οι παρακολουθήσεις σε πολυκατοικία της οδού Ηρώδου Αττικού από ομάδα ποινικών οι οποίες μνημονεύονταν στο διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ. σχετίζονταν με το σχέδιο απαγωγής σημαντικού διευθυντικού στελέχους τράπεζας που διαμένει σε εκείνη την οδό, και μάλιστα κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος των δραστών ήταν να προσεγγίσουν τον συγκεκριμένο άνθρωπο με τη βοήθεια μιας γυναίκας μέλος του κυκλώματος.

Δεύτερον: Η ίδια ομάδα έγκλειστων κακοποιών σχεδίαζε να απαγάγει με το ίδιο τρυκ -προσέγγισης από μια συνεργό τους- και άλλους επιχειρηματίες.

Τρίτον: Η 45χρονη στην κατάθεσή της προσδιορίζει σχέσεις ελλήνων ποινικών, αρχηγών του κυκλώματος, με έναν από τους Αλβανούς, τον 35χρονο Δήμο Μ., που συνελήφθησαν στα Σεπόλια για το παρ' ολίγον μακελειό στο Μικρολίμανο τον περασμένο Νοέμβριο. Ο 35χρονος είναι ύποπτος για εκτέλεση «συμβολαίων θανάτου».

Τέταρτον: Περιέχεται αναφορά ότι μέρος από τα λύτρα από την απαγωγή του εφοπλιστή κ. Περικλή Παναγόπουλου, συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ, έχει ένας «γέρος εφοπλιστής από τη Θεσσαλονίκη».

Πέμπτον: Στη δικογραφία της υπόθεσης περιέχεται κατάθεση ενός αλλοδαπού που έδινε το «παρών» σε αντιεξουσιαστικό στέκι στα Εξάρχεια στην οποία αναφέρεται ότι μαζί με έναν άλλο 33χρονο αντιεξουσιαστή που συνελήφθη για τη δολοφονία των πέντε φρουρών κύπριου επιχειρηματία τον Ιούνιο του 2012 στην Αγία Νάπα οργάνωναν, με κατηγορούμενους, διάφορες ληστρικές επιθέσεις στο κέντρο της Αθήνας.

Έκτον: Οι βαρυποινίτες σχετίζονται με «επενδύσεις» για αγορά αρτοποιείων αλλά και καταστημάτων γρήγορου φαγητού προκειμένου να ξεπλένουν «βρώμικο χρήμα». Ακόμη υπήρχε σχετική μνεία σε βομβιστική επίθεση εναντίον τέτοιου είδους καταστήματος τη διαχείριση του οποίου είχε αναλάβει γνωστός πρώην ποδοσφαιριστής.

Έβδομον: Έχουν ανακύψει ενδείξεις ότι μέλη του ίδιου κυκλώματος είχαν στόχο αστυνομικό της Δίωξης Εκβιαστών διότι προ τριετίας είχε τραυματίσει «μπράβο» τη στιγμή που τον συνελάμβαναν στην περιοχή της Λακωνίας.

Όγδοον: Αυτό που μνημονεύει ένας από τους κατηγορούμενους μεγαλοποινικούς, ότι «έχασε» 4 εκατ. ευρώ από την απαγωγή Παναγόπουλου λόγω δικαστικού σκανδάλου στην Ιταλία, φέρεται πως ήταν γνωστό στις διωκτικές αρχές από την περίοδο 2009-2010. Τότε είχε διαπιστωθεί ότι έλληνες ποινικοί είχαν συνεργασθεί με μέλη της ιταλικής Μαφίας που πιθανόν είχαν γνωρίσει μέσα από κυκλώματα λαθραίων τσιγάρων.

Ένατον: Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι βασικός ύποπτος ως φυσικός αυτουργός για τις τρεις βομβιστικές επιθέσεις εναντίον του πρώην βουλευτή και πρώην γενικού διευθυντή Εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκου είναι άτομο αραβικής καταγωγής που έχει συνεργασθεί με ποινικούς.

Δέκατον: Εντυπωσιάζει ακόμη ότι σύμφωνα με αναφορές στελεχών του υπουργείου Δικαιοσύνης, τουλάχιστον δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι οι οποίοι φέρονται να υποβοηθούσαν το κύκλωμα των βομβιστών, είχαν απομακρυνθεί παλαιότερα από τις θέσεις τους για παρόμοιες ενέργειες. Σύντομα όμως δόθηκαν εντολές να επιστρέψουν στις φυλακές Κορυδαλλού.

Επίσης οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναλύουν την αναφορά του βαρυποινίτη ότι ήταν αυτός που «έδωσε τα δύο λευκά κράνη» στα άτομα της ένοπλης οργάνωσης που σκότωσαν τα δύο μέλη της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο. Η αναφερόμενη διατύπωση οδηγεί τους αξιωματικούς στην εκτίμηση ότι ίσως ήταν αυτός που «διέθεσε» τους εκτελεστές της επίθεσης. Και αυτό διότι, όπως λένε τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., «δεν υπάρχει κανένας λόγος να αγοράσουν κράνη οι ποινικοί ποινικούς και βεβαίως όχι από κάποιο κατάστημα».

Συμπληρώνεται ότι στη διάρκεια των διαδοχικών καταθέσεων της «Λίτσας» διατυπώθηκαν ερωτήσεις για εμπλοκή στο ίδιο σύστημα ποινικών και ατόμων που θεωρήθηκαν ύποπτοι για συμμετοχή στην αιματηρή επίθεση του Νέου Ηρακλείου.

Πηγή: ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ