Μόνο στο Eirinika ο υποψήφιος με το Ποτάμι στη Β' Αθήνας Γιώργος Αμυράς: ''Με το Ποτάμι & στη πολιτική, γιατί λυπόμουν τα παγκάκια που τα κατάπινε η βρώμα''!

Ζητήσαμε από τον γνωστό δημοσιογράφο Γιώργο Αμυρά, υποψήφιο στην Β' Αθήνας με το Ποτάμι να μας μιλήσει για το πώς αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική αλλά και για τον ρόλο που έπαιξε το γεγονός ότι ο Στάυρος Θεοδωράκης ήταν συναδερφος του.

Ειρήνη Νικολοπούλου: Κύριε Αμυρά, εργαζόσασταν για πολλά χρόνια ως δημοσιογράφος. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Γιώργος Αμυράς: Την αρχική έμπνευση μου την έδωσαν οι άστεγοι άνθρωποι που κατέκλυζαν το κέντρο της Αθήνας, αξιοπρεπείς, μόνοι και βασανισμένοι, είπα τότε μέσα μου «δεν πάει άλλο η κατάσταση, κατεβαίνω για δήμαρχος της Αθήνας μπας κι αλλάξουμε κάτι στην πόλη!». Οι αθηναίοι τότε μας έδωσαν ένα απίστευτο 7,5% στις δημοτικές εκλογές και μας έστειλαν στο δημοτικό συμβούλιο με εντολή να αγωνιστούμε χωρίς ιδεοληψίες υπέρ των Αθηναίων. Κάποιο ρόλο έπαιξε κι ένα παρκάκι που το έβλεπα και το λυπόμουν απ’ τη βρώμα και τα σκοτάδια που το κατάπιναν κάθε που έδυε ο ήλιος...

 

Ε.Ν: Ποια είναι οι 5 κεντρικοί στόχοι που θα υποστηρίξετε σθεναρά αν εκλεγείτε;

Γ.Α: Η παραμονή της χώρας στο ευρώ, γενναίες μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο χωρίς ανθρωποθυσίες, καταπολέμηση της ανεργίας, δημιουργία νέου κοινωνικού κράτους και η προώθηση εναλλακτικών πολιτικών για Περιβάλλον και Οικονομία. 

Ε.Ν: Το γεγονός ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι συνάδελφος σας, έπαιξε ρόλο στο να βρεθείτε στο Ποτάμι; 

Γ.Α: Φυσικά έπαιξε! Οι δημοσιογράφοι λόγω δουλειάς μαθαίνουμε να είμαστε περισσότερο ρεαλιστές και να εκθέτουμε τα γεγονότα στην πραγματική τους διάσταση. Ο λόγος του Ποταμιού, που κατά κύριο λόγο εκφράζεται από τον Σταύρο, είναι καθάριος και ρεαλιστικός. Είναι ευτύχημα ότι με τον Σταύρο δεν χρειάζονται πολλά λόγια αλλά λίγα και ουσιαστικά.

Ε.Ν: Γιατί θεωρείτε πώς αξίζετε την ψήφο του κόσμου; 

Γ.Α: Αυτό θα το κρίνουν οι πολίτες και μόνο!

Ε.Ν: Γιατί  ο ελληνικός λαός να ψηφίσει το Ποτάμι και όχι κάποιο μεγαλύτερο κόμμα;

Γ.Α: Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι με την κυριαρχία δύο μεγάλων κομμάτων δεν γίνεται δουλειά. Στη Βουλή η σύνθεση διαφορετικών απόψεων μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει, εξαιρώντας πάντα τις βίαιες φασιστικές και ρατσιστικές φωνές που πρέπει να εξαφανιστούν από προσώπου ελληνικής γης. Το Ποτάμι είναι ο κήρυκας της συνεργασίας επί τη βάσει της λογικής και της κοινωνικής ευαισθησίας. Πιστεύω ότι πλέον μεγαλύτερο ενδιαφέρον και σημασία έχει το ποιος θα είναι στην τρίτη θέση ώστε να αποτελέσει το φρένο και το γκάζι του επόμενου κυβερνητικού σχήματος.

 

Ε.Ν: Το ποδήλατο εκείνο, από μέσο μεταφοράς σας το καταστήσατε τόσο δημοφιλές, ώστε ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με τη κάθοδο σας στη πολιτική. Πώς θα αξιοποιήσετε αυτή την ''περιουσία''; 

Γ.Α: Το ποδήλατο είναι τρόπος ζωής για μένα όπως και για χιλιάδες Έλληνες. Συνδέθηκε με το όνομά μου λόγω του έντονου αγώνα που έκανα για να ανεβάσω τους πολίτες στο αγαπημένο παιδικό τους δίτροχο, να τους θυμίσω κάτι από την παιδική τους χαρά και να τους δείξω πόσο εύκολη μπορεί να είναι η μετακίνηση τους με αυτό. Ο αγώνας μου αυτός είναι περιουσία όλων των ποδηλατών και δεν είχα, ούτε έχω, σκοπό να το αξιοποιήσω πολιτικά. Αυτό ανήκει σε όλους μας. Θέλω όμως να απευθυνθώ στους «σύντροχους» ποδηλάτες:  φίλοι γίνετε υπεύθυνοι στο δρόμο, μην ανεβαίνετε στα πεζοδρόμια, μην περνάτε με κόκκινο και να είστε ευγενείς με όλους!

Ε.Ν: Ποιο είναι το σύνθημα και ποιο το όραμα σας;

Γ.Α: Σύνθημα μου είναι το ''Πρώτα πολίτες μετά πολιτικοί!'' . Το όραμα μου είναι μια Ελλάδα που θα φέρει πίσω, και μάλιστα γρήγορα, τα χιλιάδες παιδιά της που σκορπίσαν στα τέσσερα σημεία του πλανήτη για δουλειά ή σπουδές. 

Who is Who

Ο Γιώργος Αμυράς είναι πτυχιούχος της Νομικής Αθηνών. Από το 1986 εργάζεται ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες (Κέρδος, Εξπρές, Τύπος της Κυριακής) και τηλεόραση (Antenna, Star, ΕΡΤ). Τα τελευταία δέκα χρόνια παρουσίαζε την αγαπημένη ταξιδιωτική εκπομπή "Μένουμε Ελλάδα".
Έντονα πολιτικοποιημένος, συνδεδεμένος με κοινωνικές δράσεις και κινήματα πόλης, υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και από τους πρωτεργάτες του ποδηλατικού κινήματος στην  Ελλάδα διεκδίκησε τη δημαρχία της πόλης το 2010 ως επικεφαλής ανεξάρτητης κίνησης πολιτών λαμβάνοντας ποσοστό 7,4% και δύο έδρες στο δημοτικό συμβούλιο.
Θεατρικά του έργα έχουν ανέβει σε ανεξάρτητες θεατρικές σκηνές στην Αθήνα (Δημήτρης Ποταμίτης, Τόπος Αλλού, artHouse και σε αρκετά θέατρα στην υπόλοιπη Ελλάδα).
Ήταν αθλητής στίβου στα 1500 και 5000 μέτρα.

*Το eirinika θα φιλοξενήσει μια σειρά συνεντεύξεων με υποψηφίους από όλα τα κόμματα για την καλύτερη κατανόηση του σκέπτεσθαι αλλά και των προσωπικών στόχων που θέτει ο καθένας Ελπίζω αυτή η παρουσίαση να σας βοηθήσει στην επιλογή ανθρώπων που αξίζουν να πάνε στην Βουλή από οποιοδήποτε κόμμα κι αν προέρχονται . Σε σας η επιλογή αλλά και ο λόγος στις 25/1

Επιμέλεια : Ειρήνη Νικολοπούλου

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ