Πώς να βελτιώσετε την υγεία σας πριν «συλλάβετε»

Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε τις προσπάθειες για μωρό, καλά θα κάνετε να μπείτε σε φόρμα και να έχετε έτσι ακόμα περισσότερες πιθανότητες για γρήγορη σύλληψη και υγιή εγκυμοσύνη. Πώς;

Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε τις προσπάθειες για μωρό, καλά θα κάνετε να μπείτε σε φόρμα και να έχετε έτσι ακόμα περισσότερες πιθανότητες για γρήγορη σύλληψη και υγιή εγκυμοσύνη. Πώς;


Όπως προτείνει το mama365.gr:



Κόψτε το κάπνισμα. Οι καπνίστριες έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν παραπάνω από έναν χρόνο για να συλλάβουν. Θα χρειαστεί να το κόψετε έτσι κι αλλιώς όταν μείνετε έγκυος, οπότε γιατί να μην ξεκινήσετε την αποχή από τώρα;

Χάστε το επιπλέον βάρος (ή πάρτε λίγα κιλά). Ο ιδανικός δείκτης μάζας σώματος μιας γυναίκας είναι περίπου 20-25. Υπολογίστε τον δικό σας (εδώ) και αν είστε υπέρβαρη προσπαθήστε να χάσετε τουλάχιστον 10% του βάρους σας, καθώς κάτι τέτοιο θα βελτιώσει σημαντικά τις πιθανότητες σύλληψης. Αν, πάλι, είστε λιποβαρής μπορεί να μην έχετε φυσιολογικό κύκλο και ωορρηξία και αυτό να κάνει δύσκολη την τεκνοποίηση.

Κάντε εξετάσεις. Πριν αποφασίσετε να μείνετε έγκυος κάντε τις απαραίτητες -γυναικολογικές και μη- εξετάσεις που θα συστήσει ο γιατρός σας, για να είστε βέβαιη πως είστε απολύτως υγιής και κυρίως πως δεν φέρετε κανένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, το οποίο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εγκυμοσύνη σας.

Πάρτε φολικό οξύ. Αφού πρώτα συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας, μπορείτε να ξεκινήσετε συμπληρώματα διατροφής εγκυμοσύνης, όπως το φολικό οξύ, τουλάχιστον τρεις μήνες πριν ξεκινήσετε τις προσπάθειες σύλληψης, για να δημιουργήσετε ένα ακόμα καλύτερο περιβάλλον μέσο στο οποίο θα αναπτυχθεί το μωρό σας.
Καταγράφετε τον κύκλο σας. Έτσι, μπορείτε να υπολογίσετε καλύτερα πότε έχετε ωορρηξία, άρα περισσότερες πιθανότητες σύλληψης. Το εργαλείο «υπολογισμός ωορρηξίας» του Mama365 θα σας βοηθήσει τρομερά.

Αυγά στον πάγο

Το να αποφασίσετε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να αποκτήσετε παιδί μπορεί να είναι δύσκολο, ειδικά αν δεν έχετε βρει ακόμα τον κατάλληλο σύντροφο. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, με τη νέα μέθοδο κατάψυξης ωαρίων, οι γυναίκες μπορούν να «φυλάξουν» τα ωάριά τους μέχρι να έρθει η κατάλληλη στιγμή για να τα γονιμοποιήσουν.

Μέχρι πρόσφατα ήταν εφικτό να καταψύχονται μόνο έμβρυα (κατάψυξη ωαρίων) και σπέρμα, ενώ τα ωάρια συνήθως καταστρέφονταν. Ένας Ιάπωνας επιστήμονας, όμως, κατάφερε να βρει τον τρόπο να καταψύχονται και τα ωάρια.


Δύο εβδομάδες ψυχραιμίας

Αν προσπαθείτε να συλλάβετε θα γνωρίζετε ήδη ότι μεσολαβούν περίπου δύο εβδομάδες μεταξύ της ωορρηξίας και της επόμενης περιόδου (η οποία ελπίζετε να μην έρθει ποτέ). Οι δύο αυτές εβδομάδες μπορεί να σας γεμίσουν αγωνία και, αν τελικά έρθει η περίοδος, απελπισία. Μην το κρατάτε μέσα σας. Μιλήστε με άλλες μαμάδες που έχουν βρεθεί σε παρόμοια θέση, οι οποίες μπορούν να σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα και να πάρετε δύναμη για να συνεχίσετε τις προσπάθειες.

Ξέρατε ότι..;

Αν χρησιμοποιείτε λιπαντικό, ενώ προσπαθείτε να συλλάβετε, μάθετε ότι πολλά από αυτά περιέχουν συστατικά που έχουν την ιδιότητα να «σκοτώνουν» το σπέρμα. Καλύτερα, λοιπόν, να τα αποφύγετε. Αν, πάλι, το λιπαντικό σας είναι απαραίτητο, μπορείτε να δοκιμάσετε την πιο φυσική και οικονομική λύση: Ασπράδια αυγού!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ