Πήλιο, Λίμνη Πλαστήρα, Άγιος Αθανάσιος: 10 προορισμοί για να αποδράσετε το Σαββατοκύριακο των εκλογών!

Παραδεχτείτε το, οι πρόωρες εκλογές και το τετραήμερο που αυτές «γέννησαν» σας έβαλε σε σκέψεις να συνδυάσετε ψήφο και… απόδραση για την περίπτωση που οι κάλπες θα σας βρουν εκτός των συνόρων της πόλης. 

Κι αν δεν σας έβαλε, τότε είμαστε εμείς εδώ για να σας προτείνουμε ένα ιδανικό deal: Πάτε στο εκλογικό σας διαμέρισμα εκτός Αττικής, μαζί με την οικογένεια, κάνετε το εκλογικό σας καθήκον και παράλληλα προγραμματίζετε εξορμήσεις σε δέκα top προορισμούς που σας προτείνουμε παρακάτω. 
Σταυρό στη Θεσσαλία 
*Πήλιο 


Προορισμός παντός καιρού, το Πήλιο προσφέρει πληθώρα ορεινών (μέχρι να έρθει το καλοκαίρι τουλάχιστον) επιλογών για κάθε γούστο. Τα χωριά του είναι σίγουρο ότι θα καλύψουν και τους πλέον απαιτητικούς εκδρομείς: Θέλετε ρομαντζάδα; Τότε θα κατευθυνθείτε προς Τσαγκαράδα μεριά. Θέλετε εντυπωσιακά αρχοντικά; Τότε θα βάλετε πλώρη προς Άγιο Λαυρέντιο. Σας έλλειψε η κοσμοπολίτικη Αίγλη και θέλετε να γευτείτε γκουρμέ νοστιμιές; Η Πορταριά σας καλεί. Βαρεθήκατε την πολυκοσμία και ψάχνετε μια ήσυχη «φωλίτσα»; Ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας είναι για εσάς. Τα θέλετε… όλα; Τότε δεν έχετε παρά να βάλετε βενζίνη και να τα γυρίσετε, τέσσερεις ημέρες αρκούν και περισσεύουν. 
*Λίμνη Πλαστήρα


Είκοσι τέσσερα μαγευτικά τετραγωνικά χιλιόμετρα με διαδρομές που αγκαλιάζουν τις όχθες της λίμνης Πλαστήρα αποτελούν τον χειμερινό παράδεισο στην καρδιά της χώρας. Πεζοπορία, ποδηλατάδες, εξερευνήσεις των μικρών χωριών που «κρέμονται» από πάνω της, canoe kayak, ιππασία, mountain bike και ορειβασία είναι μερικές μόνο από τις φυσιολατρικές δραστηριότητες που θα κάνουν την εμπειρία σας στην λίμνη μοναδική. Τα χωριά που δεν πρέπει να παραλείψετε από τις εξερευνήσεις σας είναι το Κρυονέρι και το Νεοχώρι (που σηματοδοτούν μια μαγευτική διαδρομή στην μεταξύ τους απόσταση), τα γραφικά Καλύβια Πεζούλας και η κατάφυτη Νεράιδα με αμφιθεατρική θέα στη λίμνη, τον Όλυμπο και τον θεσσαλικό κάμπο. 

Μακεδονία… δαγκωτό 
*Άγιος Αθανάσιος 


Υπό τη σκιά του Καϊμακτσαλάν, ο παραδοσιακός οικισμός του Άγιου Αθανάσιου έχει όλα τα ατού για να πρωταγωνιστήσει στις βόρειες εξορμήσεις μας. Κεραμοσκεπή σπιτάκια από πελεκητή πέτρα, παραδοσιακή μακεδονική αρχιτεκτονική, ομοιομορφία που θυμίζει αλπικά χωριά, γραφικά σοκάκια με «βαριά» ιστορία και φυσικά ένα από τα top χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα σε απόσταση αναπνοής. Στα πέριξ, μην αμελήσετε να επισκεφθείτε το μικρό χωριό της Παναγίτσας, λίγα χιλιόμετρα ανατολικά του Αγίου Αθανασίου, που αποτελεί κέντρο εναλλακτικού τουρισμού, καθώς επίσης και τα περίφημα Λουτρά Ποζάρ με τους ιαματικούς καταρράκτες, τα χαμάμ και ένα σωρό ακόμα υπηρεσίες για… chill out καταστάσεις. 

*Λίμνη Κερκίνη 


Από τους κορυφαίους υγρότοπους που έχουν χαρακτηρηστεί «Διεθνούς Σημασίας», η Λίμνη Κερκίνη απλώνει την μεθυστική της φύση γύρω από το φράγμα του Στρυμώνα, στη σκιά του όρους Μπέλλες και προκαλεί για παρόχθιους περιπάτους. Στην περιοχή της λίμνης, θα περπατήσετε στις όχθες με θέα τις καλαμιές, τα νούφαρα και τους αγριοβούβαλους που κολυμπούν στα νερά, θα επιχειρήσετε βαρκάδα και θα δοκιμάσετε τις… δυνάμεις σας στην ιππασία με πόνι. Στα πέριξ, επιβάλλεται να επισκεφτείτε τα χωριά Κερκίνη, Μανδράκι και Άνω και Κάτω Πορόια και να δοκιμάσετε την σπεσιαλιτέ της περιοχής, ήτοι βουβαλίσιες μπριζόλες τις οποίες θα βρείτε στο μενού οποιασδήποτε ντόπιας ταβέρνας. 
*Πρέσπες


 Δύο από τις ομορφότερες λίμνες της χώρας, τις οποίες μοιραζόμαστε με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, ενδείκνυνται για φυσιολατρικές εξορμήσεις, αλλά και road trips στους 17 συνολικά μικρούς παραδοσιακούς οικισμούς που απλώνονται γύρω της. Εξερεύνηση στο κατοικημένο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου στη Μικρή Πρέσπα και στο χωριό Ψαράδες στις όχθες της Μεγάλης, βόλτες στους οικισμούς Λαιμός, Καρυές και Βροντερό και στάση για ψαρομεζέδες και τσίπουρο στον Άγιο Γερμανό είναι μερικές από τις προτάσεις μας. 
*Ζαγοροχώρια


 Σαράντα έξι πανέμορφα χωριά, σκαρφαλωμένα στα βουνά βορειοανατολικά των Ιωαννίνων, τα Ζαγοροχώρια εγγυημένα μαγεύουν τον επισκέπτη, τόσο με τη μοναδική, φυσική ομορφιά τους όσο και με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους. Πλαισιωμένα από καταπράσινες βουνοπλαγιές, τρεχούμενα νερά, επιβλητικά φαράγγια και μαγευτικές λίμνες, αποτελούν ιδανικό προορισμό όλο το χρόνο. Προβληματίζεστε όσον αφορά το ποιο ή ποια θα επιλέξετε; Προτείνουμε ασυζητητί τα celebrity Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο, την πιο low profile βωβούσα, το πανέμορφο Δίλοφο και το γλυκύτατο Καπέσοβο. 
* Τζουμέρκα


 Αρκετά μακριά από την τουριστική ανάπτυξη των Ζαγοροχωριών, τα Τζουμέρκα αποτελούν έναν πιο χαμηλών τόνων προορισμό για το τετραήμερο. Πώς θα γεμίσετε τον χρόνο σας εδώ; Αρχικά, θα γνωρίσετε κάθε σπιθαμή των χωριών Καλαρρύτες, Συρράκος και Καταρράκτης, θα θαυμάσετε τον 50 μέτρων καταρράκτη που έδωσε το όνομά του στο τελευταίο και θα περάσετε από φαράγγια, γραφικά πέτρινα γεφύρια. Στη συνέχεια θα δοκιμάσετε τα… πόδια σας σε υπέροχες πεζοπορικές διαδρομές όπως αυτή που ενώνει τον Συρρακό με τους Καλαρρύτες και θα μάθετε τα μυστικά του rafting στον ποταμό Άραχθο. 
Η πλειοψηφία στην Πελοπόνησσο 
* Μονεμβασιά 


Ρομαντική όσο λίγες και με ατμόσφαιρα που παραπέμπει σε προηγούμενους αιώνες, η καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς δεν είναι τυχαία ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για Σαββατοκύριακο – ή για… όσο πάει. Εδώ θα περπατήσετε στα λιθόκτιστα δρομάκια της Κάτω Πόλης, θα επισκεφθείτε το Σπίτι όπου έζησε ο Γιάννης Ρίτσος και θα βολτάρετε στα μαγαζάκια με τα χειροποίητα σουβενίρ που βρίσκονται στην γειτονιά που οδηγεί στην κεντρική πύλη του Κάστρου. Στην Άνω Πόλη το σκηνικό αλλάζει ριζικά και αποκτά άγρια ομορφιά, καθώς θα πορεύεστε με φόντο τις πολεμίστρες του Κάστρου και την εκπληκτική θέα στη θάλασσα.
* Ναύπλιο


 Γραφικά καλντερίμια με ιστορία, γοητευτικά κτίρια, γωνιές όπου το ενετικό μεγαλείο μπλέκεται με τους αρχαιοελληνικούς μύθους. Η πάλαια ποτέ πρωτεύουσα της χώρας προσφέρεται για σεργιάνισμα στην γοητευτική Παλιά Πόλη με τα πλακόστρωτα στενά και τα χαριτωμένα μπαλκόνια, για εξερεύνηση του Μπούρτσι, το φρούριο-νησάκι με τις πολεμίστρες και για… αερόβια στα 1000 παρά ένα σκαλιά του Παλαμηδιού. 
* Ολυμπία

Τι θα λέγατε για λίγη δόση εκλογικής… αρχαιολογίας; Ναι, η Ολυμπία είναι αναμενόμενα τουριστική, όμως η είσοδος στον αρχαιολογικό της χώρο θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω: είναι έξοχα σηματοδοτημένος σε τρεις γλώσσες –ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά– με λεπτομέρειες για την ιστορία, την αρχιτεκτονική, τη θρησκευτική λατρεία και τις ανασκαφές, αλλά και παραλειπόμενα της ολυμπιακής «καθημερινότητας». Εν συνεχεία μπορείτε να κάνετε απογευματινές βόλτες στα γραφικά δρομάκια του ομώνυμου χωριού και να επισκεφθείτε το υπέροχο δάσος της Φολόης. 

Πηγή: in2life.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ