Μόνο στο Eirinika: Ε. Λέκκας: ''Τον περιμέναμε τον σεισμό, δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας'' - ''Το σημείο είναι έκπληξη''!‏

Το Eirinika.gr επικοινώνησε με τον καθηγητή Γεωλογίας και Πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιο Λέκκα για τον πρωινό σεισμό που ανησύχησε την Αθήνα. 

 

''Τον πρωινό σεισμό τον περιμέναμε, γιατί υπήρχαν ρήγματα στον αστικό ιστό της Αττικής, τα οποία είχαν δώσει σεισμούς πριν 20 ημέρες, χωρίς ωστόσο να γίνουν αντιληπτοί.

Yπάρχει το ενδεχόμενο κάποιου δεύτερου σεισμού και γι' αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, δεν υπάρχει όμως λόγος ανησυχίας γιατί οι σεισμοί δεν θα είναι μεγάλης έντασης''.

 

Σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στην Αθήνα στις 8.30 το πρωί.

Η δόνηση είχε επίκεντρο την Αττική ενώ σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του γεωδυναμικού ινστιτούτου του εθνικού αστεροσκοπείου Αθηνών ήταν μεγέθους 3,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,3 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 08:32 σήμερα το πρωί στην Αττική. 

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ο σεισμός είχε επίκεντρο 10 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αθήνας. 

Οπως είπε σε τηλεοπτικές του δηλώσεις ο καθηγητής καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, το εστιακό βάθος της σεισμικής δόνησης υπολογίζεται στα 5 χιλιόμετρα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αποκλειστικό: Στο βαθύ κόκκινο η Ελλάδα στους νέους χάρτες 50 επιστημόνων με τη σεισμογένεια της Ευρώπης-Θα γίνει μεγαλύτερος σεισμός στην Ελλάδα;

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, επίκεντρο ήταν το Μαρούσι, ενώ στον χάρτη φαίνεται πως σεισμός είχε επίκεντρο ανάμεσα στο ΟΑΚΑ και στο Mall.

Σημειώνεται πως ο σεισμός που ήταν επιφανειακός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας, χωρίς όμως να υπάρχουν έως τώρα πληροφορίες για τραυματισμούς ή υλικές ζημιές.

Με βάση τα όσα δήλωσε ο κ. Λέκκας πάντως το συγκεκριμένο ρήγμα είναι γνωστό από προηγούμενες δονήσεις, ενώ οι υπεύθυνοι του Γεωδυναμικού δηλώνουν έκπληκτοι από την περιοχή που σημειώθηκε ο σεισμός, καθώς μόνο πριν 20 ημέρες η περιοχή έδωσε ξανά έναν μικρό σεισμό.

Νωρίτερα πάντως ο κ. Λέκκας είχε δηλώσει πως ο σεισμός ήταν 3,8 Ρίχτερ με επίκεντρο την Παλλήνη με αποτέλεσμα να προκληθεί μικρή σύγχυση, ήσσονος ωστόσο σημασίας, αν και ο σεισμός έγινε στην πρωτεύουσα της Ελλάδας και στην καρδιά της Αθήνας. 

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, τόνισε, ακόμη, ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ