Το πιο νόστιμο κοκκινιστό κοτόπουλο με χοντρό μακαρονάκι μας ετοιμάζει για σήμερα ο Χριστόφορος Πέσκιας! Delicious!

Ευχαριστούμε τον Χ. Πέσκια και το www.gastronomos.gr για την παραχώρηση της συνταγής

Ο Χριστόφορος Πέσκιας μαγειρεύει το τέλειο κοκκινιστό κοτόπουλο. Χωρίς μυστικά. 

Υλικά

1 κοτόπουλο, κατά προτίμηση ελευθέρας βοσκής ή βιολογικό, βάρους περίπου 1.800 γρ., κομμένο στα 8
100 ml ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
4 σκελίδες σκόρδου, ξεφλουδισμένες αλλά ολόκληρες (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
1 κιλό ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες ή 2 κονσέρβες ολόκληρα ντοματάκια, ψιλοκομμένα (με τα ζουμιά τους)
1 φύλλο δάφνης
100 γρ. ξερή μυζήθρα, τριμμένη
1 πακέτο χοντρά μακαρόνια
1/4 ματσάκι δυόσμος (τα φύλλα), ψιλοκομμένα την τελευταία στιγμή πριν τα χρησιμοποιήσουμε
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Προετοιμασία

Αλατίζουμε καλά τα κομμάτια του κοτόπουλου. Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 50 ml από το μετρημένο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει καλά. Βάζουμε τα κομμάτια του πουλερικού και τα σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Αν δεν χωράνε όλα μεμιάς, τα σοτάρουμε σε δόσεις για να ροδίσουν σωστά. Βγάζουμε το κρέας σε μια πιατέλα και στο λάδι της κατσαρόλας σοτάρουμε τα κρεμμύδια για περίπου 3 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλο 1/2 λεπτό, προσέχοντας να μη μαυρίσει, γιατί θα πικρίσει.
 
Ξαναβάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου στην κατσαρόλα, ρίχνουμε τις ντομάτες και το φύλλο δάφνης, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 20-30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Τότε, βγάζουμε από την κατσαρόλα τα στήθη που θα έχουν ήδη μαλακώσει καλά, τα βάζουμε σε ένα μεγάλο πιάτο και τα διατηρούμε ζεστά (αν τα αφήσουμε παραπάνω στην κατσαρόλα, θα στεγνώσουν και θα σκληρύνουν). Συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε τα μπούτια για άλλα περίπου 30 λεπτά, πάντα σε χαμηλή φωτιά και με κλειστή κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσουν και το ψαχνό να ξεκολλά εύκολα από το κόκαλο.
 
Κατά το μαγείρεμα, προσθέτουμε νερό μόνο αν στεγνώσει το φαγητό προτού γίνει. Όσο λιγότερο νερό καταφέρουμε να προσθέσουμε, τόσο πιο νόστιμο θα γίνει το φαγητό. Στο τέλος η σάλτσα πρέπει να είναι μελωμένη. Βάζουμε και πάλι τα κομμάτια του στήθους στο σκεύος, για να ζεσταθούν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο. Ψιλοκόβουμε τα φύλλα δυόσμου την τελευταία στιγμή, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε απαλά.
 
Τα τελευταία λεπτά μαγειρέματος του κοτόπουλου, βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό. Σερβίρουμε το κοτόπουλο με τα μακαρόνια, περιχύνουμε με τη σάλτσα και πασπαλίζουμε κάθε μερίδα με τριμμένη μυζήθρα. 

Who is who

Ο Χριστόφορος Πέσκιας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κύπρο. Στο πανεπιστήμιο της Βοστόνης σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων, μαζί όμως με τη φοιτητική ζωή, ανακάλυψε και το πάθος του για τη μαγειρική.

Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του, ήρθε στην Ελλάδα και εργάστηκε για τρία χρόνια ως chef στο εστιατόριο Dash, στην Κηφισιά.

Το 1992, επέστρεψε στην Αμερική για να μαθητεύσει δίπλα στους chef Charlie Trotter και Jackie Pluton, στο Σικάγο, εξερευνώντας τον κόσμο των υλικών και των τεχνικών της υψηλής γαστρονομίας.

Από το 1997 έως το 2002 έβαλε την προσωπική του σφραγίδα στις κουζίνες των εστιατορίων Puerto Colina, Rock n’ Roll και Balthazar, ενώ στη συνέχεια ταξίδεψε στην Ευρώπη, για να συνεχίσει την εκπαίδευσή του δίπλα στους Ferran Adria, Mark Menaux και]oel Robuchon.

Το 2003 ανέλαβε το εστιατόριο 48, όπου και παρέμεινε μέχρι το 2008,ανεβάζοντάς το γρήγορα στην top-100 λίστα του περιοδικού ‘Restaurant Magazine’, μαζί με τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου.

Τον Φεβρουάριο του 2010 άνοιξε το πρώτο Πbox, στην Κηφισιά, ενώ μόλις εγκαινιάστηκε και δεύτερο Πbox, στο ξενοδοχείο Periscope, στο Κολωνάκι.

Ο Χριστόφορος Πέσκιας συνεργάζεται επίσης σε εβδομαδιαία βάση με το περιοδικό Γαστρονόμος, της εφημερίδας Καθημερινή.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ