Vintage Story: Όταν ο Βασίλης Ζούλιας έκανε styling στην διάσημη Maria Snyder -και στις μικρούλες τότε Νίκη Κάρτσωνα- Βάνα Μπάρμπα! (ΦΩΤΟ)

Έχει ζήσει την ελληνική και τη διεθνή μόδα, αλλά και την ίδια τη ζωή, με αστείρευτο πάθος – αρχικά ως στυλίστας, στη συνέχεια ως σχεδιαστής. Η πορεία του τον έχει οδηγήσει από τη Μύκονο των late 70s μέχρι το Παρίσι των μεγάλων σχεδιαστών των 80s και την παλλόμενη, δυναμική Νέα Υόρκη των 90s. 

Και το σήμερα τον βρίσκει στην Αθήνα, ως έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς δημιουργούς της. Με αφορμή τη συμμετοχή του Βασίλη Ζούλια στο Madwalk (επιτέλους!) και το ολοκαίνουργιο site του, vassiliszoulias.com -ένα σημαντικό μέρος του οποίου είναι αφιερωμένο στο life story του σχεδιαστή-, το madamefigaro.gr του ζήτησε να σχολιάσει μερικά από τα πιο συναρπαστικά φωτογραφικά ενσταντανέ της ζωής του. Το αποτέλεσμα, απλά απολαυστικό – απολαύστε το(ν), λοιπόν!

Της Μαρίας Παπαγρηγορίου - ohsochic.gr
 


“Η μητέρα μου είχε μια δική της αίσθηση της μόδας. Όταν βγήκε σε αυτή τη φωτογραφία ήταν 15-16 ετών. Μια από τρεις αδερφές, που φωτογραφήθηκαν η μία μετά την άλλη στο ίδιο φόντο, κάνοντας styling η μία με τα κοσμήματα της άλλης. Είναι η αγαπημένη μου φωτογραφία της, με έχει εμπνεύσει πολύ – η κομψότητα της στάσης της, η ευγένεια του χαμόγελού της… Αυτό το πορτρέτο το έχω στο σπίτι μου, στο μαγαζί, στο γραφείο μου, στο κινητό μου όταν με παίρνει τηλέφωνο… Είναι πάντα μαζί μου.


Το αρκουδάκι που επίσης φαίνεται στη φωτο είναι πιο παλιό από μένα, υπήρχε στην οικογένεια, και έπαιζα μαζί του μικρός. Το κόκκινο παπούτσι είναι από την πρώτη μου συλλογή ως σχεδιαστής παπουτσιών, το  Circa 1965: “Το πρώτο μου πορτρέτο”
“Με είχε φωτογραφήσει ο πατέρας του Τάκη Διαμαντόπουλου, στο Studio Diamant. Δεν είναι απίστευτο ότι, χρόνια μετά, συνεργαζόμουν με τον γιο του; Τότε ήμουν ενάμιση-δύο ετών, γύρω στο 1965. Με είχε ντύσει η μαμά με πουλοβεράκι, γραβατούλα, μποτάκι με γουνάκι – τα πάντα!”.


1979: Μύκονος!
Αυτό ήταν το πρώτο μου καλοκαίρι στη Μύκονο
στις πρώτες μου διακοπές μόνος μου. Ένα από τα πρώτα βράδια όπου βρέθηκα στο θρυλικό μαγαζί Εννέα Μούσες, στην τρυφερή ηλικία των 16 ετών. Η Μύκονος ήταν σαν ένα λούνα παρκ! Και όλοι αυτοί στη φωτο έγιναν φίλοι μου μετά. Εγώ είμαι αυτός με το φανελάκι και το κολιέ και το κορίτσι είναι μια φοβερή τύπισσα, η Hilla Buchter, μοντέλο.

 


1981: H mod περίοδος
“Το 1981, είμαι στα στα 18 μου. Το μαγαζί Plaza Young Models
το είχε ένας φίλος μου, ο Στέλιος Πιτταράς, ο οποίος μας κάλεσε να φωτογραφηθούμε όπως όταν βγαίναμε έξω το βράδυ φορώντας ρούχα του μαγαζιού του. Ο κύριος με το καπέλο είναι ο [γνωστός φωτογράφος] Βαγγέλης Κύρης. Κυκλοφορούσαμε κανονικά με βέσπες, ξασμένα μαλλιά, τα πάντα. Όλο έρχονται και παρέχονται οι mods, είναι σημείο αναφοράς. Όταν βγαίναμε έτσι έξω στην Αθήνα, τότε, έπεφτε πολύ “κράξιμο”. Είχαμε φάει από γιαούρτια μέχρι φραγκοδίφραγκα – άγριες εποχές. Αλλά τα μαγαζιά είχαν όλα τις πόρτες τους ανοιχτές για μας, γιατί ήμασταν πολύ hip. Ωραία χρόνια”.

 


Maria Snyder, αρχές 80s
“Η Maria (με ελληνικές ρίζες) ήταν τότε μοντέλο του Yves Saint Laurent.
Είμαστε στο θρυλικό μαγαζί Nine Plus Nine, μετά από επίδειξη του Billy Bo. O Billy ήταν πολύ χαρισματικός άνθρωπος, μεγάλο ταλέντο. Με την ομορφιά του άνοιγαν όλες οι πόρτες σε όλο τον κόσμο. Έκανε τα πιο μεγάλα shows και έφερνε στην Ελλάδα τις “Kate Moss της εποχής”: την Pat Cleeveland, τη Mounia και τη Maria. Σε ηλικία 18-19 ετών ήμουν τότε. Από κοντά ήταν ένας απλός, υπέροχος άνθρωπος η Maria. Δεν ήταν οι διάσημοι άνθρωποι τόσο ψωνισμένοι τότε. Ήταν πιο cool γιατί ήταν celebrities επί της ουσίας, της δουλειάς τους – όχι για την προσωπική τους ζωή. Η Maria τότε έκανε όλες τις καμπάνιες του Yves Saint Laurent, του Valentino, της Chanel”.
 

1985: Πάρτι για την Mary Quant
Εδώ είμαστε μαζί με τη Λάουρα ντε Νίγκρις και τη Mary Quant στη Μεγάλη Βρετανία
, σε ένα πάρτυ προς τιμήν της Quant. Ήταν η χρυσή εποχή του περιοδικού “Γυναίκα”, κι εγώ έχω αρχίσει το styling, είχα ήδη κάνει ένα χρόνο πριν την πρώτη μου επαγγελματική φωτογράφηση. Πράγμα που σημαίνει ότι τώρα κλείνω 30 χρόνια.

 


1987: Τρελός Καπελάς!
“Με αυτό το look είχα μπει και στο εξώφυλλο των Sunday Times
ως “the mad hatter”! Φορούσα διάφορα καπέλα τότε στο Παρίσι, αυτό το graduation hat και ένα που φορούσαν οι πάστορες το 1800. Χρησίμευε και ως ομπρέλα γιατί μάζευε τη βροχή! Ήταν πολύ βολικό στο Παρίσι. Τότε στα shows, και να μην είχα πρόσκληση ήμουν “le monsieur avec le chapeau”, και με άφηναν να περνάω. Πάντα η εμφάνιση ανοίγει ή και κλείνει πόρτες, σε αυτόν τον σκληρό κόσμο της μόδας. Μια φορά φτάνω εκεί, κατεβαίνει η Παλόμα Πικάσο από ένα ταξί κι έπεσαν οι φωτογράφοι όλοι επάνω σε μένα. Τότε, αρχές 80s τα πάντα συνέβαιναν εκεί, με αυτούς τους τεράστιους σχεδιαστές της εποχής, τα φοβερά shows. Αν ασχολιόσουν με τη μόδα, στα 80s έπρεεπε να ήσουν στο Παρίσι – στα 90s, στη Νέα Υόρκη”.

 


1987: “Το κορίτσι με τα μαύρα”
Από τα χρόνια της εμμονής μου με τη Mara
– η οποία εμμονή, βέβαια, δεν τελειώνει ποτέ. Η πρώτη μου επίδειξη ως σχεδιαστής είχε στηθεί επάνω στη Μάρα, λεγόταν “All about Mara”. Τότε ήταν καλοκαίρι του 1987, εκείνη έχει μόλις ξεκινήσει ως μοντέλο και την φωτογραφίζουμε στην Ύδρα ως “Το κορίτσι με τα μαύρα”. Μου θύμιζε πολύ την Λαμπέτη τότε.

 


Τέλος 80s: Hoyt Richards
“Ένα top model της δεκαετίας του ’90,
σε μια υπέροχη φωτογράφηση από τον Costas Coutayar για το περιοδικό Status. Τον φωτογραφήσαμε ως έναν συγγραφέα που έγραφε πάνω σε ένα σκάφος. Πολύ επαγγελματίας, άψογος, ευγενέστατος”.

 


Αρχές 90s: Έλενα Κουντουρά στη Βενετία
“Είχα κάνει τη δεύτερη φωτογράφηση της Έλενας Κουντουρά
και ουσιαστικά την πρώτη δική μου μαζί της. Την έχω συνδέσει με την αρχή της καριέρας μου. Μετά από αυτό, τα άλλα είναι ιστορία – πήγε στο Παρίσι, έκανε μια τεράστια καριέρα. Η συγκεκριμένη φωτογράφηση έγινε με την επιστροφή της στην Ελλάδα. Δεν ήταν ποτέ σνομπ με τα ελληνικά περιοδικά και τους ανθρώπους που την είχαν αναδείξει. Πάντα έβρισκε χρόνο, ακόμη και όταν είχε μπει εξώφυλλο ως η μοναδική Ελληνίδα στην ιταλική Vogue, ακόμη και όταν είχε μπει στο Guinness κάνοντας το μεγαλύτερο συμβόλαιο με την Shiseido”.

 


Αρχές 90s: Amber Smith
“Αυτή ήταν μια φωτογράφηση με τον Costas Coutayar.
Είχα κάνει την Amber σε στυλ forties pin-up. Αλλά αυτή η γυναίκα ήταν πιο ωραία γυμνή, παρά ντυμένη. Οπότε, είχα ένα ταγέρ Thierry Mugler και σε αυτή τη λήψη τελικά φόρεσε μόνο το σακάκι, χωρίς τη φούστα”.

 


Μέσα 90s: Στους New York Times!
“Ο Bill Cunningham φωτογράφιζε τους πάντες στα shows,
όπως ακόμη το κάνει, και εδώ είχε κάνει ένα αφιέρωμα στα chalkstripe κοστούμια. Το δικό μου ήταν του Ralph Lauren και με είχε φωτογραφήσει την ώρα που έβγαινα από το show του σχεδιαστή στη Νέα Υόρκη”.

 


Μέσα 90s: Christian Lacroix Couture
“H φωτογράφηση αυτή έγινε σε ένα θέατρο στο Παρίσι και μακιγιάζ-μαλλιά έκανε η Apollonia B. Έχουμε κάνει αμέτρητες φωτογραφήσεις μαζί, υπήρχαν περίοδοι όπου σκοτωνόμασταν μεταξύ μας στη δουλειά αλλά έχουμε τρελό έρωτα. Την αγαπώ. Είναι μια συνεχής, ατελείωτη έμπνευση για μένα και τώρα μας εμπνέει με τις υπέροχες στέκες που κάνει – τα δημιουργικά πνεύματα δεν αναπαύονται ποτέ!”

 


Μέσα 90s: Backstage με τη Βάνα Μπάρμπα
“Το κορίτσι που εκπροσωπεί τον ελληνικό νεορεαλισμό – η δική μας Monica Belucci. Η Βάνα είχε μόλις γυρίσει το Medioterraneo, ήταν πανέμορφη και είχαμε κάνει αυτή τη φωτογράφηση στα Νταμάρια. Είχαμε στήσει ένα ολόκληρο κινηματογραφικό σκηνικό. Αγαπούσα πολύ αυτή τη δουλειά – σκεφτόμουν κάτι και απλώς γινόταν. Φαντάσου ότι έχω κάνει φωτογράφηση-επίδειξη μόδας με κοινό το οποίο είχα ντύσει εγώ. Ήταν εύκολα αυτά, αν αγαπάς τη δουλειά σου – υπήρχε και η δυνατότητα, δίνονταν χρήματα για παραγωγές”.


Μέσα 90s: Φωτογράφηση στην Κούβα
“Η Κούβα είναι ένα από τα ταξίδια που δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ. Ήταν μαγευτικά να κατεβαίνεις με το ηλιοβασίλεμα στην promenade και να βλέπεις όλα τα ζευγάρια, τους ανθρώπους αυτούς που δεν είχαν τίποτα δικό τους, αλλά ήταν γεμάτοι ξενοιασιά και ευτυχία. Τραγουδούσαν, χόρευαν, κοιτούσαν το ηλιοβασίλεμα και η ζωή ήταν υπέροχη. Βέβαια, ακόμη και η πιο σοφιστικέ συζήτηση μαζί τους κατέληγε στη φράση “έχεις ένα δολάριο”; Ένα μόλις δολάριο ήταν πολύ σημαντικό γι” αυτούς, τους εξασφάλιζε πράγματα. Τα σανδάλια που φοράω είναι δώρο του Λάκη Γαβαλά, από τα πρώτα που είχε κάνει εκείνος, προ .LAK”.
 

Μέσα 90s: The funeral shoot
“Αυτή η φωτογράφηση για το Votre Beaute ήταν μια μέρα που, εκτός των άλλων, γελάσαμε πολύ. Σκεφτήκαμε το concept γιατί θέλαμε να φωτογραφήσουμε μαύρα ρούχα. Φώναξα πολλές φίλες μου (Σμαράγδα Μέρλου, Ελκένη Ψυχούλη), έκανε τρομερό κρύο, το μοντέλο ήταν η Νίκη Κάρτσωνα και η φωτογράφηση έγινε στο Πεντελικόν και στο νεκροταφείο της Κηφισιάς. Στο Πεντελικό μάλιστα έγινε κι ένα σκάνδαλο, γιατί όταν είδαν τη νεκροφόρα να μπαίνει μέσα στο ξενοδοχείο έγινε έξαλλη η ιδιοκτήτρια! Αξέχαστη μέρα. Φωτογράφος η Μάρα Δεσύπρη – μόνο η Μάρα θα μπορούσε να το κάνει αυτό”.

Όλη η συνέχεια εδώ - ohsochic.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ