Ποιες χώρες θα επηρεαστούν λιγότερο και ποιες περισσότερο από την κλιματική αλλαγή; Τι ισχύει στην περίπτωση της Ελλάδας;

Νέους, ενημερωμένους χάρτες που απεικονίζουν ποιες χώρες θα επηρεαστούν περισσότερο ή λιγότερο από την κλιματική αλλαγή εκπόνησαν οι ειδικοί που ασχολούνται με το φλέγον αυτό ζήτημα.

Αυτοί οι χάρτες αποκαλύπτουν, επίσης, το πόσο καλά είναι προετοιμασμένη κάθε μία από τις 192 χώρες που βαθμολογήθηκαν για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Στους χάρτες που βλέπετε, οι 192 χώρες ταξινομούνται με βάση το πόσο ευάλωτες αλλά και το πόσο έτοιμες είναι να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Τα αποτελέσματα κατέδειξαν ότι οι σκανδιναβικές χώρες και η Μεγάλη Βρετανία είναι πιο πιθανό να «επιβιώσουν» περισσότερο από κάθε άλλη, σε αντίθεση με τις υποσαχάριες χώρες στην Αφρική.

Οι χάρτες δημιουργήθηκαν από την εταιρεία Eco Experts, που χρησιμοποιεί πληροφορίες από το Πανεπιστήμιο του Notre Dame στην Ιντιάνα των ΗΠΑ, γνωστοί και ως ND-Gain Index. Παράγοντες όπως η τοποθεσία κάθε χώρας, ο σχηματισμός του εδάφους της, η μόλυνση και οι εθνικοί πόροι της συνεκτιμώνται για να υπολογιστεί ποιες χώρες θα επηρεαστούν πιο πολύ από την κλιματική αλλαγή.

Ετσι, περιοχές όπως Αφρική, η Κεντρική Αμερική και η Ινδία απειλούνται περισσότερο από μια εθνική καταστροφή, ενώ ταυτόχρονα δεν είναι κατάλληλα εξοπλισμένες για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο.

Στους χάρτες που ακολουθούν, οι χώρες με κόκκινο χρώμα απειλούνται περισσότερο, ενώ αυτές με πράσινο είναι λιγότερο πιθανό να επηρεαστούν δραματικά από την κλιματική αλλαγή. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 41η θέση ανάμεσα στις 192 χώρες,κάτι που σημαίνει ότι είναι σε σχετικά καλή κατάσταση όσον αφορά την «επιβίωσή» της στο μέλλον...

Η συγκεκριμένη κατάταξη εκδίδεται κάθε χρόνο από το 1995 και εφεξής -και κάθε χρονιά μέχρι τώρα στην πρώτη θέση βρίσκεται η Νορβηγία. Περισσότερες λεπτομέρειες για κάθε χώρα δίδονται στο σάιτ index.gain.org.   

Οι χώρες που θα επηρεαστούν λιγότερο (μαζί με τη βαθμολογία τους)

1. Νορβηγία 82,7
2. Νέα Ζηλανδία 82,2
3. Σουηδία 81,6
4. Φινλανδία 81,5
5. Δανία 81,4
6. Αυστραλία 80,1
7. Μεγάλη Βρετανία 80,0
8. ΗΠΑ 78,9
9. Γερμανία 78,8
-. Ισλανδία 78,8
41. Ελλάδα 64,6

Οι χώρες που θα επηρεαστούν περισσότερο (μαζί με τη βαθμολογία τους)

1. Τσαντ 31,62
2. Ερυθραία 33,8
-. Μπουρουντί 33,8
4. Κογκό 34,0
-. Κεντροαφρικανική Δημοκρατία 34,0
6. Σουδάν 35,57
7. Νιγηρία 35,6
-. Αϊτή 35,6
-. Αφγανιστάν 35,6
10. Γουινέα-Μπισάου 37,3

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν θα επηρεαστούν δραματικά από την κλιματική αλλαγή. Οσον αφορά στη Βαλκανική χερσόνησο, η Ελλάδα βρίσκεται στην καλύτερη θέση από όλες τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες, με σκορ 64,6. Στη δεύτερη θέση πίσω της βρίσκεται η Βουλγαρία με 64,3 και αοκολουθεί η Ρουμανία με 59,4. Η Τουρκία βρίσκεται δέκα θέσεις κάτω από τη χώρα μας, στην 51η θέση, με βαθμολογία 61,8. 

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ