Αθωώθηκαν τελικά οι δημοσιογράφοι της «Εφημερίδας των Συντακτών» για το βίντεο με τον Η. Κασιδιάρη

Την αθώωση του διευθυντή της «Εφημερίδας των Συντακτών», Νικόλα Βουλέλη και του συντάκτη Δ. Ψαρρά αποφάσισε τελικά το Β' Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, παρά την αντίθετη πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, που είχε ζητήσει να κηρυχθούν ένοχοι οι δύο δημοσιογράφοι για τα αδικήματα της εξύβρισης και της παραβίασης προσωπικών δεδομένων.

Σύμφωνα με την απόφαση, το βίντεο -στο οποίο αναφερόταν το δημοσίευμα και το οποίο είχε ως «πρωταγωνιστή» τον Ηλία Κασιδιάρη- δεν πληροί τις προϋποθέσεις, για να χαρακτηριστεί αρχείο. Έτσι, οι κατηγορούμενοι θα πρέπει να απαλλαχθούν από την κατηγορία της παραβίασης προσωπικών δεδομένων.

Αναφορικά με την πράξη της εξύβρισης, το δικαστήριο έκρινε ότι με το επίμαχο ρεπορτάζ ασκήθηκε αυστηρή κριτική σε πρόσωπο για το δημόσιο βίο του και δη σε βουλευτή. 

Κατά το δικαστήριο, οι δημοσιογράφοι δεν είχαν σκοπό να εξυβρίσουν τον προφυλακισμένο βουλευτή, αλλά να ενημερώσουν τη κοινή γνώμη.

Ειδικότερα, η υπόθεση αφορά στη δημοσιοποίηση ενός βίντεο, το Δεκέμβριο του 2013, στο οποίο εμφανίζεται ο προφυλακισμένος βουλευτής της ΧΑ «να υποδύεται τον αρχιφύλακα και να επιβλέπει το ξυλοκόπημα ενός κρατούμενου από δύο υποτιθέμενους αστυνομικούς», οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι τα δυο αδέλφια του, ενώ συμμετέχει κι ένας φίλος του.

Με αφορμή το δημοσίευμα αυτό, ο Ηλίας Κασιδιάρης κατέθεσε μήνυση σε βάρος των δύο δημοσιογράφων και σήμερα μετήχθη από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου κρατείται για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, προκειμένου να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας.

Νωρίτερα, πάντως, ο εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει να κηρυχθούν ένοχοι οι δημοσιογράφοι για τα αδικήματα της εξύβρισης και παραβίασης προσωπικών δεδομένων του προφυλακισμένου βουλευτή.

Στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας ανέφερε πως είναι σεβαστό και κατοχυρωμένο το δικαίωμα της ελευθερίας του Τύπου, αλλά ο δημοσιογράφος δεν πρέπει να προσβάλει την τιμή και την υπόληψη.

Προηγουμένως, στην απολογία του ο κατηγορούμενος δημοσιογράφος Δημ. Ψαρράς ανέφερε πως δεν έχει αποδώσει υβριστικούς σχολιασμούς στο πρόσωπο του Ηλία Κασιδιάρη και ότι δεν έχει υπερβεί το δημοσιογραφικό μέτρο.

Από την πλευρά του, ο Ν. Βουλέλης τόνισε πως «τα κείμενα του κ. Ψαρρά είναι εμπεριστατωμένα και ότι ο μηνυτής δεν θίγεται από το κείμενο του δημοσιογράφου, αλλά από αυτά που κάνει στο βίντεο». 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ