Έτσι θα αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν ο ΣΥΡΙΖΑ - Γ. Χαρδούβελης: «Τσίπρα κάνεις λάθος, θα χρεοκοπήσεις τη χώρα από τον Μάρτη»

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Τσίπρας στη Real News ανέφερε ότι «θα παραμείνουμε στο ευρώ και θα πρωτοστατήσουμε στον αγώνα ενάντια στη λιτότητα», ενώ συμπληρώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει ως κυβέρνηση να πληρώσει κανονικά τα ομόλογα που λήγουν τον Μάρτιο.

Αμεση ήταν η αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης με τον Δημήτρη Σταμάτη να δηλώνει πως ο κ. Τσίπρας λέει ότι όσο θα διαρκούν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, θα καλύπτει τις υποχρεώσεις των δανείων με έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου τα οποία «προφανώς θα κληθούν να απορροφήσουν είτε οι τράπεζες, είτε οι πολίτες που έχουν καταθέσεις στις τράπεζες». Θα πάρει, δηλαδή, χρήματα των καταθετών για να πληρώσει το ομόλογο που λήγει.

Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως αυτό σημαίνει πως αν οι τράπεζες δεν μπορούν να τα απορροφήσουν - λόγω των ορίων που έχει θέσει η ΕΚΤ - και οι καταθέτες αρνηθούν οικειοθελώς, τότε για να αποφύγει τη χρεοκοπία δεν του μένει άλλος δρόμος από το να κάνει υποχρεωτική «αγορά» αυτών των γραμματίων από τους καταθέτες.

«Επειδή οι δανειστές προφανώς δεν πρόκειται να χορέψουν στα 'νταούλια που θα βαράει' ο ΣΥΡΙΖΑ, οι επιλογές του κ. Τσίπρα είναι είτε χρεοκοπία, είτε υποχρεωτικό 'χέρι' στις καταθέσεις των πολιτών. Αυτό τον εφιάλτη υπόσχεται ο κ. Τσίπρας στον ελληνικό λαό», επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας.

Χαρδούβελης: «Τσίπρα κάνεις λάθος»

Με απόλυτο τρόπο το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθάρισε σήμερα στον Αλέξη Τσίπρα ότι κάνει λάθος όταν δηλώνει ότι θα μπορέσει να πληρώσει τα ομόλογα που λήγουν τον Μάρτιο, εκδίδοντας έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου, και άρα να αποτρέψει τη χρεοκοπία της χώρας.
Τονίζει πρώτον, ότι το κράτος έχει ήδη εκδώσει έντοκα ύψους 15 δισ ευρώ, όπως προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές. Συνεπώς, δεν μπορεί να εκδώσει άλλα, χωρίς συνεννόηση μαζί τους. Και δεύτερον, ότι στις σημερινές συνθήκες δεν αγοράζει κανείς ξένος επενδυτής ελληνικά έντοκα γραμμάτια. Μόνον οι ελληνικές τράπεζες το κάνουν. Όμως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ξεκαθαρίσει ότι θα διακόψει τη ρευστότητα από την 1η Μαρτίου, αν η Ελλάδα δε βρίσκεται σε πρόγραμμα.
Με δεδομένο ότι το πρόγραμμα λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει κάνει αίτηση για παράταση του υπάρχοντος μνημονίου και να προσπαθήσει να κλείσει το ταχύτερο δυνατό την αξιολόγηση.
Με δυο λόγια, το υπουργείο Οικονομικών μεταφέρει την εικόνα ότι αν δε γίνουν αυτά τα βήματα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ αγνοήσει τη διαδικασία της τρόικας, είναι σφόδρα πιθανό η Ελλάδα να χρεοκοπήσει τον Μάρτιο διότι δε θα βρει τρόπο να πληρώσει τα ομόλογα που λήγουν…

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Tο γεγονός ότι η ανακοίνωση εκδόθηκε από το Υπουργείο συνιστά πολιτική απρέπεια. Το Υπουργείο δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει  στις εκλογές. Ποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες δέχθηκαν εντολές, και από ποιον, για να συντάξουν τη σχετική ανακοίνωση; Θα εκδοθεί και ανακοίνωση που απαντά και σχολιάζει τις δηλώσεις Προέδρων άλλων κομμάτων και συγκεκριμένα του κ. Σαμαρά; Προφανώς όχι γιατί το Υπουργείο Οικονομικών λειτουργεί ως παράρτημα του Γραφείου του κ. Σαμαρά.

Φαίνεται ότι οι συντάκτες της ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών είναι οι ίδιοι που συνέταξαν και το e-mail Χαρδούβελη. Για αυτό και δεν μπορούν να αντιληφθούν τη δυναμική της πραγματικής διαπραγμάτευσης μέσα από την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει τις δανειακές ανάγκες της χώρας.

Κακώς το Υπ. Οικονομικών επαναφέρει το θέμα της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών. Μόλις χθες η Τράπεζα της Ελλάδας διαβεβαίωσε επίσημα ότι «η κατάσταση βρίσκεται υπό απόλυτο έλεγχο». Επιπλέον, ο κ. Ντράγκι είναι υπεύθυνος για τις μεγάλες συστημικές τράπεζες. Θα ήταν παράλογο και θα αποτελούσε μεγάλο πλήγμα στην Τραπεζική Ένωση στα πρώτα της βήματα, να δημιουργήσει προβλήματα σε τράπεζες που εποπτεύει.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ