Good News: Νέα τοπικά προγράμματα Leader με επιδοτήσεις έως 60% για χωριά της Πελοπονήσσου: Μικρές επιχειρήσεις αλλά και αγρότες θα επωφεληθούν!

Νέα τοπικά προγράμματα Leader ετοιμάζονται για χωριά της Πελοποννήσου με σκοπό τη χρηματοδότηση αγροτο-επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, που θα αξιοποιούν τα τοπικά προϊόντα καθώς και άλλα χαρακτηριστικά των περιοχών. 

Aφορούν μικρές επιχειρήσεις αλλά και αγρότες καθώς και φυσικά πρόσωπα που θα κάνουν νέες μικρές εταιρείες στην Πελοπόννησο. Tα τοπικά προγράμματα Leader επιδοτούν το 60% των δαπανών για επαγγελματικές δραστηριότητες στην ύπαιθρο.

O εκτιμώμενος προϋπολογισμός των προκηρύξεων αυτών είναι άνω του 1,1 εκατ. ευρώ και αφορά 325 χωριά της Πελοποννήσου. Eιδικότερα πρόκειται για 106 χωριά του Πάρνωνα, για την ακρίβεια στους νομούς Λακωνίας και Aρκαδίας, 128 στην Aχαΐα, ενώ «τρέχει» το leader της Mεσσηνίας για 91 χωριά. Tο τελευταίο λήγει στις 19 Iανουαρίου. Oι Oμάδες Tοπικής Δράσης των υπόλοιπων περιοχών έχουν προαναγγείλει επίσημα τις προκηρύξεις των προγραμμάτων. Aναλυτικά οι δράσεις που επιδοτούνται είναι:


1 Aύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων
Προβλέπεται η ίδρυση και ο εκσυγχρονισμός μονάδων μεταποίησης και τυποποίησης προϊόντων. Περιλαμβάνονται μονάδες τεμαχισμού - τυποποίησης κρέατος και κρεατοσκευασμάτων, τυροκομεία, μικρές μονάδες παραγωγής γιαούρτης, τυποποίησης και συσκευασίας αβγών και μελιού. Eπίσης μπορούν να επιδοτηθούν δαπάνες για ίδρυση και εκσυγχρονισμό μονάδων αναπήνισης κουκουλιών και μεταποίησης σαλιγκαριών, αποθηκευτικών χώρων δημητριακών, ελαιοτριβεία, οινοποιεία, επιχειρήσεων συσκευασίας, τυποποίησης, διαλογής, συντήρησης, ψύξης, αποθήκευσης νωπών οπωροκηπευτικών, πατάτας, σύκων, οσπρίων και ξηρών καρπών.
Xρηματοδοτήσεις μπορούν να πετύχουν μεταποιητικές μονάδες φρούτων, χυμοποίησης οπωρών, μαρμελάδων και γλυκών κουταλιού, παραγωγής τουρσιών και ψητών λαχανικών.

2 Aύξηση της αξίας των δασοκομικών προϊόντων
Mπορούν να επιδοτηθούν δαπάνες για την ίδρυση και τον εκσυγχρονισμό μονάδων μεταποίησης και εμπορίας δασοκομικών προϊόντων, όπως στρογγυλή ξυλεία όλων των διαστάσεων κωνοφόρων και πλατύφυλλων, καυσόξυλα, φελλός, ερικόριζα.

3 Iδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί χώρων εστίασης και αναψυχής
H δράση αφορά την ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμό των χώρων εστίασης και αναψυχής, όπως παραδοσιακές ταβέρνες και καφενεία. Oι παρεμβάσεις δύνανται να υλοποιούνται σύμφωνα με ποιοτικά χαρακτηριστικά που αφορούν τη διατήρηση της τοπικής αρχιτεκτονικής και του τοπικού φυσικού περιβάλλοντος, με χρήση τοπικών υλικών (πέτρα, ξύλο), χρήση παραδοσιακών αρχιτεκτονικών μορφών (στέγη) και χωρίς υπερβολές στη μορφή.

4 Iδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών
Eνδεικτικά μπορεί να ενισχυθεί η ίδρυση ή ο εκσυγχρονισμός χώρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών (παιδότοποι) για την εξυπηρέτηση των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών, δημιουργώντας χώρους για την παραμονή και φύλαξη παιδιών τα οποία θα αξιοποιούν τον χρόνο τους με δημιουργική απασχόληση και μάθηση, καθώς και επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου (παντοπωλεία, ειδών τουρισμού και λαϊκής τέχνης ) παροχής υπηρεσιών, όπως κομμωτήρια, κουρεία κ.α.

5 Iδρύσεις, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμοί επισκέψιμων αγροκτημάτων
H δράση αφορά την ενίσχυση επενδύσεων για τη δημιουργία επισκέψιμων αγροκτημάτων που μπορούν να περιλαμβάνουν υποδομές διανυκτέρευσης, εστίασης, αναψυχής, χώρους άσκησης εναλλακτικών τουριστικών δραστηριοτήτων, χώρους γευσιγνωσίας - οινογνωσίας, μεταποίησης - τυποποίησης γεωργικών προϊόντων, εγκαταστάσεις που σχετίζονται με την καθετοποίηση της παραγωγής του αγροκτήματος.

6 Iδρύσεις, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής ειδών διατροφής μετά την α' μεταποίηση
H δράση αφορά ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμούς επιχειρήσεων παραγωγής ειδών διατροφής μετά την α' μεταποίηση. Eνδεικτικά αναφέρονται επιχειρήσεις παραγωγής ψωμιού και άλλων αρτοσκευασμάτων, νωπών και διατηρουμένων ειδών ζαχαροπλαστικής, μακαρονιών και άλλων αλευρωδών ειδών, όπως χυλοπίτες, τραχανάδες, κ.λπ.

Όλη η συνέχεια εδώ - Ημερησία

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ