Δημήτρης Κούρκουλας : " Ένας από τους δύο δολοφόνους των δημοσιογράφων είχε εκπαιδευτεί στην Υεμένη- Κράτη ολόκληρα ζουν εκτός διεθνούς νομιμότητας"

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη του Δ. Κούρκουλα που έδωσε στο  ΣΚΑΙ 100,3 την Παρασκευή

Αθήνα, 11 Ιανουαρίου 2015

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ καλό σας απόγευμα, με μια ανακούφιση ενδεχομένως να σας καλωσορίζουμε γιατί μέχρι πριν από λίγο είχαμε ένταση και εμείς και πολύ μεγάλη αγωνία. Γεια σας.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Βεβαίως αυτά που βλέπουμε είναι πρωτοφανή μεν, αλλά φοβάμαι ότι δεν θα είναι τα τελευταία που θα ζήσουμε. Η εκτίμησή μου είναι ότι δυστυχώς αυτό το φαινόμενο δεν θα εξαλειφθεί γρήγορα γι αυτό χρειάζεται και ψυχραιμία και εγρήγορση, αλλά χρειάζεται και μια ολοκληρωμένη στρατηγική από  πλευράς Ευρώπης και από πλευράς πολιτισμένου κόσμου. Όσο μπορώ να κρίνω έχοντας ζήσει αρκετά χρόνια και σε χώρες μουσουλμανικές, πιστεύω ότι θα είναι κάτι που θα μας απασχολήσει δυστυχώς στο μέλλον. Αυτό που πρέπει να  διαφυλάξουμε είναι οι αρχές μας και η δημοκρατία μας αλλά βεβαίως να δείξουμε και τη πυγμή που μπορεί να έχει η δημοκρατία όταν κινδυνεύει. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πέρα από την απειλή προς τις ανθρώπινες ζωές, ένα κομμάτι σαφώς ισχυρό το οποίο όπως είπατε και εσείς, θα μας απασχολήσει στο μέλλον. Μια άλλη απειλή, πολιτική αν θέλετε, ιδεολογική αν θέλετε, διακρίνεται πάνω από την Ευρώπη; 
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Βεβαίως. Η απειλή προς τις ανθρώπινες ζωές είναι θεμελιώδης γιατί για μας η ανθρώπινη ζωή είναι η υπέρτατη αξία, αλλά όλο αυτό το φαινόμενο στοχεύει στο να αλλάξει το τρόπο ζωής μας. Στοχεύει στο να μας επιβάλει μια άλλη αρχή αξιών η οποία είναι εντελώς ασυμβίβαστη με αυτά που από αιώνες είναι οι αξίες του Δυτικού πολιτισμού όπως αυτή της Δημοκρατίας, των ατομικών ελευθεριών, της ανοχής, της διαφορετικής γνώμης, της διαφορετικής θρησκείας. Δυστυχώς αυτό το φαινόμενο έχει εξαπλωθεί, έχει απόκτήσει και εδαφική παρουσία σήμερα στην Συρία και  σε μέρος του Ιράκ. Πιστεύω ότι από δω και πέρα κανείς δε δικαιούται να δηλώνει ότι δεν ήξερε. Πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση και στο τομέα της εξωτερικής πολιτικής να θέσει σαν απαραίτητο  πρόκριμα  οποιωνδήποτε φιλικών στενών σχέσεων με τέτοιες χώρες, την απόλυτη καταδίκη και τη μη παροχή οποιασδήποτε ιδεολογικής ή άλλης βοήθειας σε αυτά τα κινήματα. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: θα μπορούσε τώρα σε αυτό το σημείο κάποιος κύριε Υπουργέ να πει «καλά έπρεπε να έχουμε αυτό το θανατικό για να συνειδητοποιήσουμε στην Ευρώπη ότι είναι της Ευρώπης συνολικά το θέμα και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί»;
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Νομίζω ότι πολλοί το έχουν συνειδητοποιήσει εδώ και καιρό. Εμείς πάντως το έχουμε συνειδητοποιήσει εδώ και καιρό και γι αυτό εργαζόμαστε στα πλαίσια της κοινής Ευρωπαϊκής πολιτικής, σε συνεργασία και με άλλες χώρες που αισθάνονται το ίδιο και πιστεύουν το ίδιο. Δεν μπορώ να πω ότι φταίει η Ευρώπη αλλά νομίζω ότι η Ευρώπη πρέπει αυτή τη φορά να δράσει πολύ πιο απότελεσματικά. Δεν σημαίνει αυτό ότι δεν θα έχουμε στο προσεχές μέλλον τα ίδια. Δυστυχώς ο κίνδυνος ελλοχεύει όχι μόνο εκτός Ευρώπης αλλά και μέσα στις ίδιες τις Ευρωπαϊκές κοινωνίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είμαι σίγουρη κύριε Υπουργέ ότι έχουμε συνειδητοποιήσει και στην Ελλάδα ότι είναι Ευρωπαϊκό ή τουλάχιστον αν το έχουμε συνειδητοποιήσει δεν κάναμε τις κινήσεις αυτές ώστε να το εκμεταλλευτούμε και να πάμε προς την επίλυση του. Θυμάμαι τις στρατιές ή μάλλον τα καράβια, τις βάρκες με τους μετανάστες που ερχόντουσαν και δεν κάναμε τίποτα. Δεν θέλω να τα συνδέσω είναι διαφορετικά πράγματα αλλά είναι ένα θέμα της Ευρώπης και παρόλα αυτά εμείς που είμαστε, μια που το αναφέρατε και σεις νωρίτερα, ο πρώτος σταθμός, δεν κάναμε κάτι.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Οπωσδήποτε όπως λέτε σωστά είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντελώς διαφορετικά και να μη γίνεται χρήση τους τώρα τη προεκλογική περίοδο. Εκμετάλλευσή τους. 
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Ναι, το θέμα της μετανάστευσης είναι πολύ σημαντικό αλλά επί ουδενί λόγο δε πρέπει να συνδέεται το ένα με το άλλο, όπως δεν πρέπει να συνδέεται το Ισλάμ ως θρησκεία με την τρομοκρατία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ή ότι είναι μια θρησκεία μίσους μόνο, δολοφόνων μόνο, τα μέλη της...
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Καθόλου, νομίζω πως θα ήταν εντελώς λανθασμένη και αντιπαραγωγική προσέγγιση, αλλά είναι ένα ρεύμα το οποίο δυστυχώς έχει εξαπλωθεί σε πάρα πολλές χώρες. Δεν είναι τυχαίο ότι ένας από τους δυο δολοφόνους των δημοσιογράφων είχε εκπαιδευτεί στην Υεμένη. Υπάρχουν κράτη ολόκληρα σήμερα τα οποία ζουν εκτός διεθνούς νομιμότητας. Κράτη τα οποία έχουν γίνει εστία, αν θέλετε, εξοπλισμού και οικονομικής βοήθειας. Πρέπει να ληφθούν και πιο αυστηρά μέτρα για να σταματήσει η οικονομική βοήθεια προς τους τρομοκράτες, στους οποίους πολλές φορές εμπλέκονται και κράτη. Αλλά επί ουδενί λόγο δεν πρέπει να συνδέσουμε τη μετανάστευση με αυτό το φαινόμενο. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, πρόκειται πολλές φορές για θύματα των ίδιων αυτών εγκληματικών οργανώσεων. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μου επιτρέψετέ να σας πω ότι είναι τα θύματα. Το πως ζούνε στις χώρες που ζούνε, τι επιθέσεις δέχονται, μέσα στην αγωνία και στο θάνατο είναι. 
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Ακριβώς. Εν πάση περιπτώσει, το ζήτημα είναι ότι η αστάθεια, εάν δεν ενταθεί, τουλάχιστον θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια. Άρα εμείς πρέπει να οπλιστούμε και να μην λέμε ότι υπάρχει μόνο η Ελλάδα μόνο η Ευρώπη και γενικότερα να θυμόμαστε πως  η Ελλάδα βρίσκεται στη πρώτη γραμμή, πολύ κοντά γεωγραφικά. Μην ξεχνάμε ότι η Βαγδάτη απέχει από την Αθήνα λιγότερο απ’ ότι οι Βρυξέλλες. Νομίζω ότι, τουλάχιστον σε κρατικό επίπεδο, στο πολιτικό επίπεδο αυτό έχει συνειδητοποιηθεί. Βεβαίως εκφράζουμε τη πλήρη συμπαράστασή μας στο φίλο Γαλλικό λαό και στη Γαλλική κυβέρνηση διότι μας ενώνουν κοινές αξίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ σας ευχαριστώ πολύ. 
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Εγώ σας ευχαριστώ.  

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ