Μade In Greece o Βάιος και τα παραμύθια του ηλεκτρονικής εποχής για μικρά και μεγάλα παιδιά - Μια φορά και έναν καιρό...

Γεννήθηκε στην Καρδίτσα.

 Σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της  Κρήτης. Του αρέσει να γράφει παραμύθια για να υπενθυμίζει σε όλους πόσο  λατρεύει να μην μεγαλώνει, μένοντας πάντα παιδί. Με τον Βάιο Ντάφο συναντηθήκαμε στην Πλάκα και συζητήσαμε για τα παραμύθια σε μια ηλεκτρονική εποχή,  την αγάπη, τον έρωτα και για το δικό του παραμύθι, «Το Μεγάλο Εμείς». Το περιγράφει ο ίδιος καλύτερα στις σελίδες του  «Μια φορά και ένα καιρό , λοιπόν, εκεί που τριγυρνούσε στην παραλία της Φθαρμένης Αρβύλας και μελαγχολούσε κοντά στα βράχια, σε μια λακουβίτσα γεμάτη νερό, συνάντησε ένα μικρό καβουράκι, τον Κωνσταντίνο Δαγκωνιάρη. Πέρασαν παρέα την ώρα τους, πετώντας πέτρες στην θάλασσα, και στη συνέχεια το καβουράκι του διηγήθηκε την περιπέτεια που έζησε, τη σημασία του Μεγάλου Εμείς».

Σε μια ηλεκτρονική εποχή, τι θέση έχουν τα παραμύθια;
Οφείλουν  να έχουν θέση  πρωταγωνιστή και να σου πω κάτι, σε αυτή την ηλεκτρονική εποχή που περιγράφεις είναι πιο εύκολο να αναδειχθεί ένα παραμύθι. Μπορεί να προβληθεί πιο πολύ αλλά το ζήτημα είναι να θέλεις να διαβάσεις, να έχεις την διάθεση, αν δεν θέλεις, δεν θα τα επιζητήσεις και ποτέ.

Ποιοι πιστεύεις ότι τα έχουν περισσότερο ανάγκη σήμερα, οι μικροί ή οι μεγάλοι;
Οι μικροί για να μάθουν να ονειρεύονται και οι μεγάλοι για να μην ξεχνούν να ονειρεύονται.

Οι νέοι σήμερα προσπαθούν να κάνουν πράξη τις επιλογές τους ή αρέσκονται στους μεγάλους συμβιβασμούς;
Είναι λίγο δίκοπο μαχαίρι αυτό, ξέρω ανθρώπους που δεν μπορούν να επιτύχουν σε αυτό που θέλουν αλλά για αντικειμενικούς λόγους, γνωρίζω άλλους που δεν προσπαθούν πολύ αλλά έχουν τύχη και τα καταφέρνουν και ανθρώπους που δεν τους ενδιαφέρει καν να προσπαθήσουν. Οφείλουν όλοι να προσπαθούν και αυτό δεν το διαπραγματεύομαι καθόλου.

Γιατί κάποιος σήμερα να αγοράσει ένα παραμύθι;
Για να βοηθήσει μια προσπάθεια ενός νέου ανθρώπου, για να δει τι ωραία που γράφουν οι σύγχρονοι παραμυθάδες και κυρίως γιατί υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να πετύχουν  τα όνειρα τους αλλά βασίζονται στις επιλογές των άλλων. Δίνεις μια ευκαιρία στην προσπάθεια του απέναντι σου, είναι ίσως μια κίνηση καλοσύνης.

Το προηγούμενο βιβλίο σου λέγεται «ένα συρτάρι παραμύθια», τι σηματοδοτεί το συρτάρι, τις πιο κρυφές μας σκέψεις;
Ακριβώς. Στο συρτάρι κρύβουμε τα πιο σημαντικά μας πράγματα, τα πιο ευάλωτα στοιχεία και εκεί σίγουρα όταν ανατρέχεις βρίσκεις πάντα κάτι. Υποσυνείδητα βέβαια πάντα  τα κουβαλάς μαζί σου, τα συναισθήματα, τους φόβους ή τις αλήθειες.

Κάτι που σου προκαλεί φόβο;
Νομίζω φοβάμαι πολύ όταν δεν συναντώ αγάπη ή καλοσύνη, είναι συναισθήματα που είναι ζωτικά για μένα και τα έχω πολύ ανάγκη. Με φοβίζουν οι άνθρωποι που δεν αγαπούν.

Γιατί το παραμύθι σου τιτλοφορείται «Το Μεγάλο Εμείς»;
‘Το Μεγάλο Εμείς’ είναι η αλληλεγγύη, όσοι σε ενθαρρύνουν και σε στηρίζουν, η αγκαλιά που μέσα σε αυτήν λειτουργείς και δημιουργείς,  είναι η ΑΓΑΠΗ και τι μπορεί να κάνει. Μπορεί να πετύχει πολλά το Μεγάλο Εμείς, κοινωνικά και προσωπικά. Πιστεύω ότι παρόλο που βλέπω μια μάχη μεταξύ του Εγώ και του Εμείς και  μέχρι τώρα νικά το Εγώ, στο τέλος το Εμείς θα πάρει την ρεβάνς. Όπως έχει πει και ο G. Chesterton   «Τα παραμύθια δεν σου λένε ότι υπάρχουν δράκοι, αλλά ότι μπορεί να νικηθούν».

Γράφουμε αυτά που νιώθουμε;
Ναι, το γράψιμο είναι η ζωή μου. Το γράψιμο είναι η αλήθεια μου και το καταλαβαίνει αυτό ο αναγνώστης. Αν δεν περιέχει  συναισθήματα δεν θα βγει καλό το αποτέλεσμα, είναι παράλληλες οι πορείες σε αυτά τα δύο, τις  αλήθειες και το γράψιμο.

Τι είναι η ζωή και πότε μετεξελίσσεται σε ένα ωραίο παραμύθι;
Η ζωή είναι όλα, οι στιγμές μας. Το θέμα είναι ότι από εμάς εξαρτάται να ελαφρύνουμε την ζωή μας από αυτά που μας στενοχωρούν, να πετάξουμε ότι μας βαραίνει και να βάλουμε μαγεία στην καθημερινότητα μας. Να εκτιμούμε τα απλά, τον όμορφο καφέ, τους φίλους μας, τον έρωτα μας και μετά, ναι θα ζούμε μέσα σε ένα παραμύθι.

Τι είναι ο έρωτας;
Τα πάντα. Όταν είμαι ερωτευμένος αισθάνομαι  παντοδύναμος και μπορώ να αντιμετωπίσω το οτιδήποτε. Ερωτευμένος νιώθω  όταν ένας άνθρωπος σου βγάζει τον καλύτερο σου εαυτό, τον σκέφτεσαι συνέχεια, όταν σε κάνει να γράψεις κάτι για αυτόν. Άφησα την Καρδίτσα και ήρθα στην Αθήνα για τον μεγάλο μου έρωτα, που είναι και η αιτία για το τρίτο παραμύθι που έχω γράψει. Κάποια πράγματα στην ζωή μας είναι κολώνες. Παιδιά ερωτευτείτε, κάνει καλό.

Η αληθινή αγάπη πότε επιτυγχάνεται;
Είναι το επόμενο στάδιο του έρωτα. Είναι ήσυχη, όχι θορυβώδης, είναι σαν ένα βαθύ ποτάμι, το ακούς, έχει μεγάλη δυναμική και σε οδηγεί ήρεμα στην θάλασσα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο grekamag.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ