Μύρτιλα, σολωμός, ντομάτα - Αυτές είναι οι 5 τροφές κατά των ρυτίδων!

Δεν είναι μόνο ο ήλιος και το τσιγάρο που βλάπτουν σημαντικά την υγεία του δέρματος και σας κάνουν να δείχνετε μεγαλύτερες από ό,τι πραγματικά είστε. Οι τροφές που βάζετε στο πιάτο σας και κατ’ επέκταση στο σώμα σας μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την εμφάνισή σας. Κάντε, λοιπόν, τις καλύτερες δυνατές διατροφικές επιλογές, ώστε να καταπολεμήσετε το οξειδωτικό στρες και τις οξειδωτικές βλάβες που προκαλούνται στο σώμα και σας «φορτώνουν» χρόνια χωρίς λόγο.

Μύρτιλα: ο μπλε θησαυρός


Γνωστά και ως blueberries, οι μπλε αυτές μπαλίτσες είναι εξαιρετικά πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες και πιο συγκεκριμένα σε πολυφαινόλες και ανθοκυανίνες (υπεύθυνες για το μπλε τους χρώμα), που βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες. Έτσι, το δέρμα σας παραμένει σφριγηλό, λαμπερό και νεανικό, τα κύτταρα αναδομούνται και η διαδικασία της γήρανσης επιβραδύνεται. Επίσης, τα μύρτιλα περιέχουν β-καροτένιο, κάλιο, μαγγάνιο και μαγνήσιο και αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών (κυρίως τα αποξηραμένα) και βιταμινών Α, C και Ε.
Βάλτε στο πιάτο σας: Καλό είναι να καταναλώνετε μισή κούπα φρέσκα (αν βρείτε) ή αποξηραμένα την ημέρα. Δοκιμάστε, για παράδειγμα, να τα προσθέσετε σε κέικ, πίτες, σπιτικά μπισκότα (π.χ. βρώμης), γιαούρτι κ.λπ.

Κέιλ: ο άγνωστος συγγενής
Το μέχρι πρότινος άγνωστό μας κέιλ (Kale) αποτελεί μια ποικιλία λάχανου και όπως τα υπόλοιπα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, έτσι και αυτό είναι πλούσιο σε καροτενοειδή (άρα και στις χρωστικές ουσίες τους λουτεΐνη και ζεαξανθίνη) και φλαβονοειδή, δύο τύπους αντιοξειδωτικών που δεκάδες έρευνες συνδέουν με πολλά οφέλη για την υγεία. Το κέιλ, επίσης, περιέχει μέταλλα -μεταξύ άλλων και σίδηρο, που μεταφέρει οξυγόνο σε όλους τους ιστούς του σώματος (άρα και στο δέρμα)-, καθώς και βιταμίνες Α, C και Κ, οι οποίες συμβάλλουν στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης. Το εντυπωσιακό είναι ότι ένα φλιτζάνι από το συγκεκριμένο λάχανο περιέχει μόλις 33 θερμίδες και σας παρέχει το 9% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου, το 206% της βιταμίνης Α, το 134% της βιταμίνης C και το 684% της βιταμίνης Κ.
Βάλτε στο πιάτο σας: Φροντίστε να προσθέσετε μία κούπα στο καθημερινό σας διαιτολόγιο. Χρησιμοποιήστε το όπως και όλα τα υπόλοιπα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σε σαλάτες).

Κόκκινες πιπεριές: οι ισχυρές κυρίες


Τα λαχανικά κόκκινου ή σκούρου πορτοκαλί χρώματος είναι φορτωμένα με τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α και Ε, καθώς και με βιοφλαβονοειδή. Οι συγκεκριμένες ουσίες είναι γνωστές για την ικανότητά τους να ενυδατώνουν και να θεραπεύουν το δέρμα. Όσο για τις αγαπημένες κόκκινες πιπεριές, οι ευεργετικές τους ιδιότητες οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C.
Βάλτε στο πιάτο σας: Ένα ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα. Εναλλακτικά, μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας και άλλα χρωματιστά λαχανικά, όπως καρότα και παντζάρια.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε τη συνέχεια - vita.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ