Τζότζεφ Στίγκλιτς: ''Η λιτότητα θα οδηγήσει σε λαϊκή εξέγερση''

Πύρινο άρθρο κατά της λιτότητας με αφορμή την περίπτωση της Ελλάδας και τον ΣΥΡΙΖΑ έγραψε ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζότζεφ Στίγκλιτς. 

Το άρθρο δημοσιεύεται στο project-syndicate.org , και τονίζει ότι η ανάκαμψη περνά μέσα από την αλλαγή των δομών της Ε.Ε. και την κατάργηση της λιτότητας. Ο οικονομολόγος εκτιμά ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ευρωπαϊκό (και όχι αποκλειστικά ελληνικό) και ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βγει αυτοδύναμος, θα οφείλεται στο φόβο των Ελλήνων για τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων.

“Αν ο ΣΥΡΙΖΑ νικήσει αλλά χωρίς αυτοδυναμία ένας από τους βασικούς λόγους θα είναι η ανησυχία των Ελλήνων για το πως θα αντιδράσει η Ε.Ε.”, υπογραμμίζει ο Στίγκλιτς και “επιτίθεται” στον φόβο που επιβάλλεται στους; Έλληνες: “ο φόβος δεν είναι το ευγενέστερο συναίσθημα και δεν θα αποτελέσει εφαλτήριο για να αυξηθεί´ η εθνική συναίνεση που χρειάζεται η Ελλάδα για να πάει μπροστά”, τονίζει.

“Το θέμα δεν είναι η Ελλάδα, είναι η Ευρώπη. Αν η Ευρώπη δεν αλλάξει τις δομές της της, δεν μεταρρυθμίσει την ευρωζώνη και δεν καταργήσει τη λιτότητα, μια λαϊκή εξέγερση θα είναι αναπόφευκτη”, υπογραμμίζει ο Τζ. Στίγκλιτς και προειδοποιεί: “η Ελλάδα ίσως παραμείνει όρθια αυτή τη φορά αλλά αυτός ο οικονομικός παραλογισμός δε μπορεί να συνεχιστεί για πάντα. Η Δημοκρατία δεν θα το επιτρέψει αλλά πόσο περισσότερο πόνο πρέπει η Ευρώπη να υπομείνει πριν επανακτηθεί η λογική;”.

“Αυτοί που πίστευαν ότι δε θα επιβιώσει το ευρώ αποδείχτηκαν επανειλημμένα λάθος. Αλλά αυτοί που τους επέκριναν είχαν δίκιο σε ένα πράγμα: η Ευρώπη δε θα ανακάμψει αν δεν μεταρρυθμιστεί η δομή της και δεν αντιστραφεί η λιτότητα”, υπογραμμίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ