Να πώς θα είναι ο Άγιος Νικόλαος στο σημείο των Δίδυμων Πύργων! (βίντεο-φωτό)

Στην αρχιτεκτονική γλώσσα μεταφρασμένη από τον Σαντιάγο Καλατράβα, θα οικοδομηθεί ο ορθόδοξος Άγιος Νικόλας στο Σημείο Μηδέν, αντικαθιστώντας τον ναό που είχε πέσει κατά την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους.

Νέα Υόρκη: Στην αρχιτεκτονική γλώσσα με την οποία μιλά η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, μεταφρασμένη στον 21ο αιώνα από τον Σαντιάγο Καλατράβα, θα οικοδομηθεί ο ορθόδοξος Άγιος Νικόλας στο Σημείο Μηδέν, αντικαθιστώντας τον ναό που είχε πέσει κατά την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους.

Ο θεμέλιος λίθος έχει ήδη τοποθετηθεί και η ανέγερση του νέου ναού αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Πάσχα του 2017. 

«Στο μυαλό μου, θα πρόκειται για μία μικρή εκκλησία, την οποία δεν θα "φτιάξουν" τα χρήματα αλλά η τοποθεσία και η σημασία της» είπε ο αρχιτέκτονας μιλώντας στο ΒΒC, λέγοντας πως θέλει συνειδητά να επαναλάβει την αντιδιαστολή του μικρού μεγέθους του αρχικού ναού με τους τεράστιους Δίδυμους Πύργους (και, σήμερα, το νέο ουρανοξύστη του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου).

Η κατασκευή του ναού θα γίνει με τέτοια υλικά, ώστε τη νύχτα η εκκλησία να φαίνεται εξωτερικά να φωτίζεται από μέσα.

Ο θόλος με τη μορφή του Παντοκράτορα παραπέμπουν τόσο στο θόλο της Αγίας Σοφίας όσο και στον μεγαλύτερο από τους θόλους της Μόνης της Χώρας.

«Προσπαθούσα να σχεδιάσω ένα κτίριο που θα είναι σύγχρονο, αλλά με έναν τρόπο που αντικατοπτρίζει την ορθόδοξη παράδοση» είπε ο Καλατράβα. «Μελέτησα προσεκτικά την Αγία Σοφία και ιδιαίτερα το ψηφιδωτό που απεικονίζει τον Ιουστιανιανό να παρουσιάζει το μοντέλο του καθεδρικού στην Παναγία». 

Εξήγησε πως, στα μάτια του, η μορφή της Θεοτόκου σε Θρόνο που απεικονίζεται στο ψηφιδωτό έχει αναλογίες με το πώς φαίνεται η ίδια η Αγία Σοφία στον παρατηρητή από το μπροστινό μέρος. Το κεφάλι της Παναγίας μοιάζει να είναι, κατ' αναλογία, ο κεντρικός θόλος του οικοδομήματος και τα πλαϊνά τμήματα του θρόνου οι μικρότεροι θόλοι

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ