Η Ελένη Ψυχούλη επισκέφθηκε την νοστιμότατη Θεσσαλονική & ανακάλυψε 4 γευστικά μέρη που θα σας συναρπάσουν!

Οι φίλοι και ανταποκριτές από τη συμπρωτεύουσα, μου μήνυσαν να ανέλθω πάραυτα, για να προλάβω καυτές και σπαρταριστές τις νέες αφίξεις, να δω που σκοτώνει φέτος η πόλη τη χειμωνιάτικη θλίψη της, που μεταφράζεται σε πολλά καντάρια βροχής και μια βαλκάνια, αγγελοπουλική γκριζάδα που φέρνει τη νύχτα από τις 4 το απόγευμα. 

Κάτω από τις ομπρέλες και ανάμεσα σε επικά μποτιλιαρίσματα, είδα τη Θεσσαλονίκη να επιμένει, να συναντιέται, να περνά καλά χωρίς να το κάνει θέμα, να έχει ένα κέντρο που μαζεύει όλες τις θλιμμένες ψυχές για να τις κεράσει ζεστασιά και γέλιο και παρ'όλο που τα συνεργεία δουλεύουν πυρετωδώς για να αποκεντρώσουν μια νέα διασκέδαση, ευχήθηκα να μην μεγαλώσει ποτέ.   

Meet the ball, Ζεύξιδος 6, 2301241141

Στη Ζεύξιδος του κέντρου, εκεί όπου συμβαίνουν όλες οι θαυμαστές συναντήσεις χωρίς συνενοήσεις και κινητά, μέχρι πρότινος ήταν κάτι σε all day bar-καφέ. Όμως, η οικογένεια του Καλούδη και του Κώστα Γιοβανίτσα, πριν τα νέα ήθη, είχε στο ίδιο μέρος ένα κλασικό, θεσσαλονικιό μαγέρικο, με τη μαμά Φανή, που μαγειρεύει ονειρεμένες πίτες και όλα τα σπιτίσια μαγειρευτά στο-δεν-έχεις-καλύτερο, στην κουζίνα. Μαθημένοι στους ρυθμούς και στην άλλη επαφή με τον κόσμο που έχει ένα εστιατόριο, τα δυό αδέλφια έπληξαν αφόρητα στη μονοτονία του καπουτσίνο και του τζιν-τόνικ, αποφάσισαν να ξαναχτίσουν τη γκρεμισμένη κουζίνα και να αφιερώσουν ένα καινούριο μαγαζί στον κεφτέ, σπεσιαλιτέ της μαμάς Φανίτσας. Γαλάζιο και κόκκινο, το meet the ball συναντά μια εγγλέζικη αισθητική, κάπου ανάμεσα σε ταχυφαγείο και καθημερινό, χαλαρό φαγάδικο και ταυτόχρονα μια θεσσαλονικιά χαλαρότητα.

Στα δυό μεγάλα τραπέζια συναντιούνται μικρά και μεγάλα πνεύματα πεινασμένα για μαμαδίστικο κεφτέ, εδώ έρχεσαι μόνος σου, με τις παντόφλες ή με τα καλά σου, το σίγουρο είναι πως θα φας με παρέα. Ο Δ. Πέτκος, που για χρόνια έχει δουλέψει με τον Χ. Καραμολέγκο, έχει μια φρέσκια άποψη για τον κεφτέ, που όπως και να τον προτιμήσεις είναι στρουμπουλός, τραγανός, αλάδωτος, βελούδινος και ζουμερός στο μέσα του: μοσχαρίσιος, χοιρινός, με κιμά από λουκάνικο Τζουμαγιάς και χούμους από γίγαντες με ξινοτύρι, καπνιστός με μπέικον και φρέσκια σος από ντομάτα με ελιά και σταφίδα, πικάντικος με πέστο από σουμάκ και γιαούρτι. Υπέροχος ο αρωματικότατος, τραγανός πατζαροκεφτές με αγιολί ατζούγιας και φελάφελ με πίκλες. Για παρέα, τα πιο όνειρο σπιτικά, τραγανά τσιπς, το ίδιο εξαίσιες τηγανητές πατάτες, πουρές και κριθαράκι με λαχανικά. Από τις σαλάτες, σκίζει αυτή με την κινόα, τον φαγόπυρο, το ρόδι, τα ποπ-κορν αμάρανθου και σος από λεμόνι κονφί και η πατζαροσαλάτα με γιαούρτι, ξινόμηλο και σος από φρούτα του δάσους. Λουκουμάδες για το τέλος, όλα σε τσίγκινα πιατάκια που θυμίζουν παιδικές διακοπές και σε προσγειώνουν σε μια χαρούμενη, χαλαρή καθημερινότητα που μεταμορφώνει σε πάρτυ με φίλους την πείνα ανάμεσα σε δυό δουλιές. 

Τιτάνια, Καρ. Ντηλ 22, 2310279879

Την εποχή που το ψωμί έχει καταντήσει ένας προκατεψυγμένος αφρός με συντηρητικά χωρίς προσωπικότητα, η οικογένεια Χατζηιωαννίδη συνεχίζει δυό γενιές τώρα τη δική της, χειροποίητη παράδοση και επεκτείνεται με ένα καινούριο μαγαζί στην Καρόλου Ντηλ. Ο μπαμπάς Δημήτρης ξεκίνησε το 1935 κάνοντας μόνο ψωμί και το καλύτερο σιμίτικο κουλούρι.

Η δεύτερη γενιά του Νίκου, τιμά την παραδοσιακή συνταγή του ανυπέρβλητα τραγανού, νόστιμου κουλουριού, το κάνει και γεμιστό με φέτα ή με σοκολάτα. Αξίζει να δοκιμάσεις επίσης το μακεδονικό, αληθινό ψωμί με προζύμι, το βουνίσιο, το ψωμί της Λήμνου και το υγιεινό με ζέα. Υπέροχα μηλοπιτάκια με άχνη ζάχαρη, τραγανά ροδίνια, στριφτά κριτσίνια με παπαρουνόσπορο και σουσάμι, δανέζικο κρουασάν και κρουασάν με σοκολάτα. Με τις ίδιες συνταγές από τον παππού στον εγγονό και τα κουρκουμπίνια, τα τουλουμπάκια, ο μπακλαβάς και το καταϊφι. 

Όλη η συνέχεια εδώ - lifo.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ