Σε Πρωτοχρονιάτικη εγρήγορση τα επιτελεία των κομμάτων - «Ναυάγησε» η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ - Τον Παπανδρέου «περιμένουν» στο ΠΑΣΟΚ - Ψαλιδίζει στο 2,3% τη διαφορά η ΝΔ

Ζυμώσεις και ανακατατάξεις έφεραν οι τελευταίες ημέρες, καθώς, ήδη έχουν αρχίσει και βλέπουν το φως της δημοσιότητας τα πρώτα ονόματα υποψηφίων, οι πρώτες κινήσεις των ανεξάρτητων βουλευτών έχουν δημοσιοποιηθεί και οι πολιτικές διεργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Σε ναυάγιο οδηγήθηκε η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜΑΡ

Αυτό που προκάλεσε εντύπωση είναι το «φιάσκο» της εκλογικής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΔΗΜΑΡ, προτού μάλιστα καν να... αρχίσει! Είναι κοινό μύστικο πως ο γάμος που επεδίωκαν Αλέξης Τσίπρας και Φώτης Κουβέλης δεν είχε κερδίσει την καθολική υποστήριξη από τα στελέχη των κομμάτων.

Από τη μία πλευρά η Αγίου Κωνσταντίνου υποστηρίζει πως η στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι προσβλητική και από την Κουμουνδούρου λένε «με 0,5% θα εξέλεγαν βουλευτές στην πλάτη μας, που θα τραβούσαν το δικό τους δρόμο».

Οι διαπραγματεύσεις και οι επίσημες επαφές μεταξύ των δύο πλευρών πάγωσαν και το λόγο έχουν τώρα τα συλλογικά όργανα και των δύο κομμάτων, που προσανατολίζονται σε άλλες κατευθύνσεις για συμμαχίες.

Ο Φώτης Κουβέλης τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε τους δύο βασικούς όρους που έθετε το κόμμα του, ωστόσο, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δέχθηκε σφοδρή κριτική από αρκετά στελέχη του. Μάλιστα, δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να γίνουν κινήσεις και προς την πλευρά των Οικολόγων, ίσως, ακόμη, και το Γιώργου Παπανδρέου.

Στον αντίποδα, η Κουμουνδούρου, παραμένει αμετακίνητη στις δύο βασικές προϋποθέσεις που έχει θέσει ως «κόκκινη γραμμή» για τους δυνάμει συμμάχους (πρώτον τη συμφωνία στη βάση του προγράμματος που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη και δεύτερον, το «κυνήγι του σταυρού»), ωστόσο, επισημαίνεται ότι δεν πρέπει να εγκαταληφθεί η προσπάθεια συνεργασίας με τη ΔΗΜΑΡ.

Επιστροφές, αλλαγή φρουράς και επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ οι κινήσεις Σαμαρά

Στο στρατόπεδο της Συγγρού, ο Αντώνης Σαμαράς, έχει ήδη κάνει τις πρώτες του κινήσεις για να αποκτήσει επικοινωνιακό πλεονέκτημα στην σύντομη, αλλά κρίσιμη κούρσα για τις εκλογές.

Ηδη έχουν ανακοινωθεί οι συνεργασίες με ανεξάρτητους βουλευτές (Ιατρίδη, Γιοβανόπουλος), ενώ, ο πρωθυπουργός έκανε και αλλαγή φρουράς τοποθετώντας τη Μαρία Σπυράκη στην πρώτη γραμμή ως εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός, δείχνει αποφασισμένος να σηκώνει από νωρίς τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον Αλέξη Τσίπρα, κάτι που έκανε και την Παραμονή Πρωτοχρονιάς.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόγραμμα να πτωχεύσει τη χώρα, το οποίο μέχρι χθες βράδυ έκρυβε πολύ καλά ο κ. Τσίπρας. Τη δεσμευτική για όλους τους απόφαση του συνεδρίου του δηλαδή, να μην πληρώσει τόκους και χρεολυσία. Δηλαδή επίσημη στάση πληρωμών και χρεοκοπία. Είναι το πιο επίσημο πρόγραμμα φτώχειας που παρακολουθεί ποτέ προεκλογικά ο ελληνικός λαός, είναι απίστευτο», ήταν η απάντηση του Αντώνη Σαμαρά στις δηλώσεις του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Τόλιου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει στάση πληρωμών και δημοψήφισμα.

Το ΠΑΣΟΚ αναμένει τις κινήσεις ΓΑΠ

Η Χαριλάου Τρικούπη, από την πλευρά της, αναμένει την κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου, καθώς, το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού, θα ανακοινωθεί την Παρασκευή ή το Σάββατο.

Μπορεί, φαινομενικά, στο ΠΑΣΟΚ να επικρατεί εφήμερη νηνεμία, αλλά το σίγουρο είναι πως μετά τις ανακοινώσεις Παπανδρέου θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις στο κόμμα.

Μένει να διαπιστωθεί ποια στελέχη θα ακολουθήσουν τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στη νέα του πολιτική προσπάθεια, αλλά και το πως θα αντιδράσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος με την ομάδα του.

Παραμένει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις αλλά η ψαλίδα κλείνει

Κλείσιμο της «ψαλίδας» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, στο 2,3%, δείχνει νέα πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας Interview, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Βεργίνας TV.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 27,4% έναντι 25,1% της ΝΔ, το ΚΚΕ συγκεντρώνει ποσοστό 5%, όσο το ΠΟΤΑΜΙ και η Χ.Α., το ΠΑΣΟΚ 4,9%, οι ΑΝ.ΕΛ. 2% και η ΔΗΜ.ΑΡ. 0,7%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, 49% των ερωτηθέντων επιρρίπτουν ευθύνες στην αντιπολίτευση για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και 60% υποστηρίζουν ότι οι εκλογές θα βλάψουν την οικονομία της χώρας.

Σε ποσοστό 62% οι ερωτηθέντες θεωρούν «μη ρεαλιστική» τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τέλος της λιτότητας και των μνημονίων, σε αντίθεση με 23% που εκτιμούν το αντίθετο. Τέλος, ο Αντώνης Σαμαράς παραμένει καταλληλότερος για πρωθυπουργός με ποσοστό 41% έναντι 28% του Αλέξη Τσίπρα.

Η έρευνα διενεργήθηκε τηλεφωνικά, το διήμερο 30-31/12/2014, σε δείγμα 1.000 ατόμων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ