«Αναπηρία» θεωρείται στην Μ. Βρετανία η παχυσαρκία - Οι εργοδότες πρέπει να παρέχουν στους εργαζόμενούς τους μεγαλύτερα καθίσματα και ειδικές θέσεις πάρκινγκ!

Η παχυσαρκία μπορεί να αποτελέσει μια αναπηρία , για τους σκοπούς της ισότητας στην εργασία κατά τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης , όρισε το ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης .

Η απόφαση  αυτή σημαίνει ότι οι βρετανικές εταιρείες θα πρέπει να συμπεριφέρονται  στους παχύσαρκους εργαζόμενους ως «άτομα με αναπηρία » , παρέχοντάς τους με μεγαλύτερα καθίσματα και ειδικές θέσεις στάθμευσης και άλλες εγκαταστάσεις .« Η παχυσαρκία μπορεί να αποτελέσει αναπηρία, κατά την έννοια της οδηγίας για την ισότητα στην απασχόληση », το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων αποφάνθηκε .
«Ενώ καμία γενική αρχή του δικαίου της ΕΕ απαγορεύει , από μόνη της , διακρίσεις  για την παχυσαρκία, η προϋπόθεση αυτή εμπίπτει στην έννοια της « αναπηρίας », όταν, υπό ιδιαίτερες συνθήκες , παρεμποδίζει την πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή του ενδιαφερομένου στην επαγγελματική ζωή σε ίση βάση με τους άλλους εργαζόμενους . "

Ο κ. Kaltoft

Η απόφαση του δικαστηρίου της ΕΕ , η οποία είναι δεσμευτική για τους Βρετανούς εργοδότες, ακολουθεί μια υπόθεση που ασκήθηκε από τον Karsten Kaltoft ,ενός Δανού παιδοκόμου, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι απολύθηκε από την τοπική αρχή του εργοδότη του, επειδή ήταν τόσο υπέρβαρος.Ο κ Kaltoft , ο οποίος έχει πλέον μια διαφορετική δουλειά ως οδηγός φορτηγού , χαιρέτισε την απόφαση ως νίκη ενάντια απόλυσή του από τον πρώην εργοδότη του , της τοπικής αυτοδιοίκησης , στη μικρή πόλη της Δανίας στο Billund ." Είναι καλό που σήμερα αναγνωρίζουμε ότι η παχυσαρκία μπορεί να είναι ένα μειονέκτημα , και ελπίζω ότι οι αρχές κατάλαβαν πως δεν ήταν σωστό να με απολύσουν", είπε .«Εγώ ποτέ δεν το είδα ως μια απαίτηση ότι  χρειάζεται  να χάσω βάρος και δεν είχα ποτέ την αίσθηση ότι θα μπορούσε αυτό να μου κοστίσει τη δουλειά . "

Σημαντικό για την απόφαση αυτή του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ότι  η προέλευση της αναπηρίας είναι άνευ σημασίας , ακόμη και η παχυσαρκία κάποιου προκαλείται από την υπερκατανάλωση τροφής ή τη λαιμαργία .


« Η έννοια της« ειδικής ανάγκης» κατά την έννοια της απόφασης αυτής  νοείται ως αναφορά σε ένα περιορισμό που προκύπτει κυρίως από μακροχρόνιες σωματικές , διανοητικές ή ψυχολογικές διαταραχές που μπορεί να εμποδίσουν την πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή του ενδιαφερομένου ατόμου στον επαγγελματικό βίο σε ισότιμη βάση με τους άλλους εργαζόμενους , " ανέφερε το δικαστήριο.
« Η απόφαση έχει ως αντικείμενο την εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης και αποσκοπεί ειδικότερα να επιτρέψει σε ένα άτομο με αναπηρία να έχει πρόσβαση ή να συμμετέχει στην αγορά εργασίας . Επιπλέον , θα ήταν αντίθετη προς τον σκοπό της απόφασης αν η εφαρμογή της εξαρτάται από την προέλευση της αναπηρίας . "
Η δανική τοπική αρχή που εργαζόταν ο Kaltoft  τον απέλυσε για τις αναφορές που δήλωναν πως ήταν τόσο παχύς που χρειαζόταν βοήθεια από έναν συνάδελφο  για να δένει τα κορδόνια των παιδιών.
Μετά την περίπτωση του, οι Βρετανοί εργοδότες θα πρέπει να επωμιστούν το κόστος της διαφοράς και την εξεύρεση τρόπων για να διασφαλιστεί ότι οι παχύσαρκοι εργαζόμενοι δεν υφίστανται διακρίσεις με πιο αδύνατους συναδέλφους.


"Αυτή η απόφαση είναι ένα πραγματικό πρόβλημα για τους εργοδότες.», δήλωσε ο Τζούλιαν Hemming, συνεργάτης της απασχόλησης στη δικηγορική εταιρεία Osborne Clarke.
"Η δοκιμή αυτή θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν κατηγορίες από παχύσαρκο προσωπικό για την αποτυχία τους  να κάνουν λογικές προσαρμογές στο ρόλο τους, εάν η εργασία συνεπάγεται με καθήκοντα όπου θα ήταν σε άνιση μοίρα με άλλα μέλη του προσωπικού - εργασίες που απαιτούν την πλήρη κινητικότητα, όπως η τοποθέτηση εμπορευμάτων στα ράφια ενός σούπερ μάρκετ για παράδειγμα. "
Παρόλ’αυτά η απόφαση αυτή έχει προβληματίσει τους Βρετανούς για το κατά πόσο σωστή είναι , ενώ το σχετικό θέμα βρίσκεται ακόμα σε σύγχυση.

Πηγή: telegraph.co.uk

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ