Η κινηματογραφική παγίδευση του Βρετανού κυβερνήτη στην Κύπρο - κοιμήθηκε με μια βόμβα κάτω από το κρεβάτι του!

Στις 20 Μαρτίου 1956 ο θαλαμηπόλος που είχε οριστεί να υπηρετεί τον Βρετανό κυβερνήτη της Κύπρου Τζον Χάρντιγκ, Νεόφυτος Σοφοκλέους, μπήκε στο δωμάτιό του ώστε να ελέγξει την καθημερινή εργασία της καθαρίστριας.  

Ο Σοφοκλέους έδιωξε την Αρμένια υπηρέτρια από τον χώρο, κλείδωσε και με γρήγορες κινήσεις τοποθέτησε μια ωρολογιακή βόμβα κάτω από το κρεβάτι του κυβερνήτη.
Στην πραγματικότητα, ο νεαρός θαλαμηπόλος ήταν μέλος της πατριωτικής Κυπριακής οργάνωσης ΕΟΚΑ που αγωνιζόταν για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα!

Χρόνια αργότερα ο τολμηρός μαχητής περιέγραψε εκείνη την απόπειρα: «Πάντοτε επεδίωκα να γίνω μέλος της ΕΟΚΑ για να υπηρετήσω τον αγώνα. Με πολλές δυσκολίες τα κατάφερα και τον Ιανουάριο του 1956 ορκίστηκα στην εκκλησία του Καϊμακλίου, παρουσία ενός ιερέα. Εν τω μεταξύ, εργαζόμουν κανονικά στο κυβερνείο, προσποιούμενος τον αγαθό και ότι δεν με ένοιαζε για τον αγώνα… Η οργάνωση ετοίμασε το σχέδιο και μου το ανακοίνωσαν. Ο Ιάκωβος Πατάτσος μού δίδαξε την χρήση του ωρολογιακού μηχανισμού της βόμβας. Στις 20 Μαρτίου μου παρέδωσαν την βόμβα…. Η συγκίνηση όλων μας ήταν μεγάλη. Φιληθήκαμε και ξεκίνησα».


Ο Σοφοκλέους φόρεσε έναν γυναικείο κορσέ και τοποθέτησε μέσα σ’ αυτόν τη βόμβα. Πέρασε, χωρίς να ελεγχθεί, από την είσοδο του κυβερνείου. Άλλωστε πως ήταν δυνατόν να κινήσει υποψίες ο άνθρωπος που μπαινόβγαινε στα διαμερίσματα του κυβερνήτη.
Στη συνέχεια έβγαλε τη βόμβα, την έκρυψε σε ένα σωρό με βρώμικα σεντόνια και έφτασε μέχρι το δωμάτιο του κυβερνήτη.
Αφού την τοποθέτησε κάτω από το κρεβάτι, ενεργοποίησε τον ωρολογιακό μηχανισμό και άναψε τη θέρμανση του δωματίου ώστε να διατηρηθεί η απαραίτητη για τη λειτουργία της βόμβας, θερμοκρασία.

Όλη η συνέχεια στη Μηχανή του Χρόνου

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ