25 πράγματα που πρέπει να κάνεις στη γιορτινή Αθήνα - Δυνατά θεάματα, free street events και μουσικές σκηνές

 Απ' όλα έχει η γιορτινή Αθήνα. 

Διαλέξτε τι σας ταιριάζει!

Η γιορτή σαλπάρει για Αθήνα! 
Ακόμη δεν βγάλατε μια selfie με φόντο το ολόφωτο καράβι στην Πλατεία Συντάγματος; Στην καρδιά της γιορτής, με την παρέα για αγορές ή με τα παιδιά σας για διασκέδαση, αυτές τις ημέρες σίγουρα θα το περπατήσετε το κέντρο. Η Αθήνα γιορτάζει με στολισμένες βιτρίνες, κάλαντα και μουσικές στους δρόμους, με νέες εκθέσεις, ωραίες δωρο-προτάσεις κι εκπαιδευτικά προγράμματα στα μουσεία, με δωρεάν δρώμενα για τα πιτσιρίκια στις γειτονιές και φυσικά στο «παιδικό χωριό» της Κλαυθμώνος. δώστε τους την ευκαιρία να μπουν στον κύκλο των μικρών τυμπανιστών, να φτιάξουν γιορτινά στολίδια και οριγκάμι και να συναντήσουν πιγκουΐνους και ξωτικά μέσα από τη μαγεία του θεάτρου. Κι αν θέλετε το 2015 να σας βρει με κέφι στο δρόμο, το έχετε μάθει πια το ραντεβού. Αποστόλου Παύλου και Ηρακλειδών, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο δήμος κάνει πάρτι (από 11 μ.μ. ) με ζωντανή μουσική, πυροτεχνήματα και στο κάδρο το ωραιότερο πλάνο της πρωτεύουσας, την Ακρόπολη.

Μοιραία... η συνάντηση 
Με το βλέμμα στραμμένο σε μια νέου τύπου νυχτερινή διασκέδαση, ο Αντώνης Ρέμος, ο Γιάννης Ζουγανέλης και η Μελίνα Ασλανίδου δίνουν ραντεβού στο «Διογένης Studio» για μια «Μοιραία συνάντηση». Από την παράσταση που παρουσιάζουν δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι επιτυχίες των δύο τραγουδιστών, που είναι διανθισμένες με κωμικά βίντεο και σκετς τα οποία έχουν γράψει ο Ζουγανέλης και ο Μιχαήλ Άνθης.

Δώρα από εργοστάσιο γιορτινό 
Θυμήθηκες να πάρεις δώρο στη Χριστίνα και στον Βασίλη ανήμερα­ της γιορτής τους; ­Τέτοιες ημέρες το μαγαζάκι του Μουσείου Φωταερίου στο The Christmas Factory της Τεχνόπολης δεν κάνει διακοπές, σου δίνει αυτό που θες και σε απίθανες τιμές. Χριστουγεννιά­τικα τσόχινα στολίδια (€ 0,90 ), χάρτινα φαναράκια για ρεσό (€ 3,50 ), υπέροχες σβούρες σε διαφορετικές εκδοχές, φευγάτα γούρια για... happy safe new year αλλά και ντιζαϊνάτα κόκκινα μεταλλικά κηροπήγια για τη γιορτινή art de la table.

Με τις μπάντες των Χριστουγέννων 
Ο Δήμος Αθηναίων θέτει σε πλήρη δράση τα μουσικά του σύνολα, τη Φιλαρμονική, την Big Band, τη Συμφωνική Ορχήστρα, όλες τις γιορτινές ημέρες, οργανώνει μουσικά εργαστήρια για παιδιά, στήνει μουσικοθεατρικές παραστάσεις στις γειτονιές... Η κορύφωση έρχεται, φυσικά, με τον εορτασμό της αλλαγής της χρονιάς και τη συμμετοχή πολλών γνωστών καλλιτεχνών. Το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου οι ορχήστρες του περιδιαβαίνουν τις γειτονιές της πόλης και τα εμβληματικά της χωροταξικά joints (Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Πλατεία Συντάγματος, Πεδίον Άρεως, Πλατεία Μοναστηρακίου, Αέρηδες κ.ά. ). Σημειώνουμε επίσης το «Μουσικό ταξίδι στον κινηματογράφο και στην όπερα» της Συμφωνικής στις 27/12 στο Σύνταγμα, ωστόσο ευχάριστες μουσικές εκπλήξεις θα συναντήσετε σε κάθε σας βόλτα αυτά τα Χριστούγεννα.

Xmas street food 
Τώρα που θα τριγυρίζετε στην αγορά χαζεύοντας βιτρίνες, αγοράζοντας δωράκια για την οικογένεια και τους φίλους και όλα τα απαραίτητα για ένα γενναίο χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι πολύ πιθανό να χρειαστείτε μια στάση στα πιτ. Αν θέλετε να φάτε κάτι στα γρήγορα, δοκιμάστε ένα λαχματζούν τυλιχτό από τα χεράκια της μαμάς Φεϊρούζ στο «Feyrouz» της οδού Καρόρη, ένα καυτερούτσικο ή πιο ήπιο φαλάφελ σε αραβική πίτα είτε στο μικροσκοπικό «Falafellas» στην Αιόλου είτε στο «Not just Falafel» παραπέρα, εκεί που η Ρόμβης συναντά την Περικλέους. Μπορείτε επίσης να κάνετε στάση για ένα θαλασσινό σάντουιτς και ψιλό γαριδάκι στο χωνάκι στο «Καπετάν Fishάει» στην Μπενάκη ή για μία από τις πίτες του «Pie works» στο Νο 16 της Αμερικής... Μετά το σύντομο re-fueling ξανανεβαίνετε στο... Xmas Express και συνεχίζετε το γιορτινό σουλάτσο.

Vintage parties στο «Half Note Jazz Club» 
Οι γιορτές στο «Half Note» είναι εντελώς σουινγκάτες, καθώς τα Χριστούγεννα καλύπτονται από το φωνητικό ταμπεραμέντο των O Sister!, ενώ η μετάβαση στη νέα χρονιά αφήνεται στις σίγουρες και δοκιμασμένες R&B εκρήξεις του Steve Lucky και των Rhumba Bums. Η Ισπανίδα τραγουδίστρια Paula Padilla και το γκρουπ της θα εμφανίζονται στο κλαμπ μέχρι τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων και από τις 27/12 ­μέχρι τις 5/1 το καυτό boogie του Steve Lucky και της Carmen Getit κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα και στις αισθήσεις, δίνοντάς μας μια γερή δόση του τι σημαίνει διαχρονικό εκρηκτικό vintage κι αισθησιακό πάρτι σε στιλ ’40s.

Oh Christmas brunch ! 
Αν την επομένη του ρεβεγιόν των Χριστουγέννων δεν είστε σε mood για μαγειρικό γιορτινό σίκουελ σπιτικού τύπου και προτιμάτε να βγείτε έξω για μεσημεριανό, τα αθηναϊκά ξενοδοχεία είναι μια σίγουρη λύση. Στρώνουν όμορφα στολισμένα τραπέζια, με λαμπερή ατμόσφαιρα, ετοιμάζουν πλουσιοπάροχους μπουφέδες φορτωμένους με κάθε λογής εδέσματα, κρύα και ζεστά, και τις παραδοσιακές γεμιστές γαλοπούλες στο carving station – και προφανώς στο επίκεντρο. Αρκετά από τα brunches/γεύματα ανήμερα των Χριστουγέννων έχουν και ζωντανή μουσική για συνοδεία, ενώ συνήθως έχουν και ειδικές τιμές για τα παιδιά.

Ο Αϊ-Βασίλης έρχεται στο City link 
«Ταξίδι» οι βιτρίνες και ο στολισμός του, κάθε Χριστούγεννα δίνουν κοσμοπολίτικο στίγμα στη γιορ­τινή Αθήνα. Το έχουμε παράδοση λοιπόν τέτοιες ημέρες ένα χορταστικό πέρασμα από το City link. Για να τσιμπήσουμε κάτι στο «City bistro» και το «Zonar’s», για να χαζέψουμε τις βιτρίνες του Attica που ντύθηκαν στα κόκκινα της Άπω Ανατολής αλλά και για να δούμε κάποιες από τις πιο ηχηρές παραστάσεις της σεζόν στα ιστορικά θέατρα του εμπορικού τετραγώνου. Μέχρι τις 31/12 όμως έχουν και... διάσημους καλεσμένους. Περάστε μαζί με τα παιδιά για να φωτογραφηθούν με τον Αϊ-Βασίλη, τους καλικάντζαρους και τον Scooby Doo, χαρείτε το θέαμα που προσφέρουν οι ξυλοπόδαροι αλλά και τη live μουσική τα μεσημέρια (2 μ.μ. ) από τους Fortissimo (24/12 ), Lady Faye (27/12 ), Belle Ville (30/12 ) και Vanilla Swing (31/12 ).

Η τραγουδιστική μέθοδος των τριών 
Τι να πρωτοχωρέσει σε ένα τετράωρο πρόγραμμα από το ρεπερτόριο (και από τις προσωπικές επιλογές ) του Γιώργου Νταλάρα, της Ελένης Βιτάλη και της Γλυκερίας; Ένα κι ένα είναι τα τραγούδια που θα ακούσετε σε αυτήν τη σύμπραξη, η οποία με την ανακοίνωσή της γέμισε­ προσμονή τους φίλους του ελληνικού τραγουδιού. Πάνε τριάντα πέντε χρόνια από τότε που οι τρεις ερμηνευτές είχαν βρεθεί μαζί σε μια μπουάτ στην Πλάκα. Τώρα, στην «Ιερά Οδό», ξεκινούν εύστοχα με το «Σου χρωστώ κάποια τραγούδια», για να... αποπληρώσουν το χρέος τους θυμίζοντάς μας όσα μεσολάβησαν. Στο τέλος θα έχετε εκείνη την αίσθηση που αφήνει καθετί ­απολαυστικό: θα θέλετε να το ξαναζήσετε από την αρχή – με άλλα τόσα τραγούδια.

Μια Νικόλ σωστή πριγκίπισσα 
Μπορεί να απογοήτευσε ως αποτέλεσμα, αλλά δεν παύει να είναι μια ταινία πριγκιπική – και ταιριάζει γάντι στις γιορτινές ημέρες. Με τη Νικόλ Κίντμαν να ερμηνεύει τη χολιγουντιανή σταρ και τον Ολιβιέ Νταάν να αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία, η «Γκρέις του Μονακό» φέρνει στο φως τις δυσκολίες που κρύβει η λάμψη του στέμματος. Η βιογραφία μάς μεταφέρει στο 1962 και στην οξεία διπλωματική κρίση που ξέσπασε ανάμεσα στο Μονακό και στη Γαλλία, η οποία ανάγκασε την Γκρέις Κέλι να υποδυθεί το σπουδαιότερο ρόλο της καριέρας της, αυτόν της πριγκίπισσας...

Μαγευτική «Σταχτοπούτα» 
Ένα αισιόδοξο παραμύθι με μαγική ατμόσφαιρα, την αριστουργηματική μουσική του Σεργκέι Προκόφιεφ και άρτια εκτελεσμένες χορογραφίες, η «Σταχτοπούτα» αποτελεί ιδανική πρόταση για χριστουγεν­νιάτικη οικογενειακή έξοδο αλλά και τον καλύτερο τρόπο για να αγαπήσουν τα παιδιά σας το μπαλέτο. Το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας του Κιέβου αναβιώνει μέχρι τις 28/12 στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής (αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» ) το υπέροχο παραμύθι του Σαρλ Περό σε δραματουρ­γική επεξεργασία του Νικολάι Βολκόφ και χορογραφία του Βίκτορ Λίτβινοφ. Τα εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια είναι της Μαρία Λεβίτσκα, ενώ τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν εναλλάξ λαμπεροί σολίστ, πλαισιωμένοι από το corps de ballet του συγκροτήματος.

Διασκέδαση-φαινόμενο στο «Έναστρον» 
«Φαινόμενο» δημοφιλίας παραμένει ο Βασίλης Καρράς, ο οποίος είναι το κεντρικό πρόσωπο στο «Έναστρον», χωρίς όμως να δίνει στο πρόγραμμα αποκλειστικά λαϊκό χαρακτήρα. Ο Στέλιος Ρόκκος, ο οποίος αποτελεί την απόδειξη ότι ροκ σημαίνει να ελίσσεσαι ανάμεσα στα είδη, και ο πάντα διασκεδαστικός Τάκης Ζαχαράτος εμφανίζονται σε αυτήν τη δουλειά συνόλου ως ισάξιοι πρωταγωνιστές. Προσθέστε την Αμαρυλλίδα, η οποία διαθέτει το απαραίτητο κέφι για να ενοποιεί τα μέρη των συνεργατών της, καθώς και τον νεαρό Στέλιο Λεγάκη κι έχετε ένα από τα πιο χορταστικά φετινά προγράμματα.

Οι άριες του... Άρεως 
Ο Μότσαρτ, ο Βέρντι, ο Ροσίνι, ο Μπιζέ, ο Πουτσίνι γίνονται εορταστικό σάουντρακ το απόγευμα της Κυριακής 28/12 (5 μ.μ. ), καθώς η Εθνική Λυρική Σκηνή κάνει στάση στο Πεδίον του Άρεως με ένα μικρό μουσικό σύνολο κι εξαιρετικούς μονωδούς για μια ανοιχτή οπερατική γεύση.

Μιούζικαλ: οι γιορτές τους πάνε πολύ 
Θέαμα ανάτασης, ταξιδιάρικο και φαντεζί, εκτός από κυρίαρχη τάση της σεζόν το μιούζικαλ είναι και το πιο ταιριαστό είδος στο πνεύμα των γιορτών. Από την οικογενειακή «Μελωδία της ευτυχίας» (φωτό ) στο Παλλάς μέχρι το νοσταλγικό «Πριν το χάραμα» των Ρέππα - Παπαθανασίου (Βέμπο ) και από το υπερθέαμα «Ηρακλής: οι 12 άθλοι» με τον Σάκη Ρουβά (Pantheon ) μέχρι τις παιδικές μουσικοθεατρικές παραγωγές του Μεγάρου Μουσικής ή τα «Σρεκ» (Εθνικό Θέατρο ) και «Τομ Σόγιερ» (Θέατρον ), τα μιούζικαλ των ημερών είναι μεν πολλά, αλλά οι περισσότερες ­θέσεις ήδη προπωλημένες, οπότε κάντε εγκαίρως κράτηση!

Γιορτινά βράδια στο «Enzzo De Cuba» 
Από τους χώρους που ξέρει να σε κάνει να περνάς καλά, το «Enzzo De Cuba» δίνει ένα χορταστικό πρόγραμμα διασκέδασης: τις παραμονές και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς το club stage θα χορεύει σε mainstream ρυθμούς με τους resident DJs, το Cuba stage φιλοξενεί τον Κουβανό τραγουδιστή Pedro Santana σε unplugged εμφανίσεις και το Upstairs έχει ελληνικό live γλέντι. Σίγουρα κάτι από αυτά σας ταιριάζει.

Το Xmas party του Pepper 
Τρία επίπεδα του «Gazarte» καταλαμβάνει την Παρασκευή 26/12 o Pepper 96,6 με ιδιαίτερα γιορτινή διάθεση. Στο ισόγειο live από την Pepper’s Girly Heart’s Club Band (Ειρ. Δούκα, Εστ. Κανέλλου, Id. Kayne, Αλ. Κλάδη, Δ. Λάζου, Κ. Ντούσκα, Μ. Παπάζογλου, Ειρ. Σκυλακάκη, Μ. Φαφούτη­ ) αλλά και –για πρώτη φορά στην Ελλάδα– οι DJs The Allergies από τη Μ. Βρετανία. Στον 1ο όροφο special guests θα είναι όλοι οι παραγωγοί του Pepper, ενώ στο 2ο οι Vanilla Swing μας μεταφέρουν στη μαγική εποχή των ’50s.

Κάνε (ρετρό ) παιχνίδι 
Γιατί τα παιδικά αρκουδάκια (teddy bears ) πήραν το χαϊδευτικό όνομα του Αμερικανού προέδρου Θίοντορ Ρούζβελτ; Τι σχέση είχε ο «Τιτανικός» με την κατασκευή παιχνιδιών; Πότε η Barbie ερωτεύτηκε τον Ken; Πόσο γρήγορα μπορεί να τρέχει ένα... σπιρτόκουτο; Παμπάλαια αντικείμενα με υψηλή αισθητική αλλά και πιο σύγχρονα και γνώριμά μας, άλλοτε φτιαγμένα με προσοχή στη λεπτομέρεια και περίτεχνους αυτοματισμούς και άλλοτε με ταπεινό τσίγκο, εκατό και πλέον παιχνίδια από τη συλλογή του Συνδέσμου Οργανωμένων Φιλολογικών και Ιστορικών Αρχείων μας περιμένουν στην έκθεση «Toy stories» στον Ελληνικό Κόσμο. Μέρες που είναι, φαντάζει ακόμη πιο ταιριαστό ένα ταξίδι στον παραμυθένιο κόσμο τους, για τα πιτσιρίκια αλλά και για τους μεγάλους που δεν αποχωρίστηκαν ποτέ τη μαγεία της παιδικής ηλικίας.

Ποια είναι η ταινία για σένα; 
Ακόμη και τα Χριστούγεννα παραμένει το σχεδόν υπαρξιακό ερώτημα «Τι ταινία να δούμε τελικά;» Οι αίθουσες, πάλι, κάνουν ό,τι μπορούν και υποδέχονται τις γιορτές με φιλμ που θα ικανοποιήσουν όλα τα γούστα: δράματα με οσκαρικές ελπίδες, κεφάτα animations, περιπέτειες που μας ταξιδεύουν σε ονειρικούς κόσμους... 
Για τους ορκισμένους λάτρεις του art ευρωπαϊκού σινεμά προβάλλεται ακόμη στις αίθουσες η «Ida» του Πάβελ Παβλικόφσκι (Ευρωπαϊκό Βραβείο καλύτερης ταινίας ), ενώ το αλμοδοβαρικού ύφους «Magical Girl» ενδείκνυται για σινεφίλ στιγμές. το «Foxcatcher» ξεδιπλώνει τις ερμηνευτικές ικανότητες του Στιβ Καρέλ, που πάει σφαίρα για Όσκαρ αντρικού ρόλου. και οι μικρότερες ηλικίες οφείλουν να πουν το επικό αντίο στη Μέση Γη με το «Χόμπιτ: Η Μάχη των Πέντε Στρατών», όπως και στο «The Hunger Games: Επανάσταση - Μέρος 1», που έχει μετατρέψει την Τζένιφερ Λόρενς σε Ζαν Ντ' Αρκ ενός δυστοπικού μέλλοντος. 
Από animation δεν πρέπει να χάσετε με τίποτα τις αρκουδο-περιπέτειες του «Πάντινγκτον» στο βροχερό Λονδίνο, όπως και τα τέσσερα πανούργα πτηνά στους «Πιγκουΐνους της Μαδαγασκάρης». Βάλτε τα γιορτινά σας και δώστε ραντεβού στις αίθουσες…

Ακροβατικά αλά κινέζικα 
Αιώρηση σε τεντωμένα­ σχοινιά, ισορροπία πάνω σε καρέκλες αλλά και ριψοκίνδυνα σχοινοβατικά και ζογκλερικά νούμερα θα δούμε από τους ακροβάτες-ισορροπιστές του Εθνικού Θεάτρου Ακροβατών της Κίνας στο Μπάντμιντον, σε ένα σπέσιαλ θέαμα για μικρούς και μεγάλους. Δύσκολο και ριψοκίνδυνο, το πρόγραμμά τους στην παράσταση «China dream» αφομοιώνει τις πολεμικές τέχνες, τη μουσική, το χορό, το θέατρο, τα εντυπωσιακά κοστούμια και τους προσεγμένους φωτισμούς. Πάρτε μια δυνατή γεύση από την τέχνη τους από τις 26/12 μέχρι και τις 6/1.

Πηγή: athinorama.gr

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ