Σωστή διατροφή στις γιορτές των Χριστουγέννων - Φάτε, πιείτε αλλά με μέτρο!

Tα Χριστούγεννα είναι η εποχή που οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφών. Οι περισσότεροι μπαίνουν σε πειρασμούς είτε σε πάρτυ του γραφείου και των φίλων, είτε σε οικογενειακές υποχρεώσεις. 

Κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων η αυτοσυγκράτηση κάποιων μειώνεται λόγω των πολλών πειρασμών και η προσπάθεια να ακολουθήσουν μία δίαιτα για απώλεια βάρους ή απλώς μία σωστή διατροφή μπαίνει σε σκληρή δοκιμασία. Το παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι συνήθως γεμάτο από φαγητά. υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένο λίπος, χοληστερίνη, ζάχαρη, νάτριο και θερμίδες, όμως, συναισθηματικά, είναι πολύ σημαντικό για μας.

Σίγουρα είχατε μία πολύ κουραστική χρονιά και θεωρείτε ότι τα Χριστούγεννα είναι μία εποχή χαλάρωσης και ανταμοιβής για τις δυσκολίες και τις αναποδιές της χρονιάς που πέρασε. Έτσι χαλαρώνετε, και απολαμβάνετε όλες τις Χριστουγεννιάτικες λιχουδιές, ξεχνώντας όλες τις προσπάθειες να προσέξετε την σιλουέτα ( Τα ρούχα που δεν μπαίνετε ) και την υγεία σας ( Χοληστερίνη, Σάκχαρο, Πίεση κ.α.) μέσα από κάποια διατροφή που προσπαθούσατε να ακολουθήσατε όλη την χρονιά, καθησυχάζοντας τον εαυτό σας ότι μετά τις γιορτές θα ξαναμπείτε σε πρόγραμμα.


Μην παραβλέπετε το γεγονός, ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι να « ανταμείψετε » τον εαυτό σας, χωρίς να επιβαρύνετε τον εαυτό σας με περιττές θερμίδες και χωρίς να προσθέσετε ακόμη ένα πρόβλημα, αυτό των περιττών κιλών για την Καινούργια Χρονιά.

Το μυστικό είναι να « αποσυνδέσετε » την έννοια της ανταμοιβής από το φαγητό και να την « επανασυνδέσετ娻 με άλλες δραστηριότητες της αρεσκείας σας, όπως, λόγου χάρη, ένα μικρό δώρο στον εαυτό σας, συνάντηση με κάποιους φίλους που έχετε να δείτε καιρό ή μία βόλτα στο σινεμά ή το θέατρο.

Όλα καλά, και έξω βγήκατε και δώρο πήρατε για τον εαυτό σας. Τι γίνεται όμως όταν βγαίνετε για φαγητό με τους φίλους ή βρίσκεστε καλεσμένοι σε γιορτινά τραπέζια ή σε γεύματα εργασίας; Οι κοινωνικές και επαγγελματικές υποχρεώσεις διαταράσσουν τους ομαλούς ρυθμούς σας και το πρόγραμμα διατροφής το οποίο έχετε. Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν τρώμε παρουσία άλλων, η ποσότητα της τροφής που καταναλώνουμε αυξάνεται κατά 44 % από όταν είμαστε μόνοι ή με την συνηθισμένη μας παρέα π.χ. την οικογένεια μας ή το σύντροφο μας. Χωρίς αμφιβολία, όλοι βρίσκουν νοστιμότατα τα μεζεδάκια που σερβίρονται και το κρασί που τα συνοδεύει. Δεν φτάνουν όμως στο σημείο να τρώνε ασταμάτητα και να χάσουν τον έλεγχό τους δίχως να αντιληφθούν το αίσθημα του κορεσμού τους. Το πρόβλημά είναι στο πώς αντιλαμβάνεστε τα επαγγελματικά γεύματα ή τις εξόδους φαγητού με τους φίλους ή τους συναδέλφους σας. Μην ξεχνάτε ότι ο σκοπός αυτών των συναντήσεων δεν είναι το φαγητό, αλλά ευκαιρία να δείτε τους φίλους σας. Δεν θα σας παρεξηγήσει κανείς αν δεν γεμίστε το πιάτο σας 2 και 3 φορές. Η ευχάριστη βραδιά και η γαλήνη που αναζητάτε δεν θα έρθει με ένα υπερθερμιδικό χωρίς έλεγχο γεύμα, αλλά με την ατμόσφαιρα που το συνοδεύει. Δεν είναι στο πιάτο σας, ούτε στο τραπέζι, αλλά γύρω από αυτό.

Φτάσατε στο σημείο λοιπόν να συγκρατήσετε τον εαυτό σας και να αρνηθείτε να φάτε συνειδητά. Δεν χρειάζεται να μην τρώτε τίποτα. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η υπερβολική αυτοσυγκράτηση λειτουργεί καταπιεστικά. Οι άνθρωποι που κλίνουν προς αυτό το πρότυπο συμπεριφοράς, αγνοούν τα μηνύματα πείνας και δεν ικανοποιούν τις πραγματικές τους ανάγκες, επειδή «αυτό ή το άλλο παχαίνει». Οι άνθρωποι αυτοί, ωστόσο, κινδυνεύουν να πέσουν στην παγίδα του « ή όλα ή τίποτα». Μόλις παραβιάσουν τους κανόνες που έχουν θέσει στην διατροφή τους, είναι ικανοί να φτάσουν στην υπερβολή, να σκεφτούν «έφαγα ένα γλυκό, τα κατέστρεψα όλα. Τώρα δεν έχει νόημα να συνεχίσω την δίαιτα μου.» Μην ξεχνάτε ότι τρώγοντας εκτός του προγράμματος την μία μέρα, δεν χρειάζεται να συνεχίσετε να τρώτε υπερβολικά ή να πεινάτε την επόμενη μέρα. Δεν χάλασε η δίαιτα σας. Όταν βρίσκεστε σε γεύματα που δεν μπορείτε να επιλέξετε το φαγητό σας, καταναλώστε με μέτρο, φάτε πρώτα την σαλάτα και γεμίστε το πιάτο σας με όσα θα θέλατε να δοκιμάσετε, βλέποντας αλλά μία φορά από την ΑΡΧΗ το τι θα φάτε. Μην αγνοήσετε το αίσθημα του κορεσμού από το στομάχι σας και όχι από το μάτι, γιατί το μάτι δεν χορταίνει. Και να θυμάστε πάντα « πάν μέτρον άριστον»

Μπορείτε επίσης να ακολουθήσετε μερικές συμβουλές, κάνοντας έτσι την μαγειρική σας πιο υγιεινή:

1. Αποφύγετε την προσθήκη φρέσκιας κρέμα στα ζυμαρικά

2. Προτιμήστε τις πατάτες στο αλουμινόχαρτο ή ακόμη στο φούρνο και όχι τηγανιτές

3. Παρασκευάστε μία πιο υγιεινή σάλτσα για τα φαγητά σας, με φρέσκια ντομάτα ή λαχανικά της αρεσκείας σας

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ - nutri-care.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ